Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marcel Ciolacu: Negocierile cu PNL nu pot să fie decât conform ponderilor parlamentare

Marcel Ciolacu: Negocierile cu PNL nu pot să fie decât conform ponderilor parlamentare

scris de Misu Andrei
67 afisari

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că va propune în şedinţa conducerii partidului să se înceapă negocierile cu PNL pentru alcătuirea unui guvern şi a adăugat că el nu cunoaşte altfel de negocieri decât cele conform ponderilor parlamentare.

Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Întrebat, la sediul central al PSD, ce mandat va propune colegilor săi în Consiliul Politic Naţional, Ciolacu a spus: „Să începem negocierile. Negocierile nu pot să fie altfel decât conform ponderilor parlamentare. Eu nu am auzit de altfel de negocieri decât cele pe ponderi, (…) pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondajele de opinie”.

Întrebat dacă există bani pentru unele măriri de pensii şi alocaţii pe care PSD intenţionează să le cuprindă în programul său de guvernare, Ciolacu a afirmat: „Avem execuţia bugetară. Am văzut şi eu ştirile şi am crezut că am fost foarte clar înţeles. Măririle se fac în urma unui buget aprobat. De obicei, bugetul pe anul viitor se aprobă în luna noiembrie, decembrie şi acolo îţi creezi priorităţile.

Una dintre priorităţile PSD sunt aceste măriri şi vom vedea în funcţie de buget cât se poate, astfel încât să nu păcălim românii. În al doilea rând, anul în curs, respectiv aceste luni, noiembrie şi decembrie, le vom vedea după ce avem execuţia bugetară a lunii octombrie. Momentan avem la dispoziţie numai execuţia bugetară a lunii a noua”, transmite Agerpres.

Preşedintele PSD a mai spus că România a ajuns la o datorie publică, „făcută de către guvernările de dreapta, PNL-USR”, de aproape 50% şi, conform legii, în acest moment, nu e voie să se facă niciun fel de măriri.

Ciolacu a declarat că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis.

PNL și PSD vor relua, cel mai probabil, zilele acestea discuțiile pentru a forma o echipă pentru noul executiv. Luni, ambele partide au programate ședințe pentru a cere mandat partidului ca să poată continua negocierile.

PSD a programat pentru luni, la ora 11:00, o ședință a Comitetului Politic Național pentru a aproba mandatul de negociere pentru intrarea partidului la guvernare.  La rândul său, PNL are o ședință a Biroului Politic Național luni seara, unde echipa de negociere va prezenta concluziile discuțiilor cu USR și PSD.

Președintele PNL, Florin Cîțu, declara vineri că decizia despre viitorul guvern se va lua în partid. „Mergem în Partidul Național Liberal cu concluzia celor două discuții, iar decizia o va lua Partidul Național Liberal, nu președintele PNL”, a spus Florin Cîțu.

Primele discuții oficiale dintre PNL și PSD au transmis însă semnalul unei reconcilieri între cele două partide. După discuțiile de joi seara, Marcel Ciolacu a anunțat că își asumă „proiectul” unei guvernări cu PNL, în timp ce Florin Cîțu a spus că deși „nu putem pestnoaptsă spunem că totul estroz întrPNL și PSD”, „putem să spunem că suntem responsabili”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult