Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marcel Ciolacu: „Nu poți să lași o țară pradă din nou Rusiei!”

Marcel Ciolacu: „Nu poți să lași o țară pradă din nou Rusiei!”

scris de Misu Andrei
64 Afisari

reședintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a pledat joi, într-un interviu acordat RTV, pentru Unirea R.Moldova cu România, scoțând în relief că aceasta este cea mai scurtă cale pentru basarabeni de a intra în Uniunea Europeană, respectiv NATO. Fără realizarea obiectivului Unirii, Ciolacu a avertizat că intrarea R.Moldova în UE va dura cel puțin 10 ani. 

Marcel Ciolacu, președintele PSD. Foto: Facebook

Moderator: Despre Unirea cu Moldova se aude ceva? Am citit analize externe care spun că acesta ar fi momentul istoric cel mai favorabil, pe fondul crizei militare generate de Federația Rusă.

Ciolacu: Au mai fost momente istorice…

Moderator: Pe care le-am ratat cu succes.

Ciolacu: Au ratat și românii din R.Moldova. În primul și primul rând, decizia trebuie să fie a românilor din R.Moldova, nu a românilor din România.

Moderator: Dar poate îi întrebați și pe ăia din România…

Ciolacu: În acest moment R.Moldova e ajutată 100% de către România. Cea mai mare inflație din Europa e în acest moment în R.Moldova. Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat pe teritoriul Ucrainei e R.Moldova. Trebuie să ne hotărâm, lăsăm R.Moldova să se întoarcă sub influența sovietică mai devreme sau mai târziu? Are R.Moldova capacitatea administrativă și puterea politică de a rezista încă 10 ani? Intrarea în Uniunea Europeană a R.Moldova va dura 10 ani cel puțin. Sau e varianta mai scurtă în care România se unește cu R.Moldova și R.Moldova cu România. Eu mi-aș dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu R.Moldova.

Moderator: Renunță dregătorii din R.Moldova la funcțiile lor călduțe?

Ciolacu: Ne întoarcem la dialog și negocieri. Nici nu poți să lași o țară pradă din nou Rusiei, respectiv într-o zonă total nepredictibilă. Destinul românilor din R.Moldova trebuie să fie același cu cel al românilor din România, în UE și NATO.

Moderator: Ați spus că trebuie să vrea și ei, da? Dacă ei nu vor, poți să-i alipești cu forța?

Ciolacu: În acest moment foarte mulți români doresc Unirea cu România.

Moderator: Mai sunt cetățeni ai R.Moldova de etnie rusă. Ăia s-ar putea să nu-și dorească să se unească cu România.

Ciolacu: Dar e decizia majorității întotdeauna.

Moderator: Bănuiesc că trebuie făcut un referendum, pentru că nu poți decide de mâine dimineață „ne unim cu România”.

Ciolacu: Categoric, trebuie referendum în ambele state. Trebuie un parcurs normal. Nu se mai fac uniri cu arma în mână. Suntem totuși membri ai UE.

Moderator: Putin unește cu arma în mână. Mă rog, în modul în care pricepe el s-o facă.

Ciolacu: Asta nu știu dacă e unire, ceea ce se întâmplă acolo. E un precedent periculos pentru întreaga omenire. Lumea trebuie să înțeleagă foarte bine că războiul din Ucraina nu e unul între Rusia și Ucraina, ci între un agresor, un dictator și un stat suveran, respectiv lumea civilizată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult