Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marcel Ciolacu: Reafirm angajamentul Guvernului pentru continuarea eforturilor de combatere a xenofobiei

Marcel Ciolacu: Reafirm angajamentul Guvernului pentru continuarea eforturilor de combatere a xenofobiei

scris de Misu Andrei
63 Afisari

Premierul României a transmis un mesaj cu ocazia zilei Naționale și Europene de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor. Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul Guvernul pentru continuarea eforturilor de combatere a xenofobiei, discriminării și discursului instigator la ură.

foto facebook PSD

„Datorită unor oameni inimoși care s-au aliat pentru a documenta și pentru a scoate la iveală crimele împotriva acestei comunități și suferințele îndurate în timpul regimului nazist, știm că peste 500.000 de romi din Europa și-au pierdut viața atunci, în lagăre de muncă forțată, de exterminare sau în timpul deportărilor. Din 25.000 de romi din România deportați în Transnistria, 11.000 au fost răpuși de tifos, de foame și de frig. Au rămas mii de copii orfani, au rămas vieți marcate pentru totdeauna și destine frânte. Avem datoria de a ne asigura că fiecare nouă generație cunoaște și păstrează viu adevărul, oricât de dureros, pentru împăcarea cu sine și reconciliere”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Premierul a subliniat că „dacă nu intensificăm acum cercetarea și culegerea de mărturii, nu vom mai avea ocazia”

Totodată, șeful Executivului a precizat că România a „înțeles rolul de a sprijini comunitatea romă în toate sensurile vitale pentru aceasta, la nivel istoric, cultural și social”.

„Reafirm angajamentul Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a xenofobiei, discriminării și a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului, de susținere și protejare a supraviețuitorilor, de promovare a educației și cercetării despre această pagină sumbră a istoriei”, a adăugat șeful Executivului din România.

Marcel Ciolacu a transmis comunității rome din România și de pretutindeni „toată compasiunea mea pentru suferința și pierderile prin care a trecut, omagiez memoria victimelor Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen și sper ca amintirea unui asemenea eșec al umanității și omeniei să împiedice repetarea lui vreodată”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult