Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marcel Ciolacu: România are obligația să dea veto oricărui interes al Austriei în UE

Marcel Ciolacu: România are obligația să dea veto oricărui interes al Austriei în UE

scris de Misu Andrei
72 Afisari

Președintele PSD susține că din acest moment România trebuie să arate poziții oficiale împotriva intereselor Austriei în materie de politică externă, până în momentul în care este rezolvată problema Schengen.

Marcel Ciolacu, președintele PSD. Foto: Facebook

„Lumea nu se aștepta de la un stat precum Austria, totuși un stat care are o istorie, care este membră a UE, a spațiului Schengen. S-a întâmplat peste noapte. Făceam o socoteală – pe data de 12 a fost ultimul vot asumat de Austria că sunt de acord și pe data de 18 s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, este un calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac, și am văzut și reacțiile. Și cred că aici este bine să nu se creeze un conflict între români și austrieci. Nu, este un calcul pur politic – există niște alegeri în Austria în luna ianuarie, din analize și sondaje le-a reieșit că ar câștiga mai mult în alegeri dacă ar refuza România și Bulgaria”, a spus Marcel Ciolacu, într-un interviu la Digi24.

Întrebat despre boicotarea produselor venite din Austria, Marcel Ciolacu a precizat că e la latitudinea fiecăruia cum să se comporte. „Cred că boicotul e în sufletul fiecăruia, boicotul îl hotărâm fiecare. Eu, dacă aș fi invitat în Austria la schi, n-aș merge. Este prima reținere, dar este normal să fie așa. Dar nu trebuie să confundăm, românii, austriecii, cu liderii trecători ai fiecărei țări. Și eu sunt trecător, și cei care au luat decizia, acum, în Austria, sunt trecători, cred că trebuie să fim mult mai raționali și să înțelegem că noi trebuie să rezolvăm această problemă. Locul României este în spațiul Schengen. La fel cum este și în Uniunea Europeană. Boicotul oricum o să fie, prin noi, fiecare dintre noi. Toată lumea va avea o reținere. Noi trebuie să avem un răspuns european, nu trebuie să creăm o răfuială între români și austrieci. Este o decizie a unor lideri politici vremelnici. Răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură acolo unde și ei și-au folosit dreptul de veto. România are obligația să facă acest lucru”, a completat șeful PSD.

Direcție de politică externă

În schimb, Marcel Ciolacu a avut o părere fermă despre cum ar trebui să se comporte țara noastră în materie de politică externă, pentru ca Austria să resimtă și ea ce înseamnă blocarea la nivel european.

E un sentiment de neputință pentru că e o nedreptate. Dar, până la urmă, demersul trebuie să fie unul diplomatic. Până atunci, România are obligația, din acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac. Nu ai voie să refuzi un drept al unei țări și al unui popor fără o justifcare clară, nu poți să inventezi. Nu se poate să fie tot restul Europei să fie de acord și tu să nu fii”, a subliniat președintele PSD.

De altfel, Marcel Ciolacu a sugerat, într-o declarație de presă de ieri, că un prim vot ar putea fi cel legat de OSCE, unde Austria ar vrea să preia șefia.

1 comentariu

lucral 16-12-2022 - 10:27

Numai la distractie (ski in Austria) ti-e gindul umflatule. Nu te mai da rotund, vei face doar ce spune Ghiolbanus ca i-au ordonat NATO si UE sa faceti sclavetilor, dav-am la toti placuta suedeza.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult