Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marius Bostan explică de ce a plecat din Guvernul Cioloş

Marius Bostan explică de ce a plecat din Guvernul Cioloş

scris de S. P.
8 afisari

Fostul ministru al Comunicațiilor Marius Bostan a declarat  că a plecat din Guvernul Cioloș deoarece a considerat că libertatea lui de exprimare era limitată de poziția pe care o deținea în Guvern

marius bostanMarius Bostan a explicat că a avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș înainte de a fi remaniat când și-a exprimat dorința de avea mai multă libertate în exprimarea unor opinii. De asemenea, fostul ministru a denunțat criticile pe care i le-a adus fostul premier Victor Ponta drept un atac „de un politicianism extraordinar și orientat ideologic”.
„După cum a anunțat și premierul. A fost o schimbare de guvernare, echipa s-a dorit a fi întărită. Am avut o discuție cu premierul înainte în care am spus că aș vrea să am mai multă libertată în exprimarea unor opinii și apărarea unor valori. Am considerat că libertatea mea de exprimare este limitată prin poziția pe o dețin în Guvern”, a spus fostul ministrul Bostan la Digi 24.

Referitor la declarațiile controversate pe care le-a făcut cu privire la profesori și sistemul de învățământ, Marius Bostan a declarat că vorbele lui au fost scoase din context. De asemenea, a denunțat „atacul” lui Victor Ponta.

„Au fost făcute în cadrul unei dezbateri despre educația în domeniul tehncologic. Nu putem construi o țară puternică fără să avem oameni. Am răspuns unei întrebări pertinente din sală: cum putem mări salariile profesorilor? E greu să ții un profesor bun pe un salariu mic. Din păcate numărul profesorilor buni scade din cauza salariului mic. A fost o dezbatere importantă și definitorie. Au fost scoase din context declarațiile mele. A fost o preclucrare a textului. Scriptul a fost publicat și orice om de bună credință poate vedea realitatea.

După cum vedeți vorbele mele, orice aș fi explicat, au (generat n.red) o avalanșă întreagă de atacuri începute de Victor Ponta. Nu pot să stau cu capul în pământ, să retractez, și să îmi cer scuze pentru ceva ce nu am spus. Pentru a nu atrage în această dezbatere Guvernul am decis că este mai importantă apărarea acestor principii decât actul de guvernare în sine. Atacul lui Victor Ponta a fost de un politicianism extraordinar și orientat ideologic”, a subliniat fostul ministru.

În ceea ce privește planurile pentru viitor, Marius Bostan nu a vrut să spună dacă se va înscrie în vreun partid sau dacă va candida la alegerile parlamentare. De asemenea, referitor la zvonurile că s-ar înscrie în PMP, fostul ministru a negat această informație și i-a mulțumit fostului președinte Traian Băsescu pentru susținerea pe care i-a arătat-o.

„Sensul larg al politicii este implicarea în viața cetății. Eu, tot timpul, din anii ’90, și dinainte de ’90, am fost implicat, prin opiniile spuse. Chiar direct am fost implicat, am fost președintele organizației de studenți a Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și am luptat încă din anii ’90 pentru niște principii și valori absolut importante pentru România. O parte din ideile și principiile noastre au învins. Am luptat pentru intrarea în NATO, în ’90 nimeni nu credea acest lucru. Încă din anii ’90-91-92, am ieșit în stradă pentru asta, am luptat pentru libertatea presei, pentru televiziuni private. Atunci exista o singură televiziune și s-a interzis deschiderea altor televiziuni… Această luptă a fost data parlament, în stradă… de la proclamația de la Timișoara, dacă vreți, și apoi 13 iunie, 92, 96, eu am fost implicat. În același timp, eu am fost un student bun, mi-am văzut de carte, de profesie, dar niciodată nu am dat înapoi în apărarea unor principii și valori solide, și am de gînd să continui această luptă. Sunt lucruri importante, mai importante decât decretele pe care le semnez eu”, a declarat Marius Bostan.

„Forța ideilor și forța adevărului este importantă. În primul rând trebuie clarificate niște adevăruri și trebuie spune niște lucruri și despre funcționarea statului, și despre ordinea proprietății private, și de unde vin banii și cât ne costă fiecare serviciu public. Cât costă educația, pentru că educația costă fiecare român și este primordială pentru viitorul nostru”, întrebat despre planurile de viitor.

Nu intru în PMP: Am fost suprins (de declarațiile lui Traian Băsescu n.red), declarația mă onorează. Este un fost președinte al României foarte important, în al cărui mandat România s-a întărit și a avut de câștigat. Îi mulțumesc”, a spus Marius Bostan.

Unul dintre regretele fostului ministru cu privire la activitatea sa în Ministerul Comunicațiilor este că nu a putut aduce mai multe fonduri pentru ghișeul.ro.

„Sunt mai multe. Mi-aș fi dorit să fac mai multe lucruri. N-am avut inteligența suficientă pentru a-mi expanda timpul. Aș fi putut fi mai eficient dacă aș fi găsit mai mulți oameni alături de mine, mai mulți voluntari. Nu am găsit un sistem prin care să încadrez voluntari. Cu o armată din 30-40 de voluntari aș mai fi putut lăsa încă două sau trei proiecte. De exemplu, la ghișeul.ro nu am reușit să aduc venituri mai bune. Ar fi trebuit ca această agenție să aibă mai multe fonduri. Avem 24 de locuri de informaticieni neocupate. Nu am reușit să măresc salariile. Ar fi trebuit din decembrie să găsim o soluție să mărim salariile”, a precizat fostul ministru.

„Important pentru mine este revenirea la valori, la valorile de bază, la Decalog, dacă vreți. Toată această civilizație a fost construită pe Decalog de 3000 de ani. Câteodată uităm aceste lucruri și oamenii importanți din România și din Europa uită aceste lucruri. Eu vreau să le aduc aminte, acesta este rolul meu, vreau să aduc aminte fiecărui om politic din România că avem o țară pentru care s-au sacrificat strămășii și bunicii noștri, pentru fiecare palmă de pământ, că avem o țară care s-a construit nu pe muncă și pe hoți și corupție, ci pe muncă multă și respectul acestor valori. Nu există nici economie de piață, nu există prosperitate fără respectul acestor lucruri. Nu putem să punem totul în legi și în decrete, trebuie să avem și credința și respectul acestor valori. Acestea sunt lucruri care se uită și cred că în acest moment sunt lucruri care se uită în România, pentru ca există amenințări care planează asupra României și fără să fim strâns uniți, și să avem câteva obiective și un proiect de țară serios, părerea mea e că suntem mai slabi, riscurile cresc. Eu vreau să întăresc România, asta voi face, asta am făcut toată viața”, a mai spus Marius Bostan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult