Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marius Oprea: “Comunismul nu a disparut. Comunismul s-a privatizat”

Marius Oprea: “Comunismul nu a disparut. Comunismul s-a privatizat”

scris de Ziua Veche
2 afisari

Fostul director liberal al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, a anuntat la Universitatea de Vara Balvanyos ca pregateste un proiect, impreuna cu Mugur Ciuvica, in cadrul caruia lunar vor fi date publicitatii nume de persoane publice care au fost securisti si informatori.


 

“In fiecare luna vom da publicitatii o lista cu securisti, informatori, persoane care cad sub incidenţa Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Vom spune ce au facut inainte de 1989 si unde sunt ei acum. Adevarul e mai important decat legea. Cred ca peste o luna vom incepe sa dam publicitatii niste nume si vor fi si surprize”, a afirmat Oprea, citat de NewsIn.

El a ironizat si tema de dezbatere aleasa de moderatorul Toró T Tibor, „Transparenţă, integritate, lustraţie”,  afirmand: “Nu avem nici transparenta, nu mai e nici lustratie, nu mai e nici integritate. E o conferinta despre nimic”. Oprea a tinut sa aminteasca faptul ca, in Romania, Securitatea a impuscat ilegal 10.000 de oameni, iar tot atatia fosti securisti se afla acum in pozitii de conducere in Romania, 70% dintre ei in domeniul afacerilor.

“Comunismul nu a disparut. Comunismul s-a privatizat”, a spus istoricul. El a aratat ca, sub umbrela agentiei nonguvernamentale Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR), va continua proiectul de dezgropare a celor executati ilegal de Securitate, inceput la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, de unde a fost demis anul acesta.

“Am facut peste 400 de sesizari penale in legatura cu securisti, cu fosti gardieni, cu militieni si nu s-a intamplat nimic, in afara de faptul ca am primit din ce in ce mai multe telefoane de amenintare. Am inceput un program de dezgropare a celor impuscati de securisti. Am fost inlocuit din functie dupa condamnarea comunismului. In Romania au fost 10.000 de oameni impuscati ilegal de Securitate, dupa estimarile noastre”, a conchis Marius Oprea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult