Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marius Oprea dat pe mana Curtii de Conturi

Marius Oprea dat pe mana Curtii de Conturi

scris de Ziua Veche
0 afisari

Executivul a trimis Curtea de Conturi sa verifice activitatea fostilor sefi liberali ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si ai Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc, Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu. Oprea a calificat acest demers drept o incercare de compromitere, in spatele careia sa se  camufleze decizia de inlocuire a sa si a avertizat ca este dispus sa dea in judecata Guvernul.

In sesizarea adresata Curtii, Guvernul invoca costuri nejustificate de conducere in deplasari externe, contracte de achizitii nelegale, venituri neincasate si date lipsa in gestiune. Acuzatiile de ilegalitate sunt incluse intr-un Raport de control intocmit de inspectorii Secretariatului General al Guvernului (SGG) privind activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului (IICCMER) pe tot parcursul anului trecut 2009 si primele doua luni ale acestui an, obtinut duminica de Mediafax.

In perioada vizata, conducerea Institutului a fost asigurata de Marius Oprea – presedinte, Lucia Hossu-Longin – secretar general si Stejarel Olaru – director general, fapt precizat distinct in raportul de control. Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc a fost condus de catre Dinu Zamfirescu. Cele doua institute au fost comasate si a rezultat IICMER, printr-o Hotarare de Guvern din noiembrie 2009, modificata in februarie. Tot in februarie, prin decizia primului ministru Ioan Stanomir a fost numit la conducerea IICCMER, iar Vladimir Tismaneanu fiind presedintele Consiliului Stiintific al institutiei.

Sarbatori cu documentare

Inspectorii de control ai SGG au descoperit ca in arhiva IICCR nu sunt depuse mandatele deplasarilor in strainatate ale fostului presedinte Marius Oprea, efectuate in anii 2009 si 2010, care sa fie semnate de premier si/sau SGG si avizate de Ministerul Afacerilor Externe, potrivit prevederilor legale, releva documentul obtinut de Mediafax. Conform notei de control, unul dintre expertii IICCR a efectuat o deplasare la Freiburg (Germania) chiar in perioada sarbatorilor de iarna, in intervalul 30 decembrie 2009-12 ianuarie 2010, pentru documentare in vederea intocmirii unei teze de doctorat care necesita cercetarea surselor arhivistice și bibliografice la biblioteca din Freiburg, singura care detine publicatii din exil, desi prin referatul incheiat de acest expert la 31 august 2009 era precizat ca cercetarea știintifica respectiva ar fi trebuit sa se desfasoare in perioada 17 septembrie-1 octombrie 2009.

 

Delegarea delegarii atributiilor

 

„Pana la numirea noii conduceri, Marius Oprea a emis o decizie prin care si-a delegat atributiile de reprezentare pentru perioada 17 februarie-8 martie 2010 catre directorul general Stejarel Olaru, intrucat urma sa-și efectueze o parte din concediu de odihna in perioada 1-8 martie. In data de 22 februarie, Stejarel Olaru a solicitat efectuarea unui concediu de odihna aferent anului 2009 incepand cu data de 1 martie 2010, cerere aprobata de Lucia Hossu-Longin, fara a lua in considerare faptul ca in aceasta perioada ii fusesera delegate o serie de competente de la Marius Oprea, care se afla la randul lui in concediu de odihna”, se arata in Raport.

Reprosurile catre Stejarel Olaru

Inspectorii acuza totodata incheierea de catre fostul director general Stejarel Olaru, in numele IICCMER, a unui contract in valoare de 120.000 lei pentru realizarea a doua productii documentare, intitulate „Ceaușescu, o biografie” si „Spatiul concetrationar romanesc” (cu durata de 52 minute fiecare si a carei durata de executie este prevazuta a fi 15 decembrie 2010). Valoarea acestui contract reprezinta 86% din prevederea bugetara aferenta titlului „alte cheltuieli” ale anului 2010, in conditiile in care Stejarel Olaru nu avea insa, la data incheierii contractului, nicio calitate de a angaja patrimonial institutia, intrucat functia de director general nu mai era prevazuta in statul de functii dupa infiintarea noului institut.

Alte nereguli

Nerespectarea legislatiei in vigoare privind achizitiile publice, nerespectarea legii de catre persoanele cu atributii privind confirmarea exactitatii si realitatii serviciilor prestate de IICCR, emiterea de catre presedintele IICCR a unei decizii de acordare a sase salarii brute la incetarea raporturilor de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului cu incalcarea prevederilor legale privind acordarea drepturilor salariale, intrucat salariatii institutului aveau incheiate contracte individuale de munca si nu contracte colective, si lipsa evaluarii anuale a performantelor individuale ale personalului sunt alte nereguli indicate de catre inspectori.

 

“Sunt somer si nu am bani”

 

Marius Oprea a aratat pentru Mediafax ca va da in judecata Guvernul pentru calomnierea sa publica, va contesta modul in care a fost demis, cat si continutul Raportului. Explicatiile fostului sef al IICCMER la acuzele din Raport:

 

@ “Este pur si simplu o perdea de fum prin care ei incearca sa camufleze aceasta decizie politica, pentru ca schimbarea intempestiva a noastra a fost privita impopular de multe medii, dar si un act de vendeta anuntat de domnul Tismaneanu cu o luna in urma, pe blogul sau”

@ Nu am depasit bugetul, nu am cheltuit bani aiurea, dimpotriva am atras foarte mari sume de bani la institut, de la Konrad Adenauer, ambasadele SUA si Olandei la Bucuresti etc.”

@Noul Guvern ne-a lasat cu totul si cu totul de izbeliste. De unde sa cunosc eu toate reglementarile care se schimba precum camasile la Guvern. De ce doamna Andreescu (n.r.-secretarul general al Guvernului) nu a binevoit sa ne faca nici macar o vizita vreodata? De ce atunci cand le-am cerut unele indrumari ni s-a spus ca, citez, ei nu au nicio treaba cu noi. Ei doar ne dau bani. Nu am avut parte de nicio asistenta din partea lor. Nu ne-au dat voie nici macar sa angajam un achizitor si ne-au lasat fara bani pentru electricitate si caldura in mijlocul iernii, in noiembrie si decembrie”.

@ “Trebuia sa mi-i impute atunci. Eu nici nu am de unde. Sa se uite in declaratia mea de avere. Sunt somer si nu am bani. De ce nu au facut aceste observatii la vremea respectiva?”.

 

 

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult