Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marko Bela despre UMF Târgu Mureş: Guvernul în funcţie trebuie să atace hotărârea instanţei

Marko Bela despre UMF Târgu Mureş: Guvernul în funcţie trebuie să atace hotărârea instanţei

scris de D.S.S.
153 Afisari

Marko Bela, vicepremierul în exerciţiu, a declarat sâmbătă că hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş de suspendare a aplicării Hotărârii de Guvern referitoare la Universitatea de Medicină şi Farmacie este „un abuz”, iar Executivul în exerciţiu trebuie să o atace.

Marko Bela

În privinţa deciziei Curţii de Apel Târgu Mureş, după părerea mea – şi trebuie să vă spun acest lucru – e un abuz. Nu înţeleg cum e cu putinţă să suspenzi aplicarea unei Hotărâri de Guvern când nu există încă o sentinţă, deci am înţeles că se va da o sentinţă cândva, în fond, în decembrie. Dar deja se suspendă aplicarea HG. Trebuie să-mi pun întrebarea: instanţa deja ştie care va fi sentinţa în decembrie sau, dacă nu, atunci de ce au suspendat aplicarea HG? Fiindcă acest lucru înseamnă că, de fapt, cu foarte mare uşurinţă s-a decis pierderea unui an universitar în ceea ce priveşte aplicarea legii învăţământului. (…) Eu cred că, în primul rând, se va cere – şi trebuie să se ceară – strămutarea acestui proces din Târgu Mureş în altă parte şi bineînţeles că trebuie atacată decizia. (…) Vom discuta cu colegii. Inclusiv Guvernul care până la învestirea noului Guvern este în funcţiune, după părerea mea, trebuie să atace această decizie„, a afirmat, la Târgu Mureş, Marko Bela.
Vicepremierul s-a arătat îngrijorat de discursul public în privinţa învăţământului în limba maghiară, adăugând că nu se urmăreşte scindarea UMF Târgu Mureş, „ci crearea unor structuri de decizie în cadrul acesteia similare celor care funcţionează la Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj Napoca sau la Universitatea de Arte din Târgu Mureş„.  „Trebuie să vă spun că pe mine mă îngrijorează discursul legat de învăţământul în limba maghiară în acest moment, mă îngrijorează ceea ce se întâmplă în legătură cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, fiindcă, aşa cum aţi văzut şi aşa cum am relatat, în acest moment, funcţionează foarte multe instituţii de învăţământ de sine stătătoare cu limba de predare maghiară în România. (…) Iar faptul că în acest moment foarte mulţi politicieni contestă dreptul maghiarilor din România de a avea învăţământ în limba maghiară, inclusiv în cadrul Medicinii, şi de a avea dreptul de decizie mă îngrijorează, înseamnă că există pericolul întoarcerii în timp„, a accentuat Marko Bela.

Politicianul a susţinut că, după ce în ultimele decenii s-a avansat în lărgirea drepturilor minorităţilor, există o încercare de a restrânge drepturile de învăţământ în limba maternă. „Există o încercare de a întoarce roata istoriei. Deci există, după părerea mea, o pistă foarte periculoasă pe care s-a intrat şi eu aş solicita tuturor politicienilor şi tuturor oamenilor responsabili să se gândească la ceea ce am realizat în perioada trecută prin lărgirea drepturilor minorităţilor şi că în continuare trebuie să mergem mai departe pe calea colaborării interetnice şi nu pe calea generării unor tensiuni în relaţiile dintre români şi maghiari„, a spus Marko.
El a adăugat că întrucât premierul desemnat Victor Ponta a arătat că va milita pentru respectarea legalităţii atunci înseamnă că va păstra Hotărârea de Guvern referitoare la noua facultate din cadrul UMF Târgu Mureş.
Domnia sa a spus că va milita pentru aplicarea legii – ceea ce e clar – şi că vrea 100% legalitate. Trebuie să vă spun că această HG impune legalitatea în cazul UMF Târgu Mureş şi cei care s-au împotrivit aplicării unor dispoziţii ale Legii Educaţiei au militat pentru nerespectarea legii. Deci, dacă domnul prim-ministru desemnat vrea într-adevăr respectarea legii, atunci va păstra HG, fiindcă aceasta este calea respectării legii„, a punctat Marko Bela.

8 comentarii

MI-5 05-05-2012 - 12:30

HG-ul cu infiintarea facultatii maghiare, trebuie anulat.

Cine vrea sa studieze medicina in limba maghiara, sa mearga sa studieze la budapesta.

FARA UNGURI LA GUVERNARE!

Ciu Huhu 05-05-2012 - 17:59

Subscriu!

Mache 05-05-2012 - 16:54

Lasa Marko, nu fi trist Domu’ Ponta lucreaza la problema. O sa va aline durerea cu niste oase de ros in liniile a doua si a treia ale noului guvern.

Universitatea nu va aducea oricum nimic. Smiorcaielile de pana acum au convins deja ungurimea ca v-ati luptat din greu, dar n-a fost sa fie. Acum e momentul sa treceti la chestii serioase cum ar fi de exemplu umplerea buzunarelor. Nem igaz? 😉

Europeanuul 06-05-2012 - 11:36

Multi dintre noi stim foarte bine ca alimentarea tensiunilor dintre romani si maghiari a fost dintotdeauna una din principalele directii de influenta practicata de sovietici in Romania. Vechile retorici ti-au ramas in singe, te tradeaza (esti aceasi Marie cu alta palarie) degeaba te-ai mutat la Washington DC 😉

BULA 06-05-2012 - 12:01

Tensiunea dintre romani si unguri este „implementata intern”, prin legi naturale de conservare, de supravietuire. Ungurii au venit in Transirvania ca pradatori si vor sa ia totul, iar romanii isi apara ce a fost a lor, din mosi stramosi.

Ai fi si tu tot bozgor, de le iei apararea.

betivul 05-05-2012 - 16:55

draga,marko, ai cam disparut de pe firmament…si ai cam imbatrinit, da ma bucur ca ai ajuns la virsta parerilor personale,ca inca nu esti sclerozat chiar de tot..ca vreau si eu sa studiez, pe la szeghed in limba romana,filozofia istoriei ungariei mari….ca la budapesta,sa locuiesc ca ipotetic bursier al statului maghiar,in casele gojdu nu se poate…ce zici,ma ajuti, pina nu te sclerozezi chiar de tot?

ion 05-05-2012 - 20:03

ba marko ajunge ba ai intins coarda prea mult nu ti convine dute ba la buda pesta

Ciu Huhu 06-05-2012 - 01:53

Dea Dumnezeu sa nu mai intre ungurii niciodata in Parlament!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS