Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marko Bela: Maghiarii au trait ziua de 1 Decembrie 1918 ca o pierdere a statalităţii de până atunci

Marko Bela: Maghiarii au trait ziua de 1 Decembrie 1918 ca o pierdere a statalităţii de până atunci

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, luni, la şedinţa solemnă dedicată zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, şi împlinirii a 92 de ani de la Marea Unire, că maghiarii au trăit acest moment „ca o pierdere, pierzându-şi statalitatea de până atunci”, transmite Mediafax. El a arătat că pentru maghiari ziua de 1 Decembrie are altă semnificaţie decât pentru români, care au trăit acestă zi ca „o victorie extrem de importantă pentru naţiunea română”.

Liderul Uniunii a arătat că maghiarii care au trăit în acea perioadă au avut aşteptări importante, bazate pe Proclamaţia de la Alba Iulia, prin care s-a promis că „fiecare popor din Ardeal” se va putea instrui şi se va putea administra, „pe propria limbă, de către persoane din rândul său”. Marko a spus că o parte dintre aceste promisiuni au fost realizate, urmând ca o parte dintre acestea să se realizeze în perioada următoare.

El a menţioant că priveşte „cu o oarecare dezamăgire” discuţiile privind învăţământul în limba maternă. „De mult ar fi trebuit să depăşim această controversă”, a opinat senatorul. Preşedintele UDMR a arătat că Uniunea respectă sărbătorile şi evenimentele importante ale „celeilalte naţiuni”, el precizând că reprezentanţii acestei organizaţii participă la festivităţile prilejuite de ziua de 1 Decembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult