Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marko Bela: Martie 90 moment al luptei pentru libertate a maghiarilor din Ardeal

Marko Bela: Martie 90 moment al luptei pentru libertate a maghiarilor din Ardeal

scris de Ziua Veche
15 afisari

Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut, dupa ce s-a intalnit cu o parte din victimele maghiare ale evenimentelor din martie 1990 de la Targu Mures si cu rudele celor morti, ca atunci a existat riscul declansarii unui razboi civil. „Eu de-acum cateva zile am spus si pot sa repet ca, de fapt, zilele acelea in Targu Mures s-a desfasurat un moment al luptei pentru libertate a maghiarilor din Targu Mures, din Ardeal. Dar nu impotriva romanilor cu care s-au confruntat si care, de fapt, erau oameni indusi in eroare si atatati impotriva unei alte comunitati, ci impotriva acelora care, de fapt, au organizat aceste evenimente, care au instigat cele doua comunitati la un astfel de conflict”, a spus Marko Bela, citat de Mediafax.

El a sustinut ca „lupta de libertate” despre care vorbeste era indreptata impotriva reprezentantilor vechiului regim, „la urma urmei”, el fiind convins ca, de fapt, in Targu Mures, in 19-20 martie 1990, „s-a incercat o blocare a tuturor rezultatelor obtinute deja in decembrie 1989” si ca „a fost inclusiv o incercare de contrarevolutie pentru a bloca, pentru a opri procesul de democratizare demarat in decembrie 1989”.

Vicepremierul a sustinut ca daca acea incercare de contrarevolutie ar fi reusit, exista riscul declansarii unui razboi civil, care sa duca atat la blocarea „luptei pentru identitate nationala a maghiarilor”, dar si la blocarea democratizarii Romaniei.

„Daca s-ar fi reusit acest lucru, daca s-ar fi reusit declansarea unui anumit razboi civil – fiindca a existat acest risc. Ulterior, pentru unii pare socant ce spun, dar la vremea respectiva a existat acest risc. Daca s-ar fi reusit, probabil, s-ar fi blocat nu numai dobandirea drepturilor maghiarilor din Romania si lupta pentru identitatea nationala, ci un intreg proces de democratizare in Romania s-ar fi blocat pentru mult timp. De aceea, eu cred ca trebuie sa-i comemoram pe cei care au cazut victime acestei incercari, acestui scenariu, si sa-i comemoram si cu scopul de a trage anumite invataminte, fiindca de fapt dupa aceea, prin comportamentul comunitatii locale, prin comportamentul comunitatii maghiare, am reusit sa continuam lupta politica pentru dobandirea drepturilor nationale si, in acelasi timp, sa continuam un proces de democratizare in Romania”, a conchis Marko, potrivit Mediafax.

Potrivit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures, evenimentele din martie 1990 s-au soldat cu 278 de victime, din care 190 de romani si 88 de maghiari. In evenimente au murit cinci persoane – trei maghiari si doi romani -, au fost distruse 46 de autovehicule, au fost devastate sediile a patru formatiuni politice si s-au comis furturi din doua unitati comerciale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult