Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marko Bela nu dă UMF Târgu Mureş pe Cabinetul Ponta

Marko Bela nu dă UMF Târgu Mureş pe Cabinetul Ponta

scris de A.B.
3 afisari

Marko Bela recunoaşte că este cam greu să susţină un guvern care promite, ca primă măsură, anularea unei HG privind drepturile minorităţilor. Făcând referire la HG – UMF Târgu Mureş, liderul UDMR subliniază că  că ar fi o premieră foarte tristă şi foarte periculoasă în România să se anuleze un drept deja dobândit.

marko bela

foto: dcnews.ro

Susţinerea Guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil că înainte de vot, luni, o să mai avem o şedinţă cu grupurile parlamentare şi acolo să finalizăm poziţia noastră. Dar este cam greu să votezi un Guvern care îţi promite, ca primă măsură, de exemplu, anularea unei Hotărâri privind drepturile minorităţilor”, a declarat senatorul UDMR Marko Bela.

El a declarat că în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Guvernul a respectat Legea învăţământului, care prevede că în România există trei instituţii de învăţământ superior multiculturale: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea de Artă şi UMF, ambele din Târgu Mureş.

„Am mari regrete că s-au trezit atât de mari respingeri şi împotriviri faţă de o solicitare justă şi legală, ca şi în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să se aplice acele dispoziţii ale legii care ar conferi atribuţii decizionale acelor cadre didactice care predau în limba maghiară. Atât şi nimic mai mult”, a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a spus că viitorul guvern ar trebui să-şi “revadă” poziţia faţă de UMF Târgu Mureş pentru ca România să nu asiste la „o premieră extrem de tristă” în care sunt anulate drepturi câştigate deja de către minorităţi.

El le-a recomandat celor care vor veni la Guvern, săptămâna viitoare, dacă vor primi votul de învestitură, să-şi revizuiască poziţia privind UMF, fiindcă relaţiile interetnice, convieţuire interetnică bună nu este responsabilitatea UDMR, a unei anumite formaţiuni politice, ci este răspunderea tuturor celor care şi-au asumat un rol politic.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că „este convenit” faptul că în prima şedinţă a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş.

3 comentarii

Traian Basescu 04-05-2012 - 15:20

Sunteti un pic in urma cu evenimentele. Dusa a admis deja public de ieri ceea ce stiam deja de la organe si anume ca USL-ul negociaza voiniceste cu ungurii.

Sunt doua optiuni:

1. Se iau cu treburile si uita sa anuleze HG-ul privind UMF Tg. Mures, iar ungurii se alatura fara mare tam-tam salvatorilor patriei primid in schimb niste oase de ros prin prefecturi si deconcentrate 😉

2. Se anuleaza hotararea respectiva si atunci ungurimea adanc indurerata primeste mai multe oase de ros decat in cazul 1, ca sa-si aline durerea 😉

Se pare ca si unii si altii prefera varianta 2 care scapa fata USL-ului si umple buzunarele ungurilor.

Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

Europeanuul 04-05-2012 - 18:13

Nu te mai intelege nimeni (PDL a guvernat in alianta cu UDMR). Electoratul s-a cam acrit de polemicile astea populiste. Hă, Hă, Hă, Hă…

Dorin C. 04-05-2012 - 19:54

Oare care e motivul pentru care vor sa studieze in limba materna la un asemenea nivel si asemenea discipline? Probabil pentru ca vor dori sa-si practice meseria in aceeasi limba, zic eu. Deci vor sa faca un by-pass al limbii tarii in care traiesc. Si cind nu vor mai gasi job-uri in zonele locuite preponderent de ei (CV, HR), ce-or sa faca daca nu stiu romana deloc? Pleaca in Ungaria? Si daca acolo nu are nimeni nevoie de ei? Obligatoriu vor invata o alta limba daca vor sa lucreze prin Europa sau altundeva. Lasati-i sa studieze exclusiv in limba lor, de la gradinita si pina in universitati. Problema se va regla de la sine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult