Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marko Bela vrea ca limba maghiara sa fie oficializata prin Constitutie

Marko Bela vrea ca limba maghiara sa fie oficializata prin Constitutie

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Toate articolele din Constitutie trebuie sa poata fi modificate, a apreciat luni liderul UDMR Marko Bela, invocand faptul ca este o bizarerie existenta unor articole in legea fundamentala ce impiedica modificarea unor prevederi, cum este cea privind limba oficiala.


De la inceput, mie mi s-a parut o bizarerie sau o absurditate ca noi in Constitutia adoptată candva, la inceputul anilor 90, am interzis schimbarea unor dispozitii odata pentru totdeauna pentru toate generatiile viitoare. Generatiile viitoare vor face ce vor sa faca. Noi nu putem sa dispunem si sa interzicem modificarea unor dispozitii in viitor”, a insistat luni Marko Bela, adaugand ca “in unele zone, regiuni, unde traieste o alta comunitate, de o alta limba, o comunitate importanta, acolo trebuie sa ne gandim la oficializarea, pe langa limba romana, a unei alte limbi”.
Liderul UDMR a tinut sa afirme ca nu are in acest moment o polemica cu PDL pe aceasta tema. “Nu pentru ca din acest motiv ar exista in anumite cazuri un impediment, ci pur si simplu trebuie sa apreciez ca PDL nu a participat la acel miting de protest (de la Toplita – n.r.), cu toate ca aceste evenimente au o mare atractie pentru toti politicienii care vor sa devina mai vizibili”. In acest context, liderul UDMR l-a criticat pe seful PSD Victor Ponta: “Pe mine m-a surprins extrem de mult prezenta unor politicieni la acest miting de protest de la Toplita, in primul rand la presedintele PSD, un tanar politician, reprezentant al unei noi generatii, si de aceea consider ca este un lucru extrem de periculos ca un astfel de tanar politician încearca deja sa preia retorica nationalista”. Afirmatiile lui Marko Bela vin dupa ce sambata premierul Emil Boc a anuntat ca pozitia PDL este ferma: Constitutia Romaniei se aplica, nu se negociaza si orice discutie cu privire la oficializarea limbii maghiare este lipsita de fundament constitutional.

 

Caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii este stipulat in articolul din Constitutie referitor la limitele de revizuire. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult