Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Marko: Cine se leaga de ideea de Tinut Secuiesc da dovada de prostie si rea-credinta

Marko: Cine se leaga de ideea de Tinut Secuiesc da dovada de prostie si rea-credinta

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Presedintele UDMR Marko Bela a reactionat extrem de dur la adresa presei care a incriminat mentionarea, intr-o Hotarare de Guvern, a sintagmei “Tinutul Secuiesc” in descrierea unui element a stemei comunei Ilieni din Covasna.

“Ma supara si am vazut ca a devenit in presa un subiect preferat. Problema Tinutului Secuiesc, anume ca Tinutul Secuiesc, aceasta expresie sau aceasta notiune, a intrat intr-o Hotarare de Guvern privind stema unei comune din judetul Covasna, Ilieni. Cei care contesta acest lucru dau dovada de ignorata, de prostie si de rea-credinta. Nu-mi place sa fiu foarte direct, dar sunt nevoit”, a afirmat marti Marko Bela, citat de NewsIn. El a tinut sa arate ca exista si alte acte normative emise de Guvern, in care sunt folosite aceleasi descrieri: “Resping si refuz ideea ca unii au dreptul sa foloseasca aceste denumiri traditionale, altii, secuii sau ungurii, nu. (…) In Romania avem tari si tinuturi, Tara Hategului, Tinutul Vrancei, Tara Motilor, Tinutul Padurenilor, Tinutul Bucovinei, Tara Oasului, Tara Fagarasului si asa mai departe. Cei care se leaga de ideea de Tinut Secuiesc dau dovada de ignoranta, de prostie si de rea-credinta si nu ma intereseaza cine, ce spune”, a incheiat liderul UDMR.

 Primarul din Ilieni: Nici o problema

Prefectul din Covasna, Gyorgy Ervin a precizat: “Aici la instituţia prefectului s-a observat greseala, ca s-a trectut in loc de teritoriu administrativ al judetului Covasna Tinutul Secuiesc, si a fost anuntat Consiliul Local Ilieni, ca sa revoce si sa emita alta hotarare, dar intre timp a aparut Hotararea de Guvern”. Primarul din Ilieni, Fodor Imre a apreciat, citat de NewsIn, ca nu exista nicio problema cu faptul ca sintagma “Tinutul Secuiesc” a aparut intr-un document oficial din Romania. “Nu cred ca acest lucru are vreo relevanta, nu vorbim de o regiune administrativa. Nici Tara Barsei nu e o denumire legiferata, dar ISU Brasov se numeste exact asa, Tara Barsei”, a declarat Imre. Forumul Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures a facut o plangere dupa aparitia Hotararii in Monitorul Oficial, iar Guvernul a raspuns ca va fi modificata anexa in care apare sintagma “Tinutul Secuiesc”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult