Acasa Actualitate-InternaPolitica interna MECTS: Codul de etică interzice relaţiile sexuale cu elevii

MECTS: Codul de etică interzice relaţiile sexuale cu elevii

scris de A.B.
2 afisari

Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar prevede interzicerea meditaţiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale, interzicerea hărţuirii sexuale şi a relaţiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale, dar şi responsabilitate în vederea atingerii de către elevi a standardelor de performanţă prevăzute de documentele şcolare.

cod etica

observatordebacau.ro

Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, pus în dezbatere publică de MECTS, interzice fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii, solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte, traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare dar şi colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.).

De asemenea, actul normativ interzice implicarea elevilor în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, organizate special în acest sens de către persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia elevilor, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora şi prevede excluderea din relaţiile cu elevii a oricărei forme de discriminare, asigurarea egalităţii de şanse şi promovarea principiilor educaţiei inclusive.

„În vederea asigurării unui învăţământ de calitate, în relaţiile cu elevii, persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia, în mod particular cadrele didactice, au obligaţia de a cunoaşte, respecta şi aplica un set de norme de conduită. Acestea au în vedere ocrotirea sănătăţii fizice, psihice şi morale a elevilor prin: supravegherea permanentă a acestora pe tot parcursul activităţilor în şcoală cât şi în cadrul celor organizate de unitatea şcolară în afara acesteia, în vederea asigurării depline a securităţii tuturor celor implicaţi în aceste acţiuni, interzicerea agresiunilor fizice şi tratamentelor umilitoare, sub orice formă, asupra elevilor, asigurarea protecţiei fiecărui elev, prin denunţarea formelor de violenţă fizică exercitate asupra acestora, a oricărei forme de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare, excluderea oricăror forme de abuz sexual, emoţional sau spiritual”, prevede proiectul de cod de etică.

6 comentarii

Sile 13-04-2012 - 16:09

Nu sunt absolvent de drept dar o lege degeaba interzice un anume lucru daca nu prevede pedepse clare asupra celor ce il faptuiesc. E ca agronomul fara ploaie.Am vazut in tinerete un film cu Jackues Brel unde era vorba da o acuzatie de viol a unei eleve asupra unui profesor, pedeapsa era inchisoare pe viata.In final acuzatia s-a dovedit neintemeiata.Acum suntem in alte timpuri si trebuie sa fim atenti cum facem legile. Principiul ar fi legea e pentru om , nu omul pentru lege.Si as pedepsi aspru incalcarea drepturilor celuilalt de catre oricine. O zi buna !

Ciu Huhu 13-04-2012 - 23:32

Bun interzice relatiile sexuale cu elevii, dar cum ramine cu elevele frumoase devenite femeii cine se ”ocupa” de ele?????

BULA 14-04-2012 - 08:54

Sa se ia si de universitari, care dau diplome fara acoperire, pe bani. Universitatile din provincie sunt adevarate bancomate de diplome. Bagi banu, pica diploma.
Si sunt enorm de multe scoli doctorale, la universitati de tip B sau C, unde s-a zis ca nici nu au voie sa se ocupe cu asa ceva. Numai la universitatile de tip A (cercetare avansata si educatie) ar trebui sa se permita conducerea de doctorate. Sper ca dupa ce trec alegerile, sa se aplice legea si sa se desfiinteze scolile doctorale de la comune si sate. E prea mare bataia de joc, cu analfabeti cu doctorat. Uite asa se mananca banii statului si se inchid spitaele.

Liviu 14-04-2012 - 12:21

Adevarul este ca in „sectorul” universitar treaba este cu mult mai complicata si prezinta si mai multe „riscuri” avand in vedere varsta „studentelor” ! Dar as comenta mai intai din punct de vedere etic aspectul plagiatului care este un adevarat cancer care a cuprins universitatile, pe langa toate celelalte nenorociri care s-au abatut asupra lor … De altfel insasi cei care conduc asa numitele „scoli doctorale” sunt campionii la plagiat care incurajeaza si mentin fabricile de diplome ! Este intr-adevar o minune ca acest „organism” mai traieste … Da, traieste inca, dar ati vazut ce fata schimonosita si mocirlita are ?!

BULA 16-04-2012 - 05:23

Plagiatul, ca plagiatul.
Dar universitarii s-au invatat sa promoveze studentii chiar si cand nu sunt prezenti la examene (fiind la munca in Vest, sau chiar retrasi), ca sa aiba fictiv obiectul muncii si sa nu ajunga sa impinga roaba pe la vreun patron.
Deocamdata autoritatile ii lasa in pace, dar nu va mai tine mult timp vrajeala asta. Cand va fi vandut tot din tara (Basescu zicea ca termenul limita este anul 2018), patronii straini nu vor mai tolera sa li se ia impozite mari, pentru a tine in functionare niste universitati care dau diplome fara acoperire in pregatire, pe bani sau chiar gratis (asta la facultatile care n-au suficienti studenti).

BULA 14-04-2012 - 08:56

Tehnica, cu elevele frumoase, este ca profii tineri (care sunt cei mai tentati), sa nu se incurce cu niste proaste, care nu stiu sa-si tina gura.. Sunt de preferat sefele de clasa (de la UTC pe vremuri).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult