Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Mesajul lui Traian Bǎsescu la 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni

Mesajul lui Traian Bǎsescu la 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni

scris de Z.V.
5 afisari

Traian Băsescu a transmis un mesaj cǎtre popor la comemorarea tricentenarului martiriului Sfinţilor Brâncoveni, sȃmbǎtǎ, 16 august.

Mesajul lui Traian Bǎsescu la 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni

”Doresc să adresez salutul meu călduros cu prilejul comemorării de astăzi, comemorare plină de semnificaţii deosebite pentru istoria şi spiritualitatea românească: tricentenarul martiriului Sfinţilor Brâncoveni. Sărbătoarea aceasta are loc, nu întâmplător, într-un timp şi într-un loc de care viaţa martirilor Brâncoveni este profund legată”, arată preşedintele în mesajul dat publicităţii de Administraţia prezidenţială. Traian Băsescu aminteşte că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 drept ”Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” în Patriarhia Română, iar Biserica ”Sfântul Gheorghe – Nou” adăposteşte trupul voievodului martir Constantin Brâncoveanu adus în ţară de către soţia sa, doamna Maria, pentru a fi înmormântat în frumoasa ctitorie pe care voievodul a ridicat-o în capitala ţării.

”Este un eveniment important pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru credincioşii ortodocşi şi, fireşte, este un moment extraordinar de emoţionant pentru noi toţi, cei care am dorit să cinstim împreună memoria unui domnitor care a însemnat atât de mult în istoria noastră, în spiritualitatea şi în cultura românească. Privind în urmă la ceea ce au dăruit Brâncovenii în istoria României, suntem invitaţi să reflectăm la exemplaritatea unui destin pe deplin asumat, în spiritul jertfei şi al credinţei mărturisitoare”, arată preşedintele, potrivit mediafax. El menţionează că, fiind cunoscut şi preţuit în întreaga Europă, Constantin Brâncoveanu şi-a sumat integral misiunea care i-a fost încredinţată ca voievod al Ţării Româneşti: ”Într-o perioadă politică dificilă, la confluenţa dintre Răsărit şi Apus, Constantin Brâncoveanu a răspuns în egală măsură vocaţiei sale de om politic, dar şi de ctitor şi cărturar, împlinind, în chip strălucit, destinul domnitorului luminat, preocupat de artă şi cultură, asemenea marilor principi ai Renaşterii. De numele său se leagă numeroase ctitorii în frumosul stil brâncovenesc, Academia domnească din Bucureşti înfiinţată la 1694, şcoli superioare şi biblioteci care au devenit centre de cultură rivalizând cu cele din Apusul Europei şi, nu în ultimul rând, tipărirea Bibliei de la Bucureşti, prima ediţie integrală a Sfintei Scripturi scrisă în limba română, toate acestea echivalând cu un înalt act de cultură şi spiritualitate, prin care domnitorul a rămas în conştiinţa naţională”.

”Această plurivalenţă a preocupărilor sale ne face să vorbim despre o «epocă brâncovenească» înţelegând prin aceasta o perioadă de înflorire în spiritul unei unităţi care, cu siguranţă, a pregătit intrarea noastră în modernitate. Suntem un popor cu numeroase modele demne de urmat. Noi, contemporanii, avem privilegiul de a-i cinsti cum se cuvine pe Brâncoveni şi, totodată, datoria de a încerca să le urmăm exemplul. Mă bucur că evenimentul de astăzi readuce în conştiinţa naţională unul dintre cele mai strălucite figuri politice şi culturale din istoria noastră medievală. Destinul Brâncovenilor, urmat şi de moartea lor martirică la Constantinopol în anul 1714, dovedeşte forţa cu care un om a fost capabil să schimbe în bine destinul ţării sale, chiar cu preţul jertfei propriei vieţi şi aceea a fiilor săi”, adaugă Traian Băsescu. ”Curajul mărturisirii, fermitatea în apărarea adevărului şi a dreptăţii sunt condiţiile fără de care destinul unei comunităţi nu poate fi imaginat. Dacă noi toţi vom înţelege şi vom asuma cu deplină responsabilitate această lecţie de viaţă, vom avea şansa să continuăm destinul pe care voievodul Brâncoveanu l-a dorit pentru poporul său. Istoria evoluează, antrenându-ne în transformările ei, şi sunt convins că este necesar, mai mult ca oricând, să ne păstrăm fidelitatea faţă de toate aceste repere care ne pot orienta spre progres, spre modernizare, spre dezvoltarea potenţialului extraordinar de care dispunem. Am încrederea că sărbătoarea de astăzi va fi un prilej de bucurie şi de speranţă pentru toţi românii şi, mai ales, pentru cei care, având respect pentru alegerea şi jertfa martirilor Brâncoveni, vor păstra vie amintirea lor”, îşi încheie mesajul şeful statului.

3 comentarii

CONGO 16-08-2014 - 20:27

Sfinţii Brâncoveni au fst tradati de rusi.
Nu intamplator, tot rusii sau ales cu tezaurul lor.
Dar prblemele de rusi si tezaure sunt lucru normal, nu are rost sa ne miram.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 16-08-2014 - 21:01

…ma’h keglevitsch notziunile despre IMPERIUL OTOMAN le …ocolishi in perioda frecventarii scolii ajutatoare!
nasa’h !

digital 16-08-2014 - 22:49

ce-a zis kktul ăsta?!
că Maria îi va aduce trupul la Rahova?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult