Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE Ministrul Botis nu isi da demisia

UPDATE Ministrul Botis nu isi da demisia

scris de Ziua Veche
13 Afisari

 .

UPDATE 13.30: Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a avut, miercuri, la ieşirea de la Comisia de muncă a Camerei, o discuţie telefonică tensionată cu un subaltern, căruia i-a cerut ca, dacă nu rezolvă o problemă, să vină cu demisia la ora 12.00. Această discuţie, în care nu s-a înţeles dacă Botiş a spus: „Dacă până la 12.00 nu e gata, vii cu demisia la 12.00” sau „Dacă până la 12.00 nu e gata, vin cu demisia la 12.00”, a fost interpretată drept o ameninţare a ministrului cu propria demisie, speculaţie alimentată de faptul că în timpul discuţiilor privind legile cu impact social şi pe fondul opoziţiei UDMR acesta ar fi invocat posibilitatea demisiei sale, transmite Mediafax.


 

Ministrul Muncii a fost prezent, miercuri, la Comisia de muncă a Camerei, de unde a ieşit de mai multe ori, în timpul dezbaterilor, vizibil nervos şi vorbind la telefon. În timp ce deputaţii dezbăteau un proiect de lege iniţiat de Guvern care prevedea ca ajutoarele sociale să nu mai fie acordate de primari, Botiş a ieşit de la lucrări vorbind la telefon şi cerându-i un tabel interlocutorului său. După ce a revenit în sala de şedinţe a Comisiei, la puţin timp, Botiş a plecat din nou de la şedinţă în timp ce vorbea tot la telefon despre „o demisie”, neînţelegându-se dacă el şi-ar da demisia sau dacă îi cerea acest lucru celui cu care vorbea la telefon.

12.38: Ioan Botiş a spus că dacă lucrurile nu se rezolvă îşi va da demisia.  Ministrul a fost suprins pe holurile Parlamentului vorbind la telefon. El spunea că până la ora 12.00 îşi va da demisia, transmit Realitatea Tv si Antena3. Miniştrii Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, au venit, miercuri, la Palatul Victoria pentru a avea cu premierul Emil Boc o nouă discuţie privind indemnizaţia de creştere a copilului, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. În clădirea Guvernului se află şi liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela. În faţa sediului Guvernului sunt câteva zeci de mame care au venit să protesteze faţă de anunţul Guvernului de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului.

 

Premierul Emil Boc anunţa, luni seară, că perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea acesteia, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali. Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maximă la 3.400 lei. Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată şi vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit. Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani. Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului. Liderul UDMR Marko Bela a declarat, marţi, că ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu a fost aprobată de Guvern, fiind deschise astfel „toate posibilităţile” pentru discuţii.

Câteva zeci de mame protestează la sediul Guvernului

Câteva zeci de mame cu copii, precum şi femei însărcinate au venit, miercuri, în Piaţa Victoriei pentru a cere Guvernului să renunţe la decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului. La protestul de la sediul Guvernului participă mame cu copii în cărucioare, dar şi femei gravide din Bucureşti şi chiar din localităţile învecinate Capitalei. Acestea au afişat un banner pe care scrie „Luaţi banii de la şpăgari, nu de la copii sugari”.

Unele dintre mamele care participă la protest au spus că vor încerca să rămână acasă cu copiii doi ani, chiar dacă nu vor primi bani decât în primul an, pentru că nu au posibilitatea să îi ducă pe copii la creşă la un an. Deşi măsura de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului nu se aplică şi mamelor aflate deja în concediu, acestea au spus că au venit la protest „din principiu, pentru că nu este corect să se ia acest drept al copilului”. Mamele consideră că au „contribuit” deja alături de toţi cetăţenii României la economii la bugetul de stat, prin diminuarea cu 15 la sută a indemnizaţiei de creştere a copilului şi că nu mai e nevoie de alte măsuri de austeritate pe care trebuie să le suporte.

Preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame”, Ana Măiţă, a spus că au decis să protesteze pentru că sunt nemulţumite atât de decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului, cât şi de menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei pe lună şi după 1 ianuarie 2011. Ana Mihăiţă a precizat că ordonanţa de urgenţă adoptată luni de Guvern reprezintă o lovitură pentru viitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au rămas însărcinate la sfârşitul lunii noiembrie. Ea a mai spus că mamele vor ca guvernanţii „să nu se atingă” de prevederile anterioare referitoare la perioada de acordare a indemnizaţiei şi de limitele acesteia. Ana Mihăiţă a adăugat că după 1 ianuarie 2011 limita maximă a indemnizaţiei ar fi trebui să revină la 4.000 de lei pe lună, aşa cum Guvernul a promis în luna iulie, când a decis diminuarea acesteia cu 15 la sută.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS