Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Miting pentru susţinerea unei regiuni a Ţinutului Secuiesc. Ce zice ministrul Apărării

Miting pentru susţinerea unei regiuni a Ţinutului Secuiesc. Ce zice ministrul Apărării

scris de D.S.S.
8 afisari

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) va organiza, în 10 martie, la Târgu Mureş, un miting menit să atragă atenţia Guvernului României că se doreşte o regionalizare a ţării, însă numai dacă va exista şi o regiune a Ţinutului Secuiesc, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt.

Mitingul pentru autonomie programat deja, se ştie şi data, 10 martie 2013, la Târgu Mureş. Eu salut iniţiativa CNS-ului că şi-a asumat această sarcină de a organiza acest miting (…) Este foarte actuală în România reorganizarea regională şi administrativă a ţării, noi ştim foarte bine declaraţiile domnului premier Ponta, care a spus că va fi reorganizare teritorială sau regională, dar nu putem vorbi de regiunea Ţinutului Secuiesc. Noi vrem să transmitem un mesaj clar actualei guvernări că reorganizare cu regiunea Ţinutul Secuiesc, deci acesta este cel mai important mesaj, aceasta va fi şi ideea care va fi promovată (la miting, n.r.)’, a spus Biro Zsolt.

Acesta a adăugat că iniţiativa mitingului aparţine PCM, care a susţinut ideea, însă în afara campaniei electorale, spre deosebire de UDMR şi PPMT care au avut astfel de manifestări în campania electorală.

UDMR şi PPMT au avut manifestări, mitinguri de autonomie – chiar dacă UDMR nu a vorbit despre un miting pentru autonomie, era un miting pentru apărarea simbolurilor secuieşti, pe urmă PPMT, tot la Sf. Gheorghe, a organizat un miting pentru autonomie. Noi am spus atunci, că nu poate să fie un lucru cu care faci campanie electorală, autonomia este un lucru deasupra politicii de partid şi deasupra partidelor şi am propus, la rândul nostru, ca acest miting să fie organizat după alegeri şi sub egida CNS, care garantează această neutralitate’, a susţinut acesta.

Liderul PCM a precizat că data de 10 martie a fost aleasă întrucât ‘atunci e Ziua Martirilor Secui’ şi că rămâne de văzut câte organizaţii vor participa la manifestare. ‘PCM şi-a anunţat intenţia de a participa, dar noi nu vrem să facem un beneficiu pentru partid. Domnul Izsak (liderul CNS, Izsak Balazs, n.r.) o să aibă negocieri şi cu UDMR-ul’, a mai spus Biro Zsolt.

Reacţia ministrului Apărării

Mircea Duşa a declarat marţi, la Târgu Mureş, că dreptul de a manifesta este garantat de Constituţie, inclusiv pentru cei care doresc organizarea unui miting în favoarea autonomiei, în luna martie, la Târgu Mureş, şi că organizarea pe regiuni de dezvoltare nu are nicio legătură cu dezvoltarea pe criterii etnice.

‘Este o declaraţie şi un subiect care mie ştiţi că îmi place, în sensul că libertatea la cuvânt şi dreptul de a manifesta este garantat de Constituţie. Dar nimeni nu poate manifesta împotriva Constituţiei şi a articolului nr.1 din Constituţie. Am afirmat de mai multe ori că regionalizarea priveşte regionalizarea economică şi nu una pe criterii etnice, indiferent ce ar spune unii sau alţii, către Miercurea Ciuc, Covasna sau Târgu Mureş (…) Conform Constituţiei, România este stat unitar, chiar dacă unii contestă noţiunea aceasta de stat unitar, iar organizarea pe regiuni de dezvoltare n-are nicio legătură cu dezvoltarea pe criterii etnice. De altfel, nici n-ar putea să existe o regiune numai pe cele trei judeţe (Mureş, Harghita, Covasna – n.r.), pentru că n-ar aduce niciun avantaj economic acelei regiuni’, a arătat Duşa.

Deputatul USL a susţinut că o regiune de dezvoltare trebuie să aibă în vedere mult mai multe criterii, pornind de la cele economice, socio-economice, de relief, geografice etc, „dar nu un singur criteriu – cel etnic”. În privinţa unui eventual miting pro autonomie la care să participe 10.000 de persoane, aşa cum se vehiculează, Mircea Duşa a arătat că ‘niciun miting organizat prin cele trei judeţe nu a atins niciodată cifra pe care au anunţat-o organizatorii’.

17 comentarii

digital 08-01-2013 - 21:01

cu mult,mult gem,bozghorilor!

DXN 08-01-2013 - 22:16

Nu-mi spune nimeni cine-i cioflingaru’ asta de dusa?

DXN 08-01-2013 - 22:41

Deci, cine -poola mea- este acest dusa?

MI-5 08-01-2013 - 22:16

gyorgy frunda nu este consilierul lui ponta
ci, supraveghetorul lui.

Regionalizarea înseamnă primul pas spre destrămarea ţării.

Pribeagul 08-01-2013 - 22:52

Regionalizarea este o actiune de mare anvergura care n-a fost inca fundamentata si explicata… pe intelesul tuturor. 🙂

Ce avantaje ar aduce o noua impartire administrativa a tarii? Asa cum se prezinta este o noua suprastructura birocratica, fara nici un sens, o noua forma fara fond, acoperita doar prin vorbe umflate, care sa dea bine.

Este clar ca vor fi mai multi sefi, dar avem atitia sefi si sefuleti incit cu greu poate fi aceptata chiar si ideea ca acestia s-ar putea inmulti doar asa printr-o balmajeala guvernamentala.

Lumea intreaga cauta solutii rationale pentr-o o administrare mai buna, pentru reducerea cheltuielilor, pentru folosirea eficienta a resurselor. Noi ce facem? Mai trintim acolo o structura, care apare parazitara.

Ce cheltuieli implica, ce venituri, avantaje si beneficii aduce?

Avem regiunile de dezvoltare, care se dovedesc total inutile. Sa le punem la lucru in primul rind pe acestea, sa-si dovedeasca eficienta si pe urma vedem.

Huhu Ciu 09-01-2013 - 00:58

TANCURILE SA TRAGA LA BAZA STEAGURILOR, DIN RESPECT DE SIMBOL !!!

Romania nu se poate imparti, deoarece planul este ca ea sa nu mai existe, ne scufundam in Europa. Cum sa facem regiuni, nu draga!

Tom Cc 09-01-2013 - 07:35

Vreti nu vreti mai maghiarilor , România este si va fi stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Nu mai agitati spiritele !! Oamenii vostri au fost la guvernare din 1990 .Nu au facut decat sa isi mareasca averile !

DXN 10-01-2013 - 20:18

Mai oameni buni, exclusiv psihodobre&Co, cine e acest dusa?
Ce-l foote grija despre numarul de manifestanti bozgori?
Am inteles ca el este ceva pe la Aparare!
Care-i legatura cu mitingurile?
Se pricepe la toate?
O fi si asta o ruda cu sange tembel ca cei din tagma lui urbos!
Baga-i-as in 3.147da ma-si! (cu tot cu cratima).

Paul din Ohio 10-01-2013 - 20:35

Mai DXN,
Mai mult ca sigur ca vor veni si cateva sute (mii?) de „soldati Jobik” din Ungaria la acest miting (ca de obicei).Poate ca acum intelegi dece este implicat si ministrul apararii.

DXN 10-01-2013 - 20:44

Mai Paul din Ohio,
Tocmai asta-i greseala: IMPLICAREA acestui prostovan!

jan dinu 10-01-2013 - 20:47

— Teritoriul HarCov — af fi mai bine administrat daca este
declarat — DUCAT — ! Locuitorii acestui – Tinut Secuiesc –
pot avea ca obtiune democratica un membru al – Coroanei Britanice –
care ar dori sa ocupe postul ca apoi sa se ajunga la un compromis
cu romanii minoritari ai Regatului Romania Mare stapinit de
— NICOLAI — (intiiul ) care poate invatza concomitent limba romana shi
maghiara pe linga engleza- americana ce-o cunoaste de la
matusha Margareta DUDA shi bunicu MIHAI Argeseanu .
Astfel fratia dintre cele doua popoare poate fi asigurata fara a mai
aminti de – TRIANON – care inca divizeaza mintile de amele parti .
Toate astea pot fi realizate doar cu consimtamintul – Marelui CIOABA –
stapinitorul intregii — TZIGANIADE — !
Asha sa fie !!!
JD-USA

DXN 10-01-2013 - 20:58

Parafrazandu-te: „Asha sa fie ???”

jan dinu 10-01-2013 - 21:03

Este parafrazare ,intrebare ori corectare …?
JD-USA

DXN 10-01-2013 - 21:09

DA

DXN 10-01-2013 - 21:40

Hai, mai!
Chiar daca ma urati, ziceti-mi cine-i dusa!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-01-2013 - 21:05

All dreaq moshe Piparka, 3 zile l-am …inobilat si uite se molipsii ! JANNE exxLORD de Parzland, baga aia cu hispanica si segzull salbatyc pe balcoane ( JOIanna nu afla) …si ciocu mik cu MY REXX !

jan dinu 10-01-2013 - 21:29

Iarashi asta mi-am dorit
Sa mai merg la ce-am poftit …
S-o aleg sa-i pun pe cap …
Un sombrero shi s-o fack …!—>)))
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult