Modificarea OUG 114

scris de Misu Andrei
140 afisari

-Când ne-am prezentat în fața Parlamentului pentru învestitură ne-am angajat să corectăm OUG 114 care a generat efecte nocive în foarte multe domenii din economia românească și în societate.

-Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, din domeniul financiar bancar, din domeniul comunicațiilor, din domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea cuprinde o serie de măsuri de la chestiuni legate de sporuri, până la chestiuni legate de diferite tipuri de reglementări referitoare la cheltuielile din bugetul de stat.

-Revenirea la o piață liberă în domeniul energiei electrice și de gaz natural nu se va întâmpla imediat, ci prevede o perioadă de tranziție.

-De prețul reglementat și la energie electrică și gaz natural beneficiază toți cetățenii români. Ceea ce nedorim este să direcționăm resursele către acei cetățeni români care au nevoie de sprijin. În perioada de tranziție ne-am asumat răspunderea să venim cu legislația care să reglementeze situația consumatorului vulnerabil.

-Am desființat taxa de 2% pentru companiile din energie.

-Am abrogat prevederile care introduc taxa în sectorul bancar.

-Am reglementat situația FDI. S-a inventat un mecanism prin care fără să existe resurse la buget s-au promis bani pentru primari. Acolo unde nu s-au semnat contracte nu vor mai fi finanțate proiectele, la fel și unde nu s-au acordat avansuri. Unde s-au făcut avansuri admitem împrumuturi și restul banilor vor veni de la PNLD 3.

Sporurile pentru condiții deosebite

-Inițial opțiunea noastră a fost de a merge pe un cuantum fix pentru că expunerea la condițiile vătămătoare ale angajaților este egală indiferent de salariul pe care îl încasează angajatul. Acest spor a făcut parte din contracte colective de muncă și ar însemna, dacă schimbăm modul de calculare al sporului, să avem litigii. Am acceptat amendaemntul de a acorda acel spor în forma în care a fost acordat și pe 2019, 15% din salariul brut, evident cuantumul va fi la nivelul cuantumului care a fost acordat în luna decembrie 2019.

-Am acceptat un amendament USR care are un temei destul de serios și anume prorogarea termenului de intrare în vigoare a indemnizațiilor, pensiile speciale, pentru primari vicepremiari, aleși locali.

-Am introdus o interdicție de a cumula salariul obținut într-o instituție publică cu pensia care e acordată tot de sistemul public de pensii. Am acceptat amendamente. Unul privitor la anumite excepții pe care să le facem în învățământul preuniversitar, sunt situații unde nu există cadre didactice. Am putea lăsa clase fără profesori. Ca atare am acceptat această excepție. Am acceptat o excepție privitor la asistenții personali ai persoanelor cu handicap.

-Execpții și la CFR Călători și la CFR Marfă – pentru mecanicii de locomotivă, la Școala superioară de aviație și la Academia Română. De asemenea în industria de Apărare.

-Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să se interzică detașarea din mediul privat în sectorul public. Erau detașați fără niciun fel de concurs.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS