Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Carmen Moldovan ingroasa randurile independentilor

Carmen Moldovan ingroasa randurile independentilor

scris de Ziua Veche
3 afisari

Deputatul PSD Carmen Moldovan si a trecut astazi la grupul Independentilor, condus de Gabriel Oprea, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Carmen Moldovan urmeaza sa fie purtator de cuvant al viitorului partid de centru-stanga pe care Oprea intentioneaza sa-l inscrie la tribunal in aceasta saptamana. Ea este deputat de Buzau si a facut parte din Comisia juridica a Camerei. Chereches este deputat de Maramures si a fost secretar al Comisiei de politica economica. Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a anuntat in plen ca Moldovan a devenit deputat independent incepand cu 17 martie. Totodata, ea a anuntat si trecerea social-democratului Catalin Chereches la grupul independentilor, acesta anuntand insa ca paraseste PSD inca din 24 februarie.

0 comentariu

Nellu 26-02-2010 - 18:36

Si „Privighetoarea” a spionat
Spre deosebire de „colegele” sale la care ne-am referit in cuprinsul acestui serial, „privighetoarea cantecului popular romanesc”, Maria Tanase (1913-1963) s-a implicat destul de direct in actiuni informative. De altfel, in 1940, a si fost arestata pentru spionaj in favoarea britanicilor, dar probele impotriva ei au fost inconsistente.
Mai consistente sunt alte probe, relevate de marturii si interpretari ale unor lucrari de specialitate. Astfel, in volumul sau de memorii, Ivor Porter, agentul britanic care a desfasurat actiuni informative in Romania in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial si care l-a cunoscut foarte bine pe Eugen Cristescu, seful Serviciului Secret de Informatii, mentioneaza ca acesta a avut relatii cu Maria Tanase, intalnirile lor facilitandu-i schimburi de informatii cu o serie de diplomati americani. Printre persoanele cu care a avut asemenea contacte, s-a numarat Maurice Negre, corespondentul de la Bucuresti al agentiei Havas si rezident al serviciilor speciale franceze, ori Chastelaine, cunoscut rezident al spionajului englez pentru Romania. In dosarul secret de la Securitate al Mariei Tanase, se mentioneaza faptul ca a facut parte din anturajul generalului E.R. Greer de la Misiunea Militara Britanica din Romania si se dezvaluie relatiile artistei cu un ofiter german, un maior din Abwehr care a incercat sa o recruteze pentru germani, fara succes.
Spionaj la Athenee Palace
Se pare chiar ca fusesera amenajate anumite pentru a putea fi ascultate convorbirile secrete din camerele hotelului.
Au existat banuieli dupa care Waldeck ar fi fost agenta germana, unii corespondenti de presa englezisi americani la Bucurestiobservand legatura dintre Waldeck si Loius Matzhold, un pretins jurnalist, despre care se credea ca fusese desemnat de Himmler ca sef al operatiilor Getapoului in Ungaria.

Nellu 26-02-2010 - 18:39

O agenta controversata
Potrivit informatiilor istoricului Ernest H. Latham, Edithvon Coler era o femeie „frumusica, eficienta”, „cu minte vioaie, erudita, energica”, o muziciana desavarsita, „gratioasa si fermecatoare”. Acestor calitati li se adauga acelea necesare unei eficiente agente in Romania, unde s-a aflat, in perioada 1937-1943, sub acoperirea calitatii de jurnalista pentru publicatiile germane. De fapt, scopul activitatii ei nu era acela de a spiona, ci de a se introduce in mediile politice si culturale romanesti in calitate de agent de influentare, mai ales in ceea ce priveste propagarea ideologiei naziste si apropierea de Germania.
Dovedind o abilitate iesita din comun si dispunand de fonduri suficiente, Edith reuseste sa se apropie de lumea politica romaneasca, dar si de protipendada bucuresteana. Printre cei cu care a intretinut contacte mai stranse s-au numarat personalitati ca istoricul si omul politic George Bratianu, finantistul Nicolae Malaxa, jurnalistul Pamfil Seicaru. Sa nu fi observat nici unul dintre ei care era rolul real al agentei germane sau sa-l fi acceptat tacit?
Agenta incearca, de asemenea, sa se apropie de influenta metresa a regelui Carol, Elena Lupescu, si intra in legatura cu Horia Sima, pe care incearca sa il indeparteze de planurile sale de rasturnare a lui Carol, dar fara succes. De asemenea, Edith von Coler se implica in negocierea diferitelor intelegeri si acorduri economice dintre Romania si Germania.
Jurnalistul englez Derek Parmore, el insusi agent britanic, credea ca von Coler este „capetenia neobosita a principalei agentii germane de informatii din Bucuresti”.

Nellu 26-02-2010 - 18:41

„Frumoasele agente. Femeile si spionajul. O istorie universala”

Nellu 26-02-2010 - 19:10

„Cea mai importanta agenta secreta din cel de-al doilea Razboi Mondial”
este caracterizarea pe care i-o face Verei Maria Rosenberg (1908-2000)unul dintre biografii sai, William Stevenson, dar aprecieri similare se gasesc si in marturiile unora dintre persoanele din lumea politica si a spionajului cu care a colaborat.

Vera s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie evreiasca. Ulterior a adoptat numele de fata al mamei sale, Atkins, nascuta in Africa de Sud. Se pare ca primele relatii ale Verei cu serviciile de spionaj britanice dateaza din perioada de dinainte de razboi, cand, din postura de functionara a unei companii de petrol, le-a furnizat acestora informatii pretioase.
In 1933, familia sa se stabileste in Anglia, iar Vera studiaza in Paris, la Sorbona, limbile moderne, incheindu-si studiile la Lausanne. Dupa inceperea razboiului, se reintoarce in Anglia, iar in 1941 este integrata sectiei franceze a SOE, devenind ofiter de informatii al acesteia, principalul colaborator al conducatorului unitatii.
Una dintre cele mai importante sarcini ale Verei a fost sa recruteze si, in acelasi timp, sa antreneze agenti secreti care urmau sa fie trimisi in Franta ocupata. In aceasta postura, a dat dovada de o deosebita eficienta si energie. A trimis in Franta 470 de spioni, dintre care 39 erau femei.
Dupa incheierea ostilitatilor, din proprie initiativa, Vera pleaca in Germania pentru a investiga motivele si imprejurarile disparitiei a 118 agenti, dintre care 13 femei, cei mai multi ucisi in lagarele de concentrare naziste. Misiunea sa este indeplinita aproape in totalitate.
In 1987 (de ce asa de tarziu?), Verei i se atribuie titlul de Comandor al Legiunii de Onoare. Primeste si medalia „Crucea de razboi”.

Caramache 28-02-2010 - 17:49

„Astfel, pe 16 ianuarie 1942 raportul de la Melody suna astfel: “In cursul serii au venit la Melody Bar urmatoarele persoane: Ghica, nepotul fostului director legionar al Sigurantei si cu un capitan german, baronul Grigorcea din Cernauti cu familia Banulescu, fratii Dimiu, fii colonelului Dimiu, comisarul ajutor Talangescu cu prietena sa artista Tatiana Casimirova, colonelul Ratay atasatul militar american si mai multi functionari ai Legatiei Italiene”. „
Scris de George Damian
Cum putea sa fie atasatul la Melody pe data de 12 ianuarie 1942 atunci cind Romania a declarat pe data de 12 decembrie 1941 razboi Statelor Unite !!!!!re de razboi cu Statemilitar american la

FORESKIN 29-03-2010 - 01:13

…colecta zilnic Notele Informative si tigarile Kent de la „Sursele Informative” – receptioneri, cameriste, chelneri si bagajisti… ?

florin cristian 28-09-2010 - 01:09

SUA SI ROMANIA SUNT IN STARE DE RAZBOI DIN IUNIE 1942.

IISUSCHR 28-09-2010 - 02:49

Comnul Nellu este un cunoscut agent de influenta israelian. Sta calare pe ziarele online si intervine doar cand articolele sau comentariile cititorilor afecteaza interese evreiesti.

caramache 28-09-2010 - 02:52

Am pus-o pe una deasupra mea si era sa mor sufocat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult