Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Neamurile din ambasadele Romaniei. Raspunsul MAE

UPDATE: Neamurile din ambasadele Romaniei. Raspunsul MAE

scris de Ziua Veche
23 afisari

Nepotismul e sport national in Romania. Nu de putine ori mass-media a relatat despre sefi de importante institutii ale statului care, atunci cand ajungeau la conducere, veneau de acasa cu tot cu rubedenii. Acest sport se regaseste si peste hotare. Astazi circula in spatiul virtual un document care demonstreaza faptul ca scandalul declansat zilele trecute la Ministerul Transporturilor, unde s-a demonstrat ca afacerile se fac in familie, are un corespondent la Ministerul de Externe. Mai mult de jumatate de angajatii pe care ii are Ministerul de Externe in strainatate la oficiile consulare si ambasade sunt sot-sotie si in unele cazuri increngatura merge pana la copii precum si cumnat(e,i) sau frati si surori. Nepotismul si cumetria sunt legate de cativa ani incoace fara ca cineva sa poata starpi acest fenomen, ci dimpotriva se perpetueaza cu succes.  
 @ Romania a fost reprezentata la Washington, pana acum cu succes, de Adrian Cosmin Vierita, insa, putini stiu ca acesta nu a putut sa stea departe de sotia sa, Codrina, pe care a luat-o alaturi, in functia de consilier diplomatic si care a lucrat in Ministerul Afacerilor Externe ca director general pentru Francofonie. La aceeasi ambasada lucreaza si familia Gaginsky – Cristina Victoria si Cristian. Sotul este consilier diplomatic iar doamna este secretar I.

@ Aceeasi situatie se inregistreaza si la nivelul Consulatului de la New York, unde Gheorghe Petre si Dana Petre, precum si Aurelia si Daniel Savu convietuiesc si acasa si la serviciu in mod linistit fara ca cineva sa comenteze ceva.

@ Nici la Consulatul Romaniei de la Chicago situatia nu este diferita avand in vedere ca Madalina Moscovici este asistent executiv, iar sotul Ovidiu este administrator.

@ Dupa modelul lansat de ambasadorul Romaniei de la Washington si ambasadorul Mihai Stefan Stuparu s-a gandit ca nu poate reprezenta Romania in Canberra – Australia decat daca o duce alaturi de el pe sotia Cristina pe care a facut-o consilier. Iar Genoveva Cristea care lucreaza la aceeasi ambasada in functia de secretar dactilo principal contabil poate reda fidel toate textele sefului doar daca il are alaturi sip e sotul Mihai care este angajat pe postul de intendent-sofer.

@ Consulatul Romaniei la Munchen este o adevarata opera de arta, reprezentarea fiind asigurata de trei familii:

Cristinel Petrescu – consul, responsabil pentru probleme privind pasapoarte, acte identitate temporare si vize si Dorica Petrescu, referent relatii principal, contabilitate si secretariat

Cristian Mateescu, consilier economic, Biroul Munchen, coordoneaza relatiile economice si comerciale ale Romaniei cu landul Bavaria

Ioan Mateescu, consilier economic, Biroul Stuttgart, coordoneaza relatiile economice si comerciale ale Romaniei cu landul Baden-Wurttemberg

Victor Laudatu, functionar consular, competent pentru transcrieri acte de stare civila si Elena Laudatu, functionar consular principal, competenta pentru acte notariale si probleme de cetatenie

Madălina Elena Mosoiu, functionar consular, competent pentru pasapoarte si acte identitate temporare si Decebal Marian Mosoiu, administrator

Lista este foarte lunga si in toate situatiile nimic nu pare anormal pentru reprezentantii din tara ai Ministerului de Externe care au refuzat sa comenteze situatia desi reporterii ziuaveche.ro au incercat sa ia un punct de vedere legat de acest aspect.

 

RASPUNSUL MAE

Avand in vedere informatiile vehiculate pe internet si in presa privind faptul ca la unele misiuni ale Romaniei din strainatate lucreaza persoane care sunt sot si sotie, precizam urmatoarele:

1. Toate persoanele care se afla la post ca angajati ai MAE si sunt sot si sotie au fost trimise in misiune cu respectarea legislatiei interne si in conformitate cu practica diplomatica internationala.

2. Persoanele respective sunt fie diplomati de cariera cu contracte pe durata nedeterminata, fie personal tehnico-administrativ. Inaintea plecarii  la post, toti acesti angajati – diplomati de cariera sau personal tehnico-administrativ – au fost declarati admisi la posturile respective in urma concursurilor care au avut loc inainte de trimiterea in misiune.

3. Ca politica de resurse umane, este incurajata participarea la concurs si plecarea la post in tandem a angajatilor MAE  sot-sotie, in conditiile indeplinirii cerintelor posturilor respective si promovarii concursului, din ratiuni financiare. Spre exemplu, cheltuielile cu cazarea, cu indemnizatiile sotilor/sotiilor si copiilor sunt mai mici daca pleaca in misiune pe doua posturi angajati sot-sotie, decat daca ar pleca angajati diferiti, fiecare cu familia lui.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult