Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Negocieri pentru revizuirea Constitutiei, la Cotroceni

UPDATE: Negocieri pentru revizuirea Constitutiei, la Cotroceni

scris de Ziua Veche
1 afisari

.

 

UPDATE 15:30 PNL, PSD si PC au plecat de la negocierile de la Cotroceni

Delegatiile PNL, PSD si PC au parasit consultarile de la Cotroceni, la scurt timp dupa inceperea acestora, protestand astfel fata de faptul ca la discutii au fost invitati si reprezentantii grupului parlamentarilor independenti. Atat liderul PNL Crin Antonescu, cat si seful PSD Victor Ponta au sustinut ca au venit cu “deschidere si buna credinta” la discutii, fiecare cu proiectul sau de revizuire a Constitutiei, insa nu au putut accepta ca “oameni care au falsificat vointa electoratului” sa stea alaturi de partidele parlamentare si reprezentantii minoritatilor la discutiile initiate de institutia prezidentiala. „Noi nu  putem sta in rand si la acelasi rang de demnitate politica cu independentii”, a aratat Crin Antonescu, in timp ce Victor Ponta a concluzionat: „Daca presedintele Basescu a decis sa nu respecte alegerea electoratului isi asuma intreaga responsabilitate”. In conditiile in care liderii UDMR sarbatoresc Ziua maghiarilor de pretutindeni, Uniunea fiind reprezentataa de Tánczos Barna si Borbély Károly, ambii secretari de stat, s-ar putea spune ca discutiile pe marginea revizuirii Constitutiei au esuat.

UPDATE 12:30 – Gheorghe Flutur a anuntat, la finalul intrunirii conducerii partidului, ca PDL va sustine si va face toate demersurile pentru punerea in aplicare a rezultatului referendumului privind Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Vom cere in continuare si celorlalte partide punerea in aplicare a referendumului, cat mai repede. Suntem pregatiti sa discutam si alte modificari”, a spus Flutur, mentionand ca aceste modificari ar include reglementarea raporturilor dintre puterile statului.

 

 
UPDATE 12:15 – Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat ca democrat-liberalii sunt obligati sa sustina instituirea Parlamentului unicameral, potrivit rezultatului referendumului din noiembrie, informeaza Agerpres. Blaga a mai spus despre Cristian Preda ca trebuie sa se obisnuiasca sa respecte deciziile partidului, la fel ca toti membrii formatiunii.

Liderii partidelor parlamentare se prezinta azi, incepand cu ora 15:00, la Cotroceni, pentru consultari cu Traian Basescu pe tema revizuirii Constitutiei. Initiativa discutiilor vine dupa ce Parlamentul a refuzat sa constituiasca o Comisie de revizuire a Constitutiei, in contextul validarii referendumului de anul trecut. Din cele doua teme ale plebiscitului, majoritatea partidelor invitate sunt de acord cu reducerea numarului de parlamentari, dar nu si cu unicameralismul.

In PDL, vocile sunt impartite intre unicameralism si bicameralism. Europarlamentarul Cristian Preda sustine un Parlament bicameral: o Camera a Deputatilor de 250 de deputati alesi uninominal si un Senat de 40-50 de oameni, care ar urma sa reprezinte interesele colective de la nivel regional.

De cealalta parte, pesedistii doresc trecerea la un regim parlamentar, in care presedintele este ales de catre Legislativ, acesta urmand a avea, in continuare, doua Camere.

Si liberalii sunt adeptii republicii parlamentare si se opun unicameralismului, dar vor stabili mandatul cu care se vor prezenta la Cotroceni in sedinta de Birou Politic de astazi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult