Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Nica: România bună de plată, dacă nu aprobă Legea Big Brother

Nica: România bună de plată, dacă nu aprobă Legea Big Brother

scris de A.B.
0 afisari

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a avertizat că România riscă o amendă de 40.000 de euro pe zi dacă Parlamentul nu aprobă Legea Big Brother.

nicaDacă Parlamentul nu aprobă Legea Big Brother, amenda este de 40.000 de euro pe zi, începând cu 1 iunie, a declarat Dan Nica. El a subliniat că prevederile legii din 2009, care au fost declarate neconstituţionale, au fost modificate, iar providerii care nu sunt de acord cu această decizie pentru că nu au resurse să stocheze toate datele, nu pot reglementa situaţia decât în instanţă. „Providerii au organizaţii şi firme care îi reprezintă la Bruxelles, ori ,dacă Comisia Europeană a aprobat, înseamnă că a făcut acest lucru cu consultarea acestor organizaţii. Pot regla doar în instanţă”, a subliniat ministrul Comunicaţiilor.

Pe aceeaşi temă, Leonard Orban, a informat miercuri, în şedinţa de Guvern, că Parlamentul trebuie să adopte până la finalul acestei luni legea retenţiei datelor de comunicaţii, altfel România riscând să plătească pentru fiecare zi corecţii financiare de peste 40.000 de euro plus o sumă forfetară de peste un milion de euro. Potrivit acestuia, Parlamentul trebuie să adopte legea respectivă cel târziu până la finalul lunii mai, iar în caz contrar Colegiul Comisiei poate decide să trimită cazul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care dispune sancţiunile financiare faţă de România.

Supranumită de presă Legea Big Brother, proiectul legii retenţiei datelor de comunicaţii electronice prevede că furnizorii de Internet şi de telefonie sunt obligaţi să stocheze pentru un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mailuri. Companiile nu vor reţine însă şi date referitoare la conţinutul e-mailurilor sau al convorbirilor telefonice. Parlamentul a adoptat în anul 2008 aşa-numita Lege Big Brother, dar Curtea Constituţională a decis, în anul 2009, că actul normativ încalcă Legea fundamentală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult