Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Noua Constitutie – varianta Basescu-Boc

Noua Constitutie – varianta Basescu-Boc

scris de Ziua Veche
2 afisari

Premierul Emil Boc a luat problema revizuirii Constitutiei in mana si a supus adoptarii Executivului miercuri un proiect de lege in acest sens ce urmeaza sa fie insusit si de seful statului si apoi va fi remis Parlamentului. Seful Guvernului a precizat:

 @ “Proiectul legii de revizuire a Constituţiei este produsul consultarii dintre Guvern si presedinte, la nivel guvernamental si in cadrul Coalitiei care sustine Guvernul. De aproape o luna de zile ne consultam cu institutia prezidentiala cu privire la textul care urmeaza a fi supus aprobarii Parlamentului”.@ “Astazi vom trimite acest proiect la presedinte, presedintele urmeaza, in conditiile in care va accepta acest proiect pe care l-am discutat, urmeaza sa il inainteze Parlamentului, presedintele urmand să procedeze si la publicarea continutului actului normativ, inclusiv spre media, dupa ce si-l va insusi in forma aprobata azi de Guvern. Repet, acest lucru este produsul muncii activitatii Guvernului si a presedintelui”.

 Articolul 150 din Legea fundamentala prevede ca “Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot”.

 Emil Boc a insistat ca proiectul de revizuire adoptat de Guvern a urmarit punerea in practica rezultatelor referendumului si vizeaza in esenta trecerea la un Parlament unicameral care se va numi Camera Reprezentantilor. Prezentam o sinteza a principalelor schimbari cuprinse in proiectul noii Constitutii, asa cum au fost ele explicate de primul-ministru.

 @ Parlamentul va avea o singura camera, ce se va numi Camera Reprezentantilor, cu un numar maxim de 300 de parlamentari;

 @ Procedura de suspendare a sefului statului de Parlament se va opri daca Curtea Constitutionala da aviz negativ si stabileste ca presedintele nu a incalcat Constitutia;

 @ Parlamentul va avea obligatia de a da un aviz in 30 de zile dupa ce presedintele il anunta ca vrea sa organizeze un referendum;

 @ Parlamentul va avea la dispozitie zece zile pentru a dezbate lista ministrilor si programul de guvernare propuse de prim-ministrul desemnat, iar daca este depasit acest termen candidatul la sefia Guvernului este considerat respins si presedintele Romaniei trebuie sa faca o noua propunere;

 @ Termenul in care Parlamentul poate fi dizolvat este redus de la 60 de zile la 45 de zile de la respingerea a cel putin doua solicitări de investitura a Guvernului.

 @ Propunerile legislative vor fi discutate de Camera Reprezentantilor de doua ori, in termen de cel putin 30 de zile, respectandu-se practica primei si a celei de a doua lecturi.

 @ In componenta Consiliului Superior al Magistraturii scade numarul membrilor alesi de adunarile generale ale magistratilor de la 14 la 10 si creste ponderea reprezentantilor societatii civile, de la doi la sase.

 @ Autoritatie publice vor avea obligatia de a consulta organizatiile minoritatilor nationale in ceea ce priveste deciziile referitoare la identitatile etnice, culturale si religioase. 

0 comentariu

CALUGARUL 03-03-2010 - 12:17

Dupa ce i-a facut lui Mirciulica in campanie, cind l-au filmat la SOV acasa ! Acu, stapinul şi mogulul ăsta scârbos şi-a scos din-ii de şarpe. Se cerne, se cerne. se cerne presa romaneasca in sensul că se merge spre despaducherea de moguli şi politicienii care au pus mâna pe ea cumpărând-o pe bani grei. Acu’ ? Presa le-a tras leapşă în sensul că mogulii vor rămâne cu birourile goale, iar jurnaliştii îş’ vor face presa lor, după cum vor muşchii lor. Oooo, dar asta nu înseamnă că nu vom mai avea scandaluri. Eee, nici chiar aşa, bre; dar, măcar în situaţia nouă care se va crea, libertatea, deontologia şi adevărul vor triumfa. În fond, în democraţie, astfel de frământări sunt perfectamente normale şi e nemaipomenit de interesant să asişti la el şi să le observi. … Şi la capitolul despăduchere, ziarul Ziua a dat tonul şi a fost primul. Vor urma şi celelaNte, curând-curând. Doamne-ajută !

p.s. – măi, băieţi, faceţi ceva că vă moare jucăria asta. resuscitaţi-o, bre; făceţi-o mai vie, că vinE alţii tare din urmă !!!!! Să nu spuneţi că nu v-am atenţionat !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult