Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Nu vede nici o problemă. Scripcaru (PDL), de acord cu Ţinutul Secuiesc

Nu vede nici o problemă. Scripcaru (PDL), de acord cu Ţinutul Secuiesc

scris de M.A.
6 afisari

Cerinţa UDMR ca Harghita, Covasna şi Mureş să formeze un judeţ forţează PDL să ia în calcul modificarea reorganizării pregătite pentru asumare, precizând că George Scripcaru susţine că cel mai bun compromis ar fi reunirea celor trei judeţe sub denumirea „Ţinutul Secuiesc”.

George Scripcaru (foto brasovultau.ro)

George Scripcaru (foto brasovultau.ro)

Cerinţa expresă a UDMR ca Harghita, Covasna şi Mureş să formeze un judeţ de sine stătător în cadrul reorganizării administrative forţează PDL să ia în calcul modificarea proiectului pregătit pentru asumare, notează Gândul.info.

„După ce în întâlnirea coaliţiei, de marţi dimineaţa, nu au reuşit să ajungă la un compromis cu partenerii lor de guvernare, pedeliştii au discutat în cadrul Biroului Permanent varianta trasării unor microstructuri zonale în interiorul superjudeţelor. Concret, noile judeţe să conţină anumite ţinuturi care, în ciuda faptului că nu ar avea personalitate juridică, ar urma să primească drepturi de reprezentare la nivel naţional şi european. Ideea a fost lansată de către George Scripcaru, primarul Braşovului, oraş programat să devină capitala regiunii Centru, structură ce înglobează şi judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Practic, vicepreşedintele democrat-liberal i-a spus lui Emil Boc că cea mai bună variantă de compromis este aceea de a accepta reunirea celor trei judeţe sub denumirea de «Ţinutul Secuiesc», alături de alte zone precum «Ţara Bârsei», sau «Ţara Haţegului», astfel încât orgoliile maghiarilor să fie satisfăcute”, se arată în materialul publicat de Gândul. Propunerea a fost confirmată de către George Scripcaru, care a explicat cum anume vede rezolvarea diferendului pe care PDL îl are cu partenerul său de guvernare, transmite Mediafax.

„Nu cred că e un capăt de lume dacă se va acorda un anumit grad de reprezentare celor trei judeţe. Trebuie să ţinem cont de specificul componentei culturale, de tradiţiile fiecărei zone. Personal nu m-ar deranja dacă Ţinutul Secuiesc ar primi un anumit drept de reprezentare, fiind o zonă cu anumite tradiţii. Nu văd care ar fi problema dacă s-ar numi chiar aşa. Cred că prin dialog putem rezolva toate aceste probleme şi cel mai important lucru este faptul că administraţia va fi mai aproape de cetăţean”, a precizat, pentru „Gândul”, primarul Braşovului.

37 comentarii

Hokusai San 16-06-2011 - 04:44

Prieteni pdl-isti, de Popa, Vantu si alalalt bandit, cel cu CRF-ul nu se mai misca nimic… imi pare mie, sau pestele de la cap se impute, insa noi suntem numai coada si nu stim nimnic?
Ah, parca incep sa-mi aduc aminte de o Flota ce aveam noi si a cam disparut …

Hokusai San 16-06-2011 - 04:50

Deocamdata, cum domnul Basescu nu s-a dat pe fata cu tinuturile (tine-i-ar dracii sa-i tie) si nici domnul Boc, eu cred ca este prematura discutia despre asaltul populatiei asupra Cotrocenilor si scoaterea in afara legii a tinuturilor si pedeleurilor.

Hokusai San 16-06-2011 - 05:05

In eventualitatea imposibila si scarboasa inimii mele de „Tinut Secuiesc” toti care au contribuit la aceasta trebuie imediat exuplzati acolo, caci nu au tinuta de roman, si Romania nu rabda sa tie asa viermi scarbosi pe suprafata pamantului ei sfant.
Care se tine de tradare, sa plateasca!
Si mai vine si referendumul, poate reconsideram si pedeapsa, ca sa stim o chestie….

Szabadok László Fektecuki ogróf Mohacs és szolgák Trianon 16-06-2011 - 06:20

Concetateni Romani, si stimati conationali, putini stiu de Károly Olt (14 May 1904 – 22 March 1985) insemnat om politic maghiar.
Dar nu omul este acum important, ci numele lui, dovada de nezdruncinat ca maghiarii iubesc Oltul si tot ce tine de el.
Istoria societatilor din toate timpurile a aratat ca apele sunt axele culturilor.

Deci, noi nu vrem „tinut secuiesc”, ci credem ca marile unitati administrative trebuie sa urmeze bazinele marilor rauri din Romania.
De aceea, Tinutul Olt, trebuie sa fie cuprins de la judetele Harghita (cu izvorul Oltului), Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, si Olt prin care curge Oltul, la care sa se adauge cele 2 judete invecinate si fara ape marcante de calibrul Oltului, Gorj si Dolj.
Iata, deci nu si nu „tinutului secuiesc” si pentru si sa traiasca Tinutul Olt!

O ultima precizare, inutila de altfel pt iubitorii maretului Olt, aproape ca si un fluviu de impunator, iata o enumerare (exhausiva) a catorva localitati de-a lungul Oltului mult iubit: Bălan, Sândominic, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Brezoi, Călimăneşti, Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Slatina, Drăgăneşti-Olt.
Propunem capitala administrativa a tinutului la Râmnicu Vâlcea, straveche asezare dacica.
Traiasca Tinutul Olt!

Va multumim.

Steaua 16-06-2011 - 08:05

Cel mai tare primar pe care l-a avut Brasovul. In sfarsit pot spune ca sunt mandra de orasul superb in care locuiesc. A schimbat fata orasului. In sfarsit Brasovul a devenit un oras occidental. Sa ne traiesti domnul primar!

Liviu 16-06-2011 - 12:17

Asa o fi Steluto … da’ sa ramaie la facut, sa nu mai dea cu gura ca da prost ! Iar tu s-ar putea sa dai bine cu gura, da’ nu mai da aici pe forumul acesta !!!

Ciu Huhu 16-06-2011 - 14:00

Steaua e unguroaica!

Bumerang 16-06-2011 - 11:16

Parerea mea,

Infiintarea unei regiuni cu o autonomie adminisrativa cu numele de Tinutul Secuiesc, este doar o chestiune de timp.
Paralele le vad mai degraba cu Tirolul de Sud decat cu Kosovo.

Si anume:
Cauza separari a fost Primul Razboi Mondial
Dupa ce-l de-al doilea Razboi Mondial s-a infiintat in amandua cazuri o autonomie, insa doar formala. In Romania comunista a fost practic nefunctionala, iar in Italia a fost teritoriul largit, astfel incat austriecii sa nu fie majoritari.
In ambele regiuni guvernele au dus o politica de omogenizare, prin migratia in masa a populatiei majoritare in zona.

Acum vine o diferenta
Tirolezii nemultumiti au recurs la o rezistenta armata fiind catalogati teroristi. In Romonaia comunista nu putea nimeni misca in front.
Pe cand in Tirolul de Sud disputa s-a continuta politic, initial intre Austria si Italia, mai apoi la nivel international, s-a ajuns in cele din urma dupa vreo 20 si ceva de ani la statutul de regiune autonoma. Aceasta a progresat in scurt timp din toate punctele de vedere. Dupa aderarea la Euro si la Schnegen a Italiei, regiunea este practic „alipita” de Austria.

In Romania procesul a incetat pana in 89. De prin 90 el se deruleaza din nou. Fara recurgerea la forta. Sper ca aceasta diferenta sa ramana! Procesul a fost intre timp internationalizat ca si in cazul Tirolului.
Acum, au trecut 20 de ani. Mai lipsesc acei „si ceva” de ani pana la atingerea statutului de autonomie.
Este o chestiune de timp.

caci, nu vad cum, sa fie oprit acest proces, in cadrul UE si NATO! Daca iasa secuii pe strada, ca romanii in 1918, nu au ce face pur si simplu.
Eventual sa-l aduca pe Vadim cu mitraliera, insa nu prea cred in solutia asta :-).

CZC 16-06-2011 - 12:25

N-am auzit o mai mare bazaconie decat “ungur altruist”. Pai pe Horthy l-au ajutat romanii sa ajunga la putere, invingand bandele de huligani (care erau unguri) ale lui Bela Kuhn si care a fost multumirea? Ip, Traznea, Moisei si altele. Daca printre locuitorii Ardealului sunt si persoane care se declara maghiari si au o fire altruista, sigur acele persoane provin din vechi familii romanesti, sau de alta etnie, maghiarizate. Nu ma refer la secui. Ei merita alt tratament. Au luptat alaturi de Mihai la Calugareni si au fost alaturi de el in Transilvania. Partea proasta este ca secuii au cam disparut, iar ungurii profita si vor ei sa acapareze un vechi pamant romanesc. Sa se faca un test si sa se vada cate persoane cunosc scrierea secuilor si relatiile dintre secui si maghiari de-a lungul timpului.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult