Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE Oferta lui Băsescu pentru UDMR:8 judeţe+Harghita şi Covasna

UPDATE Oferta lui Băsescu pentru UDMR:8 judeţe+Harghita şi Covasna

scris de Matei Iliescu
17 afisari

UPDATE 21.40: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că le-a spus reprezentanţilor UDMR, la Cotroceni, că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt judeţe plus Harghita şi Covasna, separat, care să rămână aşa cum sunt acum, dar „niciodată unite”. Varianta de 8 judeţe plus Ţinutul Covasna-Harghita este o minciună. Acest ţinut nu există. Trebuie să găsim o formulă pentru ca actuala coaliţie să accepte reorganizarea. Ceea ce se poate întâmpla maximal este ca cele două judeţe Harghita şi Covasna să rămână aşa cum sunt. Acestea vor rămâne dependente de finanţarea de la Guvern, spre deosebire de celelalte regiuni, a declarat T. Băsescu, potrivit Mediafax.

UDMR are timp de gândire până luni să dea un răspuns propunerii privind înfinţarea unui judeţ format din Harghita şi Covasna. Oferta a fost făcută liderilor UDMR  la întâlnirea dintre membrii coaliţiei de la guvernare şi preşedintele Băsescu. Şeful statului a propus o hartă a României cu nouă judeţe din care unul să fie format din Harghita şi Covasna.

Markó Béla nu pare sa agreeze propunerea lui Basescu

Potrivit unor surse din interiorul UDMR,  în momentul de faţă curentul în Uniune este mai degrabă de respingere a ofertei făcute la Cotroceni, mulţi dintre liderii formaţiunii punând presiune pe Kelemen Hunor pentru a alege varianta ieşirii de la guvernare. Cu un scor de sub 5% în sondaje şi cu Laszlo Tokes consolidându-şi poziţia în Secuime cu ajutorul Budapestei, mulţi dintre udemerişti susţin că nu se poate face niciun compromis.

Ruperea Ţinutului Secuiesc, prin decuplarea Mureşului de Harghita şi Covasna, ar avea în opinia lor efecte electorale dezastruoase, dând apă la moară şi mai mult radicalilor care şi-au construit platforma politică pe „abandonul” comunităţii maghiare de către UDMR. De asemenea, un răspuns favorabil ofertei prezidenţiale pentru reorganizare în variantă minimală ar echivala şi cu slăbirea forţei maghiarilor în Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, pe care UDMR, în varianta sa de regionalizarea, le vedea făcând parte din aceeaşi regiune de dezvoltare. Mai mult, temerile Uniunii sunt că odată bătută palma pe noua hartă a României va avea de pierdut şi prin anunţata comasare a comunelor, scrie „Gândul„.

Oferta făcută la Cotroceni a fost întoarsă pe toate feţele de liderii UDMR în şedinţe succesive, în cerc restrâns marţi seară şi în plen cu parlamentarii miercuri. La această ultimă întâlnire, adepţii ieşirii de la guvernare au fost mult mai vocali, tonul fiind susţinut de lideri precum Gyorgy Frunda, Laszlo Borbely sau Peter Lakatos. Tensiunea este departe de a se tempera, mai ales că sâmbătă, la Târgu Mureş, are loc şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).

O reprezentare puternică în acest for au filialele din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, care au înţelegeri şi protocoale semnate pe plan local cu USL. De altfel, susţin surse din UDMR, dacă s-ar accepta varianta Cotroceniului, toate punţile de negociere cu USL ar fi tăiate.

În acest context, înainte de reuniunea CRU, liderii Uniunii sunt extrem de rezervaţi menţinându-şi linia declaraţiilor din ultima perioadă.Noi nu acceptăm varianta 8 regiuni transformate în 8 judeţe. Căutam varianta de mijloc, care va fi varianta de mijloc în acest moment nu ştiu„, a declarat Kelemen Hunor, după întâlnirea cu parlamentarii UDMR. El a marşat din nou pe varianta amânării luării unei decizii, invocând faptul că „marea majoritate” a organizaţiilor judeţene susţin organizarea unor referendumuri locale.

10 comentarii

Cercul 22-06-2011 - 20:42

Cele doua judete impreuna nu formeaza o zona mica dupa opinia lui Basescu. Adevarul este ca face o noua diviziune administrative pentru vinderea diverselor portiuni din tara nu pentru ca erau prea multe administratii locale.

getu 22-06-2011 - 21:28

greseala e a noastra trebuie can franta grecia spaia etc nu exista decit cetateni romani punct ai drepturi da si obligatii in tarile nordice fiecare casa are un drapel daia traiesc bine cei saraci nau grija zilei de miine cei bogati fura cit pot

urbos 22-06-2011 - 21:31

Asta ar mai lipsi, sa ma oblige sa agat si carpe tricolore la geam, (EDITAT) pe carpele lor.

urbos 23-06-2011 - 01:07

Imi pare bine ca schizofrenicul Basescu a dat din el voma in legatura cu Regele Mihai.
Acu a cam imbulinat-o schizofrenicul.

Ma intreb ce-or zice si scarbele lui, (EDITAT) d-alea care cica sint „anticomunisti”, scarbe d-alea care cica au fost in Piata Universitatii bla bla, dar il ling in dos pe securist.

Ia zi bai Rolande (EDITAT), ce parere ai?

Cercul 23-06-2011 - 01:28

Basescu e aproape de finalizare. Cand vor fi patru regiuni e afacerea incheiata cu Budapesta. Sa faca bine sa-si schimbe centrala de procesat horinca, in Norvegia nu se face rachiu din cereale ci din gainat de pasare si-o sa fie ca o stropitoare ca-i coroziv acest dar al naturii.

Romeo2110 23-06-2011 - 08:03
Ciu Huhu 23-06-2011 - 09:10

Idiotilor, in loc sa va adunati la SF. Ghe. mai bine v-ati aduna la Bucuresti sa cereti demiterea imediata a lui Basescu care a ruinat tara si a indatorat-o pe multi ani!

Romeo2110 23-06-2011 - 11:50

DEMONSTRATIA TREBUIE FACUTA NON-STOP LA COTROCENI SI LA GUVERN !

La Sf Gheorghe vor fi provocari si romanii vor aparea in fata opiniei publice internatinale ca agresori !

Tensiunile din Kosovo au debutat in 1980, cu o manifestatie de sute de mii de oameni, care s-au deplasat la Kosvopolie pt a aniversa un eveniment istoric.

GRESALA FOARTE MARE MANIFESTATIA LA SF GHEORGHE !

Romeo2110 23-06-2011 - 11:57

Diversiune a serviciilor secrete maghiare: O mineriadă a asociaţiilor patriotice româneşti la Sfântu Gheorghe, pe 26 iunie. Toate asociaţiile dezmint apelul

Asociaţiile româneşti menţionate în “Mobilizarea nationala la Sfantu Gheorghe”, un mesaj video postat pe Youtube care cheamă românii la un protest masiv în oraşul Sfântu Gheorghe pe 26 iunie a.c. de Ziua Drapelului, dezmint faptul că au organizat acest eveniment sau că vor participa la el.

Printre asociaţiile menţionate în clipul mobilizator se află Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, Federaţia Româna a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, Asociaţia Culturală Sarmisegetuza (care administrează publicaţia NapocaNews.ro), Dacii Liberi, Eternul Maramureş, Vatra Românească, Noua Dreaptă, Axa Neamului sau Noii Românii.

Deja Asociaţia Noii Românii a infirmat participarea la acest eveniment printr-un comunicat de presă. La fel au făcut asociaţiile Noua Dreaptă, Axa Neamului şi Eternul Maramureş, care au confirmat pentru NapocaNews faptul că nu se organizează nicio acţiune de tip “mobilizare naţională” la Sfântu Gheorghe şi au menţionat faptul că clipul este o provocare şi o diversiune făcută, cel mai probabil, de serviciile secrete din Ungaria.

http://www.napocanews.ro/2011/06/diversiune-a-serviciilor-secrete-maghiare-o-mineriada-a-asociatiilor-patriotice-romanesti-la-sfantu-gheorghe-pe-26-iunie-toate-asociatiile-dezmint-apelul.html

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult