Acasa Actualitate-InternaPolitica interna ONU le-a zis maghiarilor NEM!

ONU le-a zis maghiarilor NEM!

scris de Ziua Veche
1 afisari

Raportul organizatiilor maghiare din Romania care se plang de discriminare a fost ignorat de Natiunile Unite. Delegatia Romaniei a prezentat luni si marti, la Geneva, al XIX –lea raport periodic privind aplicarea Conventiei internationale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala (CERD), singurul raport oficial considerat de ONU drept document de lucru. Rapoartele asociatiilor maghiare din preajma lui Laszlo Tokes care acuzau Romania de discriminare nu au fost luate in seama.

 

Potrivit unui comunicat al MAE,membrii Comitetului pentru eliminarea formelor de discriminare rasiala au apreciat eforturile depuse de Romania in scopul solutionarii problemelor cu care se confrunta minoritatea romilor, subliniindu-se ca aceasta este prezenta in toate statele europene, astfel ca este necesara o abordare europeana si combaterea politicilor discriminatorii ale “anumitor state europene”, in conditiile in care romii sunt cetateni europeni, cu aceleasi drepturi si obligatii. De asemenea, a fost apreciata recunoasterea de catre Romania a romilor ca victime ale Holocaustului. Tara noastra a fost felicitata si pentru faptul ca delegatia sa, prezenta la lucrari, a fost condusa de un reprezentant al minoritatii maghiare, ceea ce arata ca minoritatea respectiva nu este marginalizata.

Rapoarte date deoparte

Anterior dezbaterii din cadrul CERD, au fost transmise Comitetului doua rapoarte ale ONG-urilor Romani Criss – referitor la situatia romilor – si Asociatia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Initiativa Bolyai si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca rapoartele respective nu au statut de documente de lucru ale ONU, nefiind asumate de catre organizatie sau de catre Comitetul de experti al Conventiei privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala. In acelasi timp, membrii Comitetului au subliniat in cadrul dezbaterilor ca aspecte cum ar fi autonomia teritoriala nu fac obiectul Conventiei pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala si nu corespund mandatului Comitetului.

Maghiarii o tin pe-a lor

Contactat de ziuaveche.ro, Antal Arpad, primarul UDMR din Sfantu Gheorghe si membru al Asociatiei Pro Regegio Siculorum, a declarat ca desi raportul nu are statutul de document de lucru al Organizatiei, acesta a fost dezbatut in cadrul lucrarilor, fapt pozitiv, avand in vedere ca astfel o parte din problemele minoritatii maghiare din Romania au fost prezentate ONU. Antal Arpad a subliniat si faptul ca respectivul raport nu a incercat discreditarea Romaniei, ci a dorit sa atraga atentia asupra faptului ca “anumite solicitari ale comunitatii maghiare nu sunt respectate”, cum ar fi “existenta unei universitati maghiare, finantata de statul roman, nu de Ungaria”. Intrebat in legatura cu faptul ca in respectivul raport se solicita si autonomia “Tinutului Secuiesc”, Antal Arpad a precizat ca aceasta reprezinta singura garantie pe termen lung privind pastrarea identitatii minoritatii maghiare din Romania

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult