Acasa Actualitate-InternaPolitica interna OUG 55, neconstituțională. Primarii migratori rămân fără mandate

OUG 55, neconstituțională. Primarii migratori rămân fără mandate

scris de A.P.
2 afisari

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Verdictul Curții Constituționale este general obligatoriu şi va fi publicat în Monitorul Oficial.

Verdict CCR: OUG 55, neconstituțională.

Verdict CCR: OUG 55, neconstituțională.

OUG 55 se va întoarce, astfel, în Parlament pentru a putea fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi cu legea fundamentală, deci, respinsă. Interesant este că legea de respingere a ordonanţei ar putea să prevadă încetarea mandatelor aleşilor locali care au migrat.

Sesizarea trimisă Curţii Constituţionale de PNL arăta că OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 6 abţineri.

OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult