Acasa Actualitate-InternaPolitica interna OUG de modificare a legii referendumului a fost adăugată în Monitorul Oficial

OUG de modificare a legii referendumului a fost adăugată în Monitorul Oficial

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Ordonanţă de urgenţă (OUG) care modifică Legea referendumului, adoptată în seara de miercuri 5 iulie de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.

monitorul oficial

Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Referendumului a fost publicata in Monitorul Oficial

Potrivit noului act normativ, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum. Astfel, prin modificarea adusă de Executiv se revine la forma iniţială a legii, adică referendumul se validează cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a afirmat, conform Agerpres că PDL a operat modificări în prealabil pe această lege astfel încât „un referendum să nu poată fi validat niciodată în România”. El a precizat că se va modifica şi prevederea similară din lege referitoare la referendumul în cazul primarilor, dar „prin lege„, pentru că „nu există acum o urgenţă legată de organizarea referendumului în cazul primarilor”.

Astfel, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, în termen de cinci zile de la data stabilirii zilei referendumului, se înfiinţează Biroul Electoral Central (BEC), birouri electorale de circumscripţie, oficii electorale, biroul electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării, precum şi birouri electorale ale secţiilor de votare. Conform actulului normativ, hotărârile BEC sunt aduse la cunoştinţă în şedinţă publică, sunt obligatorii pentru toate autorităţile, instituţiile publice, birourile electorale, precum şi pentru toate organismele cu atribuţii în materia referendumului, la data aducerii la cunoştinţă în şedinţă publică, acestea urmând să fie publicate în Monitorul Oficial. În cazul referendumului naţional, birourile electorale de circumscripţie ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti, oficiile electorale şi biroul electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării se compun dintr-un preşedinte şi cel mult şase delegaţi ai partidelor politice reprezentate în Parlament.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult