Acasa Actualitate-InternaPolitica interna OUG privind Registrul Electoral adoptatǎ de Guvern

OUG privind Registrul Electoral adoptatǎ de Guvern

scris de Z.V.
8 afisari

Guvernul a adoptat miercuri, 5 februarie, o OUG privind operaționalizarea Registrului electoral, modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor PE.

OUG privind Registrul Electoral adoptat de Guvern (foto:ziarulunirea,ro)

Actul normativ stabilește că listele electorale permanente se întocmesc și se tipăresc de către primari, pe baza datelor și informațiilor cuprinse în Registrul electoral. Prevederile OUG emisă miercuri de Guvern privind Registrul Electoral nu aduc nicio atingere sau îngrădire a exercitării dreptului de vot al cetăţenilor români din stăinătate, înscrierea în Registrul electoral necondiţionându-le exercitarea acestui drept, precizează ministrul Cristian David.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a adăugat, potrivit mediafax, că informaţia conform cărora românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul Electoral cu 30 de zile înainte, la ambasade, este dintr-un proiect ce datează de la începutul anului 2012, fără legătură cu actul normativ emis miercuri. OUG adoptată, miercuri, de Guvern prevede, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, că aceştia sunt înscrişi în Registrul electoral cu nume, data naşterii, CNP, ţara de reşedinţă şi numărul şi data de eliberare a paşaportului. OUG introduce un alineat nou în Legea 35/2008 la articolul 22 şi modifică alte alineate ale acestuia.

Alineatul 1, care în forma iniţială definea Registrul electoral, prevede, în urma modificării că: Autoritatea Electorală Permanentă asigură administrarea şi suportul tehnic necesar funcţionării Registrului electoral, coordonarea şi îndrumarea metodologică a persoanelor autorizate să opereze în Registrul electoral, precum şi controlul respectării dispoziţiilor legale incidente în domeniu. O altă modificare stabileşte: „Înregistrarea şi actualizarea datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot înscrise în Registrul electoral se realizează, în mod permanent, de către persoane autorizate de primari, prin dispoziţie, cu sprijinul filialelor şi birourilor Autorităţii Electorale Permanente. Persoanele autorizate de primari, prin dispoziţie, operează direct în Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesată sau comunicate de autorităţi, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii”.

Alineatul 5 al articolul 22 este modificat, conţinând prevederi separate pentru cu alegătorii cu domiciului în România şi cei cu domiciliul în străinătate. Pentru cei cu domiciliul în România, datele care vor fi înscrise în Registrul electoral sunt: numele şi prenumele, precum şi numele avut înaintea căsătoriei sau a modificării administrative a numelui; data naşterii; CNP; ţara de reşedinţă, dacă e cazul; adresa de domiciliu; adresa de reşedinţă şi perioada de valabilitate a acesteia; seria şi numărul cărţii de alegător; seria şi numărul actului de identitate; data emiterii actului de identitate şi data expirării acestuia.

Un alineat nou este introdus pentru alegătorii cu domiciliul în străinătate, în cazul cărora vor fi înscrise în registru: numele şi prenumele, precum şi numele avut înaintea căsătoriei sau a modificării administrative a numelui; data naşterii; CNP; ţara de reşedinţă, dacă e cazul; precum şi numărul paşaportului şi data eliberării acestuia. În legea electorală existau deja şi au fost menţinute alineatele 6 şi 7 care prevăd că, „odată înscris în Registrul electoral cu adresa de domiciliu, alegătorul poate adresa AEP o cerere pentru înscrierea sa cu adresa de reşedinţă”, precum şi că „cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cetăţenii români cu domiciliul în ţară aflaţi temporar în străinătate, la cererea lor, se înscriu în Registrul electoral cu datele corespunzătoare cu datele corespunzătoare ultimei adrese de domiciliu sau de reşedinţă”.

1 comentariu

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 06-02-2014 - 21:03

FELICITARI ;
V I C T O R ( I E)
CALIFICATIV ; T A R E ! ! !
LOCatie; LaBOSE ! ! !
========
obsevatie ;LeaKKa TARDIVA
Deaqa era in 2009, Trayanu avea deja 5 ani,la statiunea montagne GiLAVA
JAIL !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult