PACT pentru România

scris de Z.V.
19 afisari

Acțiunea Civică a Tinerilor a lansat, duminică, proiectul „PACT pentru România”, o platformă de centru, care își asumă misiunea ”de a reda țara cetățenilor”, bazată pe profesionalism, acțiune, comunitate și transparență.

pact”România democratică înseamnă instituții funcționale, independente și reprezentantive. România dezvoltată înseamnă o comunitate puternică și unită acasă, în Europa și în lume. PACT reunește ‘tinerii’ — nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toți cetățenii care încă mai cred în șansa unui viitor mai bun pentru România și își asumă responsabilitatea de a acționa împreună pentru acest ideal”, susțin inițiatorii platformei.

PACT are o orientare politică de centru și militează pentru responsabilizarea și implicarea cetățenilor în formularea și punerea în practică a soluțiilor de dezvoltare, într-un cadru de dialog pragmatic și axat pe nevoile comunității.

„Proiectul de țară asumat este atingerea într-o generație a nivelului mediei UE pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare”, arată inițiatorii.

„Vrem să ne deșteptăm realmente cu toții. Noi toți suntem România. România are și viitor și trecut. De 26 de ani suntem mândri să ascultăm și punem la inimă când ascultăm Deșteaptă-te române. Se pare că România treptat se deșteaptă și de aceea v-am adresat acest frumos: Bună dimineața! Motivul pentru care sunteți în această dimineață este că vrem să ne deșteptăm realmente cu toții. Noi toți suntem România și o părticică din ea. Cum vedeți România are și viitor, România are și trecut — și văd numeroși profesori ca Adrian Pop, Marian Staș în sală, văd vechi oameni înaintași care ne-au călăuzit pașii în trecut, mă refer și la Corneliu, Liga Studenților de acum peste 25 de ani (…). PACT pe scurt înseamnă oameni, fiecare dintre domniile voastre. O să venim cu PACT în semn de profesionalism”, a afirmat Dragoș Preda, membru fondator.

Prezent la evenimentul de lansare, profesorul Marian Staș a spus că PACT este ”un proiect impecabil” care definește un alt tip de comportament.

„Simt că timingul vostru este perfect și că sunteți în proiectul impecabil în ceea ce privește schimbarea paradigmei politice în România. Este rostul generației voastre și rostul proiectului vostru să definiți parametrii unui alt tip de comportament, unui alt tip de raport între ceea ce înseamnă civism, comportament politic și discurs bazat pe proiecte și cu siguranță din punctul de vedere al legitimității și al pregătirii sunteți probabil cei mai calificați la nivelul generației voastre”, le-a spus Staș celor prezenți la lansare.

În discursul susținut, Sebastian Burduja, un alt membru fondator al PACT, a anunțat că a venit definitiv în țară după ce a stat 12 ani în Statele Unite, adăugând că sunt și alți tineri care își doresc să revină în România.

”Ca să putem lupta pentru România trebuie mai întâi să alegem speranța. În cele mai grele circumstanțe speranța este o alegere. Noi suntem liberi în seara asta pentru că în ’89 oamenii s-au unit și împreună au acționat. Milioane de români au ales speranța în fața gloanțelor. (…) Milioane de români atunci (…) au strigat ajunge (…). Bunici, părinți, copii — împreună au reușit. În acest împreună stă totul. Împreună astăzi, în fiecare zi de acum înainte. În România de azi am cam uitat să fim împreună, să simțim împreună, am uitat să luptăm împreună pentru ceva mai mare decât noi toți. (…) Am devenit neîncrezători, blazați și cinici, pasivi, resemnați. Suntem la ”merge și așa” și ”răul cel mai mic”. Cea mai mare dilemă este din patru în patru ani, în cabina de vot — eu cu cine votez? Nu mai vrem să fim cetățeni turmentați, nu mai vrem să fim cetățeni cumpărați, noi vrem să fim cetățeni implicați”, a spus Burduja.

El a subliniat că politica este făcută pentru și despre cetățeni și a pledat pentru responsabilitate.

”Pactul nostru începe cu fiecare dintre noi, cu fiecare dintre voi, aceasta este schimbarea de paradigmă de care avem nevoie. Politica este despre cetățeni. (…) Cel mai simplu ne-ar fi să plecăm sau să continuăm să ne plângem. Cei care de 26 de ani ne-au furat viitorul continuă să o facă. (…) A sosit timpul să ne întrebăm nu de ce așa zișii lideri politici își bat joc de noi, ci de ce noi le permitem sa mai facă acest lucru. Suntem pregătiți (…) să ne luptăm pentru drepturile copiilor noștri, să facem sacrificii pentru o țară mai bună? Am ales și alegem împreună, ne asumăm o luptă foarte grea (…) pentru că simțim o responsabilitatea de a da ceva înapoi acestei țări, unde ne-am născut și unde ne-am format. (…) Arena publică este imorală, periculoasă. Mai acceptăm o nouă generație pierdută? Timpul nu mai are răbdare. A fi tânăr înseamnă a avea speranță. Trebuie să alegem speranța, să știm să o alegem din nou”, a adăugat Burduja.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult