Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Panzer-ul Iohannis iese la bătaie. Stenograme incendiare

Panzer-ul Iohannis iese la bătaie. Stenograme incendiare

scris de P.C.R.
11 afisari

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu va accepta modificări ale codurilor penale în interesul parlamentarilor și a subliniat că nu va promulga astfel de schimbări.
iohannis klaus 18 mai 2015 cotroceni„Nu sunt de acord cu astfel de modificări. Codul penal și Codul de procedură penală sunt acte normative noi și ele trebuie să fie lăsate să funcționeze un timp pentru a vedea în mod obiectiv dacă este nevoie de anumite modificări. Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interesul lor propriu”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a subliniat că, dacă astfel de acte normative vor ajunge la Președinție, ele nu vor fi promulgate.
Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat „nemultumit” de felul cum evolueaza proiectul privind votul prin corespondenta, dar ca va discuta cu partidele politice „din nou” si „de atatea ori cat e nevoie” pentru a pune in miscare acest proiect.
„Vreau sa ma refer la o lege, pe care toate partidele au promis ca o vor adopta, cea privind votul romanilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenta. E momentul sa o spun direct: sunt nemultumit de modul in care e gestionat acest proiect. (…) Voi discuta cu partidele politice din nou si o voi face de atatea ori cat e nevoie pentru a misca acest proiect important si pentru dumneavoastra, (…) si pentru toti alegatorii”, a spus Iohannis, joi, in cadrul unui discurs sustinut la o intalnire cu diaspora romana din Milano.
Iohannis a anunțat luni că a promulgat pachetul de legi privind finanțarea activității partidelor și campaniilor electorale, legea partidelor politice și cea pentru alegerea autorităților administrației publice locale, însă a afirmat că acestea nu sunt perfecte, dar că reprezintă un câștig.
„Aceste trei legi au fost promulgate. Nu sunt legi perfecte. Știu foarte bine că au existat discuții în spațiul public legate de modul cum ar trebui să sune în final legea. Una peste alta, fiecare în parte reprezintă, după părerea mea, un progres într-o direcție bună. Toate trei legile au fost promulgate, fiindcă le consider un câștig în această etapă. Pentru mine este foarte important ca modificările legislative în domeniul partidelor, a campaniilor și alegerilor să ducă la o îmbunatățire a situației, îmbunătățire vizând creșterea performanței partidelor politice, creșterea transparenței în gestionarea banilor, și publici și privați, în timpul campaniilor și de către partidele politice, în ansamblu creșterea performanței clasei politice românești”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a precizat că a retrimis inițial Parlamentului legea privind finanțarea activității partidelor și campaniilor pentru că forma actului normativ nu era satisfăcătoare, legislativul însușindu-și în mare măsură acele solicitări. De asemenea, el a subliniat că legea privind partidele politice conține câteva modificări, cea mai importantă fiind cea care se referă la posibilitatea ca trei persoane să poată fonda un partid.

„Se introduce prima dată în legislația românească, noțiunea de partid local, lucru pe care îl găsesc bun. Și acest document a fost mult discutat în spațiul public. Consider că modificările sunt de substanță, sunt benefice și din acest motiv am promulgat legea”, a mai spus Iohannis.

El a arătat că eronat s-a sesizat de către societatea civilă că sunt limitative sau restrictive prevederile la declararea unui partid ca inactiv.

„Eronat s-a înțeles că dacă este îndeplinită una din aceste condiții partidul este automat desființat sau radiat, ceea ce nu este adevărat, condițiile sunt condiții care pot fi găsite bune, iar un partid nu poate fi radiat administrativ, nici în această lege nu se prevede așa ceva, ci numai prin hotărâre judecătorească. Această lege a fost promulgată”, a explicat Iohannis.

Referindu-se la legea pentru alegerea autorității locale șeful statului a spus că este un progres bun față de vechea formă a legislației.

„Avem o noutate aparentă care în realitate înseamnă o revenire la o formă anterioară a legii și anume, alegerea președintelui Consiliului Județean se face de către consilierii județeni și nu direct de către alegător. Consider că această schimbare este una bine venită. În ansamblu sunt de părere că legea reprezintă un progres și am promulgat-o”, a completat Iohannis.
Iohannis a declarat luni că are dubii cu privire la proiectul pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilități publice care se referă la incompatibilități, motiv pentru care a formulat o adresă către Curtea Constituțională a României.
„Am serioase dubii în ceea ce privește constituționalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresă către Curtea Constituțională și voi solicita verificarea constituționalității acestui act normativ. În esență, trebuie să lămuresc un pic fondul problemei”, a spus șeful statului într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni.

El a susținut că domeniul incompatibilităților trebuie bine reglementat și că acestea trebuie să clarificate după o discuție publică și formulate astfel încât toată lumea să înțeleagă principiile de bază.

„Acest act normativ vrea să rezolve o parte din această problemă, folosind un subterfugiu, folosind un articol dintr-o lege care nu reglementează incompatibilități. Este primul aspect. Al doilea aspect, această lege care mi-a fost trimisă spre promulgare, într-un articol prevede derogări de la Legea nr. 215, Legea administrației publice locale. Dacă este așa, 215 este o lege organică și atunci și legea de derogare trebuie să fie tratată ca și o lege organică, ori parcursul prin Parlament nu a fost de așa natură. Iată și o problemă de formă. Pentru aceste două chestiuni voi trimite actul normativ spre analiză Curții Constituționale”, a motivat Iohannis.

Șeful statului a explicat că modificarea legii 51/2006 a fost tratată în spațiul public ca o intervenție pentru schimbarea reglementărilor în incompatibilitatea aleșilor locali și a explicat că modificarea se referă, în esență, la faptul că primarul și președintele consiliului județean pot fi membri în Adunarea Generală a Acționarilor a unei societăți care se ocupă de utilități publice.

Iohannis a amintit că și el a avut o astfel de speță discutabilă cu ANI, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat chestiunea și a constatat că nu a fost ”niciun moment în incompatibilitate”.

De asemenea, el a spus că legea a fost retrimisă Parlamentului de către fostul președinte Traian Băsescu anul trecut și că nu va promulga actul normativ ajuns din nou la Președinție.

În context, președintele a opinat că „primarii și președinți consiliilor județene trebuie să aibă posibilitatea să fie membri în adunarea intercomunitară care se ocupă de aceste societăți și trebuie să aibă posibilitatea să fie membri în consiliul de administrație dacă este o societate cu o arie de acoperire regională și dacă aceasta se află 100% în mâna publică, adică dacă acționarii sunt unități administrative teritoriale, însemnând orașe, municipii, comune sau județe”.

Iohannis a mai declarat că ordinea de zi a viitoarei ședințe a CSAT a fost definitivată în urma unei discuții cu premierul Victor Ponta, precizând că aceasta conține o analiză a situației defrișărilor ilegale.

„Între timp lucrurile au evoluat și sunt hotărât să se discute în CSAT. Am avut săptămâna trecută o discuție cu primul-ministru pentru ordinea de zi a CSAT, procedură legală. Am definitivat ordinea de zi a viitorului CSAT și ea conține o analiză a situației în domeniu. Așteptăm materialele de la toate instituțiile abilitate pentru a avea o imagine asupra defrișărilor ilegale”, a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

Iohannis a afirmat luni că ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, i-a prezentat situația cu privire la cardul de sănătate, adăugând că a discutat cu acesta și despre alte chestiuni, precum Institutul Cantacuzino.

„Concluzia este că a fost prost pregătită implementarea cardului”, a spus șeful statului, întrebat care a fost concluzia sa, după discuțiile cu ministrul Sănătății.

El consideră că populația a fost insuficient de bine informată cu privire la implementarea cardului de sănătate.

„Ar fi fost nevoie de o campanie națională de informare amplă și atunci o bună parte din sincopele care au apărut ar fi putut fi evitate relativ ușor”, a mai declarat șeful statului, la Palatul Cotroceni.

Vezi aici stenograma conferintei de presa a presedintelui Klaus Iohannis din data de 18 mai 2015

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS