Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Parlamentul dezbate timp de trei zile asumarea Guvernului Orban

Parlamentul dezbate timp de trei zile asumarea Guvernului Orban

scris de A.B.
66 afisari

PSD amenință cu moțiunea de cenzură

 Una dintre provocările Guvernului Orban este schimbarea legii electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Nemulțumiți de acestă schimbare sunt în principal PSD și UDMR. „Guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerii primarilor.

Se dorește revenirea la alegerea corectă, democratică și normală. O alegere potrivită și sprijin guvernul în acest demers. Este după părerea mea calea corectă de alegere a unui primar, în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus unu dintr-o comunitate să aleagă persoana care va fi primar. Încurajez guvernul să meargă mai departe” a declarat președintele Iohannis. Pe 20 ianuarie, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului scrisorile prin care solicită convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară, pentru a lua act de angajarea răspunderii cu privire la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. „Am trimis scrisorile de convocare a Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru angajarea guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea urmează a avea loc săptămâna viitoare în perioada 27-31 ianuarie”, a spus Iohannis lunea trecută într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni. Așadar de astăzi, timp de trei zile,  se desfăsoară dezbaterea în Parlament. În contextul în care președintele Iohannis este un susținător aprig al alegerilor anticipate lucrurile se leagă și asumarea guvernului pentru alegerile în două tururi. Conform lui Klaus Iohannis, șansele ajungerii la alegeri anticipate sunt de „50 la 50%”. „M-am exprimat pentru alegeri anticipate, la fel și PNL-ul. Care vor fi pașii, veți afla atunci. Deocamdată, nu suntem în această situație”, a spus șeful statului referindu-se la eventualitatea în care liberalii vor fi puși în situația să voteze împotriva propriului guvern pentru a forța anticipatele.

Ludovic Orban este bun pentru poziția de prim ministru

 Cu privire la scenariile despre o eventuală demisie a premierului președintele Klaus Iohannis spune: „Ludovic Orban e foarte potrivit pentru poziția de prim-ministru și îmi doresc să rămână prim-ministru”. În acelasi context șeful statului a spus că nu e de acord cu o eventuală candidatură a lui Ludovic Orban la Primăria Capitalei. „Nu cred că ar fi bine să candideze Ludovic Orban la Primăria Capitalei. Ludovic Orban e foarte potrivit pentru poziția de prim-ministru și îmi doresc să rămână pe poziția de prim-ministru”. Cum spuneam astăzi Parlamentul se reunește în sesiune extraordinară. PSD a anunțat deja că va depune o  moțiune pentru căderea guvernului Orban. Social democrații susțin că ar mai avea nevoie doar de câteva voturi pentru că Ludovic Orban si cabinetul său să părăsească guvernarea. Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și lider interimar a social democraților a anunțat calendarul procedurii de angajare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Până astăzi, 27 ianuarie, s-au depus amendamente. În ședința de miercuri va avea loc dezbaterea și votul.Se încalcă o linie roșie a democrației, iar acest lucru nu este permis nimănui”, a declat Ciolacu argumentându-și inițierea unei moțiuni de cenzură pe această temă.

 Comisia de la Veneția și inițiativa guvernului Orban

În afara votului în două tururi, legea asumată de guvernul Orban mai prevede și o reglementare ce vizează domiciliul votantului. „Vin și-şi aduc votanți pentru o zi, care n-au nicio legătură cu localitatea respectivă. Am să vă dau pe cifre: am făcut o analiză pe 200 de localități unde a fost, cum să spun, o migrație suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016 – evident, aproape toate luate în preajma alegerilor -, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puțin”, a spus Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria pentru a motiva proiectul de lege. De fapt Guvernul vrea să împiedice turismul electoral. În noul proiect de lege este cuprinsă o prevedere ca toți cei care își schimbă domiciliul sau reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor să nu poată vota la noua adresă ci la vechea. „Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”, se specifică în proiectul de lege. „Pe scurt, Comisia de la Veneţia consideră că este chiar necesară („trebuie”) stabilirea unei condiţii privind durata obligatorie a reşedinţei, de maximum 6 luni (180 de zile) înainte de data votării pentru a participa la alegerile locale, într-o anumită localitate”, arată APADOR-CH. „Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul comunelor cu mai puțin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează”, mai spune noua lege. PNL schimbă legea alegerilor în esența ei pe considerentul ca un primar ales cu minim 51% din voturile liber exprimate are mult mai multă legitimitate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut acest tip de majoritate, se organizează un al doilea tur de scrutin. În turul al doilea de scrutin intră numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri.  În fine, al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur și este declarat ales primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult