Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Parlamentul se reunește luni în prima sesiune ordinară din an pentru adoptarea bugetului de stat

Parlamentul se reunește luni în prima sesiune ordinară din an pentru adoptarea bugetului de stat

scris de Misu Andrei
78 Afisari

Parlamentul începe, luni, prima sesiune ordinară a anului. De la ora 13.00, sunt programate şedinţe ale conducerii Senatului şi Camerei Deputaților, iar de la ora 15.00 vor avea loc şedinţele de plen. Prioritară este adoptarea proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021, potrivit Agerpres.

Potrivit programului, în prima şedinţă la Senat se alege noua componenţă a Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii, chestorii. Noul Parlament a fost constituit la sfârşitul anului trecut, în urma alegerilor care au avut loc în 6 decembrie.

Prioritatea sesiunii parlamentare este adoptarea proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an.Premierul Florin Cîţu a anunţat că proiectele vor fi finalizate de Guvern şi depuse la Parlament la începutul sesiunii, menţionând că se doreşte adoptarea bugetului prin dezbateri parlamentare şi nu prin asumarea răspunderii Executivului, cum s-a întâmplat anul trecut.

Liderii partidelor aflate în coaliţia de guvernare au anunţat că între priorităţi se află şi respingerea propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale.

Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, săptămâna trecută, un raport de respingere a acestor propuneri legislative, urmând ca plenul să dea un vot şi, ulterior, proiectele să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Preşedinte Senatului, Anca Dragu, a menţionat, într-un interviu pentru Agerpres, mai multe iniţiative legislative, printre care accesul la finanţare pentru companii, extinderea programului pilot „Masa caldă” pentru elevi, protejarea persoanelor vulnerabile. Dragu susţine constituirea unor comisii parlamentare speciale care să se ocupe de rapoartele Curţii de Conturi, respectiv de analizarea procesului electoral din România şi de inechităţile din sistemul de pensii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult