Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PDL ii suspenda functia lui Geoana

PDL ii suspenda functia lui Geoana

scris de Ziua Veche
2 afisari

.

Grupul senatorilor PDL a anuntat ca a demarat procedura de suspendare din functie a sefului Senatului Mircea Geoana, pe care l-au acuzat de incalcarea Regulamentului Senatului. Ulterior pedelistii au aflat ca Regulamentul Senatului nu prevede suspendarea, ci revocarea presedintelui acestui for.

 

 Geoana le-a replicat pedelistilor ca el le sta “ca parul in ochi” pentru ca nu admit ca un lider al opozitiei sa fie seful Senatului. Mai mult, perdantul prezidentialelor a sustinut ca solicitarea este este contrara Regulamentului Senatului si prevederilor din Legea fundamentala. “Curtea Constitutionala spune clar ca se respecta algoritmul politic de la inceputul mandatului”, a subliniat el, adaugand ca prin decizia Curtii Constitutionale, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului pot fi revocati din functie printr-o actiune avansata de grupul parlamentar care i-au sustinut in functie.

 Pledoaria PDL

Democrat-liberalul Iulian Urban a sustinut ca prin decizia sa Curtea Constitutionala nu a statuat imposibilitatea de a-l revoca din functie pe presedintele Senatului, pentru ca l-ar ridica deasupra legii. „Articolul 95 din Constitutie prevede posibilitatea revocarii presedintelui Romaniei de catre Parlament. In conditiile in care am considera ca presedintele Senatului nu poate fi sanctionat cand incalca dipozitiile Regulamentului acestei Camere, am crea primul om din tara care este mai presus de lege (…) Curtea Constitutionala a lasat o poarta deschisa, in sensul ca în cazul unui abuz in functie trebuie ca cei cu care lucrezi sa aiba posibilitatea sa te sanctioneze, sa te revoce din functie”,  a insistat Urban, acesta adaugand ca orice senator are dreptul e a cere sanctiuni pentru vreun coleg de-al sau care abuzeaza de functia detinuta.

 De la ce s-au luat

 Geoana a refuzat, dupa mai mult de un ceas de dezbateri, sa supuna la vot suplimentarea ordinii de zi a sedintei de plen. Cererea fusese facuta de senatorul independent Liviu Campanu, care a sustinut inscrierea pe ordinea de zi a problemei membrilor din comisiile permanente, considerand neregulamentara decizia Biroului Permanent de marti, care prevede ca senatorii independenti isi pierd locurile detinute in Comisii. Campanu a cerut ca disputa sa fie rezolvata prin vot in plen. se poate pronunţa asupra unei probleme neregulamentare, pe care Biroul Permanent a soluţionat-o deja. Parlamentarii PSD si PNL s-au pronuntat impotriva cererii independentilor, invocand faptul ca plenul se poate pronunta asupra unei probleme neregulamentare, pe care Biroul Permanent a solutionat-o deja. In replica, pedelistii si udemeristii au intervenit si au considerat decizia din Biroul Permanent drept un abuz. Geoana a refuzat solicitarea, decizia sa provocand reactia senatorilor PDL care au anuntat ca vor initia procedura de revocare din functie. 

 Ce spune Regulamentul

 

 Conform Regulamentului Senatului, revocarea din functie a presedintelui se poate face la propunerea a cel putin unei treimi din numarul total al senatorilor daca: seful acestui for al Legislativului a incalcat Constitutia sau Regulamentul. Propunerea de revocare se depune la Biroul Permanent, membrii acestuia hotarand, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei seditţe de plen. Presedintele Senatului caruia  i s-a  cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa, el fiind inlocuit de unul din vicepresedinti. Daca jumatate plus unu din numarul total al senatorilor voteaza revocarea, functia de presedinte devine vacanta si imediat se organizeaza alegeri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult