Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PDL – “o eroare tehnică legislativă”: Au votat reducerea TVA la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei

PDL – “o eroare tehnică legislativă”: Au votat reducerea TVA la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei

scris de Ziua Veche
2 afisari

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi iniţiativa mai multor social-democraţi cu privire la reducerea TVA la 5% la alimentele de bază. O altă iniţiativă legislativă care a fost adoptată marţi, cu 286 voturi favorabile, două voturi împotrivă şi două abţineri, aparţine democrat-liberalului Mircia Giurgiu şi prevede modificarea Codului fiscal în vederea neimpozitării pensiilor sub 2.000 de lei. Miercuri, în jurul prânzului, deputaţii PDL şi-au dat seama că au comis o eroare şi încearcă acum să o corecteze.


Actul normativ vizează modificarea Codului fiscal şi prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. În punctul de vedere transmis, Executivul a arătat că nu susţine această iniţiativă legislativă. Proiectul, depus la Parlament în 2009, are ca iniţiatori 56 de senatori şi deputaţi de la PSD, PNL dar şi foşti sociali-democraţi în prezent membri ai UNPR, precum Valeriu Steriu.

Deputatul PDL Gelu Vişan a calificat miercuri scăderea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pesiilor mai mici de 2.000 lei drept „o eroare de tehnică legislativă”, din cauza numărului mare de proiecte ce s-au aflat pe ordinea de zi, şi a precizat că această greşeală se va regla tot printr-un vot în legislativ.

Şi ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţeanu a afirmat că votul privind reducerea TVA a fost o eroare, iar singurele variante pentru a corecta sunt fie retrimitarea actului în Parlament de preşedinte, fie corectarea, de către Guvern, printr-un act normativ, a spus ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu.

De asemenea, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că îşi asumă greşeala privind votarea de către PDL a celor două proiecte de lege privind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. „A fost o confuzie pe care mi-o asum”, a precizat Toader, după ce a fost întrebat cum comentează faptul că unii parlamentari ai PDL spun că au votat la indicaţia liderului de grup. Toader a mai spus că PDL va depune miercuri o iniţiativă legislativă de anulare a celor două proiecte de lege.

Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PDL a votat din greşeală cele două proiecteprivind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, precizând că parlamentarii partidului vor depune o iniţiativă de anulare a acestora. El a susţinut că a fost o neînţelegere între reprezentanţii comisiilor care au făcut raportul şi liderul grupului deputaţilor PDL.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult