Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – PDL în eroare: A votat TVA de 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. FMI nu a analizat impactul. Vezi cât pierde Statul

UPDATE – PDL în eroare: A votat TVA de 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. FMI nu a analizat impactul. Vezi cât pierde Statul

scris de Ziua Veche
2 afisari

.

UPDATE, ora 16.00: Cele cinci mari sectoare din industria alimentară care ar putea beneficia de un TVA de 5% însumează vânzări la raft de peste 5,5 miliarde de euro anual potrivit datelor ZF care iau în calcul volumele de vânzări de pe aceste pieţe, preţul mediu la raft, care include un TVA de 24% în prezent. Astfel, la vânzări de 5,5 miliarde euro cu TVA actual, statul încasează peste un miliard de euro. În cazul în care laptele, uleiul, carnea, pâinea şi zahărul ar avea un TVA de 5%, statul ar pierde anual încasări de cel puţin 850 de milioane de euro, în condiţiile în care consumul s-ar situa la acelaşi nivel cu cel actual. Datele ZF legate de valoarea acestor pieţe a inclus în categoria cărnii şi mezelurile, o piaţă de 1,2 miliarde de euro anual, şi a luat în calcul doar piaţa legală, respectiv comerţul derulat prin intermediul marilor reţele de magazine şi cel tradiţional.


UPDATE, ora 14.50: Discuţiile cu FMI nu au avut în vedere până acum reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, astfel că decizia Parlamentului trebuie “analizată cu grijă” şi trebuie văzute efectele, a declarat, miercuri, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

“Este clar că din discuţiile de până acum nu am avut în vedere o astfel de alternativă. Probabil că o asemenea decizie a Parlamentului trebuie analizată cu grijă în perioada următoare, să vedem care sunt efectele ei”, a spus Tănăsescu, citat de Mediafax. El a afirmat că în momentul de faţă nu poate fi calculat impactul pe care o astfel de decizie o poate avea şi trebuie văzut dacă va intra în vigoare, când va intra în vigoare şi cum îşi va produce efectele. “Deciziile Parlamentului sunt suverane în fiecare stat. Nimeni nu poate să intervină în acest sens. Dacă această lege va intra în efectivitate, în mod cert vom discuta care sunt consecinţele ei”, a continuat reprezentantul României la FMI. Întrebat despre varianta vehiculată recent privind reducerea cotei unice, Tănăsescu a menţionat că nici această alternativă nu a fost luată în vedere până acum.

––––––––––––––––

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi iniţiativa mai multor social-democraţi cu privire la reducerea TVA la 5% la alimentele de bază. O altă iniţiativă legislativă care a fost adoptată marţi, cu 286 voturi favorabile, două voturi împotrivă şi două abţineri, aparţine democrat-liberalului Mircia Giurgiu şi prevede modificarea Codului fiscal în vederea neimpozitării pensiilor sub 2.000 de lei. Miercuri, în jurul prânzului, deputaţii PDL şi-au dat seama că au comis o eroare şi încearcă acum să o corecteze.

Actul normativ vizează modificarea Codului fiscal şi prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. În punctul de vedere transmis, Executivul a arătat că nu susţine această iniţiativă legislativă. Proiectul, depus la Parlament în 2009, are ca iniţiatori 56 de senatori şi deputaţi de la PSD, PNL dar şi foşti sociali-democraţi în prezent membri ai UNPR, precum Valeriu Steriu.

Deputatul PDL Gelu Vişan a calificat miercuri scăderea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pesiilor mai mici de 2.000 lei drept „o eroare de tehnică legislativă”, din cauza numărului mare de proiecte ce s-au aflat pe ordinea de zi, şi a precizat că această greşeală se va regla tot printr-un vot în legislativ.

Şi ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţeanu a afirmat că votul privind reducerea TVA a fost o eroare, iar singurele variante pentru a corecta sunt fie retrimitarea actului în Parlament de preşedinte, fie corectarea, de către Guvern, printr-un act normativ, a spus ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu.

De asemenea, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că îşi asumă greşeala privind votarea de către PDL a celor două proiecte de lege privind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. „A fost o confuzie pe care mi-o asum”, a precizat Toader, după ce a fost întrebat cum comentează faptul că unii parlamentari ai PDL spun că au votat la indicaţia liderului de grup. Toader a mai spus că PDL va depune miercuri o iniţiativă legislativă de anulare a celor două proiecte de lege.

Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PDL a votat din greşeală cele două proiecteprivind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, precizând că parlamentarii partidului vor depune o iniţiativă de anulare a acestora. El a susţinut că a fost o neînţelegere între reprezentanţii comisiilor care au făcut raportul şi liderul grupului deputaţilor PDL.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult