Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PDL pregateste o lege pentru cenzura in presa scrisa si online. Urmeaza legea “Cine poate fi ziarist?”

PDL pregateste o lege pentru cenzura in presa scrisa si online. Urmeaza legea “Cine poate fi ziarist?”

scris de Ziua Veche
2 afisari

Deputatul PDL Silviu Prigoana a depus la Camera o initiativa de modificare a Legii audiovizualului, propunand ca presa scrisa si online sa intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmand ca stabileasca si criteriile privind acordarea licentelor pentru tiparirea sau gazduirea pe servere a publicatiilor. Conform initiativei legislative, „Consiliul exercita autoritate in domeniul presa scrisa (ziare si reviste) si presa online, numai in cazurile expres prevazute de prezenta lege”, in acest sens urmand sa fie completat articolul 10 al actualei reglementari. O alta prevedere a initiativei legislative vizeaza completarea articolului 17 cu un nou paragraf, astfel incat Consiliul sa fie autorizat „sa stabileasca conditiile, criteriile si procedura pentru acordarea licentelor pentru presa scrisa si presa online”, scrie Mediafax.

 

 

Un alt text al propunerii legislative prevede o completare a legii 504 ca, in situatia in care, „la cererea persoanei vatamate si daca publicatia nu produce proba veritatii in termen de zece zile de la sesizare, Consiliul poate suspenda licenta publicatiei pentru o perioada de 1, 3 sau sase luni”. Potrivit initiativei legislative, licenta este obligatorie pentru tiparirea oricarei publicatii de presa scrisa pe teritoriul Romaniei si pentru gazduirea de publicatii online pe servere, obligatia verificarii licentei revenind proprietarului serverului. De asemenea, se propune ca valabilitatatea unei licente pentru presa scrisa sau online sa fie de sapte ani. Licenta poate fi concesionata numai cu aprobarea Consiliului. Propunerea legislativa, inregistrata la Camera Deputatilor la 1 septembrie, are ca termen pentru dezbatere si vot final in prima Camera sesizata 45 zile, dupa care va fi trimisa Senatului. Initiativa legislativa este semnata de 11 parlamentari: Silviu Prigoana, Doru Lese, Florin Anghel, Alin Popoviciu, Iustin Cionca Arghir, Adrian Nitu, Corneliu Olar, Marius Spanu, Brandusa Novac, Mate Andras, Tudor Ciuhodaru. „Ne preocupa mult in zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer si apa, insa nu facem nimic pentru a reduce otrava informationala”, se arata in expunerea de motive a proiectului. „In Romania presa este libera si este bine ca este asa. Insa, in acelasi mod in care nu reusim sa beneficiem doar de partea pozitiva a libertatii in viata de zi cu zi, nu reusim sa avem doar o presa de informare sau de opinie si suportam, nu de putine ori, elemente de presa denigratoare, insultatoare si calomnioasa”, mentioneaza textul citat.

Gunoierul vrea sa faca curatenie

De asemenea, se apreciaza ca este necesara o lege a statutului ziaristului, asa cum exista pentru medici, profesori, juristi, artisti, adica pentru toate profesiunile liberale, care nu pot si nu trebuie sa fie reglementate de Codul muncii. „Cine poate fi ziarist? Care sunt drepturile si indatoririle ziaristului? Cum se reglementeaza dreptul la replica? Polemica are niste reguli, macar cate sunt la box? Ce este calomnia? Ce este insulta? Ce e dezinformarea? Care sunt delictele de presa, cum se ierarhizeaza si cum se sanctioneaza? Care sunt civile, care sunt penale? Sunt intrebari pentru care societatea romaneasca nu a gasit inca raspunsuri”, se mai arata in expunerea de motive. El a mentionat ca propune limitarea „otravii informationale” care agaseaza zilnic, „preponderant in presa scrisa”, prin intermediul unor modificari la Legea audiovizualului. „Stiu ca poate parea impropriu, insa in actualul stadiu de maturitate al societatii romanesti consider ca e singura solutie in masura sa reduca avalansa de publicatii nascute peste noapte doar pentru a denigra o persoana sau a manji o idee”, a conchis Silviu Prigoana, mentionand ca exemplul pozitiv al CNA reprezinta modelul si baza pentru aceasta initiativa.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult