Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PE: România şi Bulgaria pregătite să adere la Schengen

PE: România şi Bulgaria pregătite să adere la Schengen

scris de M.A.
7 afisari

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a primit luni undă verde din partea Comisiei Parlamentului European pentru Libertăţi civile.

Indicator schengen

În baza rapoartelor de evaluare, ambele ţări întrunesc condiţiile necesare, consideră deputaţii europeni. Parlamentul însă trebuie să fie în continuare informat despre măsurile suplimentare ce urmează a fi luate în zonele de frontieră între Bulgaria, Turcia şi Grecia în lumina unui potenţial influx migraţionist, adaugă aceştia. Votul în plen este programat pentru luna iunie, decizia finală urmând a fi luată de către Consiliu. Potrivit regulilor actuale, condiţia majoră pentru aderarea la spaţiul Schengen este posibilitatea de a asigura securitatea frontierelor externe ale Uniunii.Verificarea îndeplinirii tuturor cerinţelor acquis-ului Schengen – controlul frontierelor terestre, aeriene şi maritime, eliberarea vizelor de călătorie, cooperarea poliţienească, conectarea la Sistemul Informaţional Schengen şi protecţia datelor – este o precondiţie pentru un aviz favorabil din partea Consiliului, după ce Parlamentul a fost consultat, aviz care permite eliminarea controalelor de frontieră între Statele Membre.

În urma evaluării progreselor înregistrate de către cele două State Membre şi a rapoartelor în urma vizitelor efectuate de experţi, Comisia PE pentru Libertăţi civile a concluzionat că, în pofida unor chestiuni care mai necesită în viitor o raportare în mod regulat, acestea nu constituie un obstacol pentru calitatea de membre al spaţiului Schengen a celor două ţări.

“Sunt cele două state pregătite pentru a adera la Schengen? Răspunsul meu este un DA ferm si acest fapt reiese în mod clar din rapoartele de evaluare. În unele domenii, cele două ţări sunt chiar mai bine pregătite decât alte state membre care fac parte din Schengen”, a declarat raportorul PE Carlo Coehlo (PPE, PT). „Aceasta se datorează în primul rând investiţiilor recent efectuate, România şi Bulgaria dispunând de echipamente mai moderne şi mai eficiente, dar, nu în ultimul rând, datorită investiţiei politice: ambele ţări au investit politic pentru a demonstra că îndeplinesc criteriile Schengen”, a mai adăugat raportorul PE.

Opinia cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen urmează a fi adoptată în plen în perioada 6-9 iunie, înaintea reuniunii Consiliului pentru afaceri interne care va avea loc între 9 şi 10 iunie. Decizia cu privire la aderarea la Schengen este luată de către Consiliu, printr-o decizie unanimă a guvernelor statelor membre Schengen. Preşedinţia ungară a Consiliului de Miniştri a declarat că va continua să lucreze pentru a ajunge la o soluţie acceptabilă pentru toate părţile, având în vedere temerile exprimate de anumite State Membre.

2 comentarii

digital 03-05-2011 - 09:08

cotrocenistul megaloman ne spunea zilele trecute ca de fapt noi stam dupa bulgare,*care ei ,are neste* probleme de aderare.
asa ca rom*nilor,cum ar spune cotroceanul sef,v-am mai gasit un vinovat,de nu puturam intra in spatiu!!

Viorica Ianc 03-05-2011 - 09:38

O veste buna ! Drum deschis si pentru cei mai marunti in mediul de afaceri !
Libertate a miscarii ! Chiar daca prin situatia intarzierii locul este mai spre capatul mesei.
Poate e bine asa !
Cred ca este o prima treapta a dezvoltarii clasei mijlocii ! Harnica, sanatoasa si anonima !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult