Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Peter Kovacs: Limba maghiară, limbă oficială la nivel regional în 20 de ani

Peter Kovacs: Limba maghiară, limbă oficială la nivel regional în 20 de ani

scris de A.B.
13 afisari

Peter Kovacs, secretarul general al UDMR, doreşte ca în următorii 20 de ani, limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional. În acest sens, liderul Uniunii susţine că pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie de modificarea Constituţiei şi de susţinerea politicienilor români.

scoala maghiara

ceitreimuschetari.ro

Kovacs

a declarat că limba maghiară ar putea deveni limbă oficială în zonele în care populaţia maghiară trăieşte în bloc, în secuime, în regiuni din Bihor, Satu Mare sau Sălaj.

„Prin paşi mărunţi am ajuns de la zero drepturi lingvistice în 1989 la 64 şi nu vrem să ne oprim aici, pe termen lung scopul nostru este ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional. Dacă ţinem cont de faptul că în 22 de ani am ajuns de la zero la 64 de drepturi lingvistice, atunci în următorii 20 de ani vom ajunge ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional”, a spus, pentru Mediafax, Peter Kovacs.

El susţine că acest lucru va fi atins prin politica paşilor mărunţi, fiecare drept lingvistic fiind în direcţia oficializării limbii maghiare la nivel regional.

“Mă refer la locuri unde populaţia maghiară trăieşte în bloc, în secuime, în regiuni din Bihor, Satu Mare sau Sălaj, unde maghiarii trăiesc în proporţie de 60 – 80 la sută. Oficializarea limbii maghiare se va face prin modificarea Constituţiei şi de aceea contăm pe voturile a 44 la sută dintre politicienii români şi pe sprijinul comunităţilor locale româneşti”, a spus Kovacs Peter.

3 comentarii

Suceveanu 18-04-2012 - 19:49

Hai sa le dam in cap la unguri, ce vor sa faca ei cu tara asta!

betivul 18-04-2012 - 20:07

kovacs ur, mikor iyon rad o baszas ? probayal iesmit csinalni soros megyen, americaba !!! oyan piros lesz a sheghed, hogy a comunista zaslo semi….elneves,nem irok iol maghyarul…

tomi 18-04-2012 - 23:22

Nu vor trece mai mult de 10 ani si Romania se va zbate cu acelasi cosmar care macina statul Israel. La inceput au vrut independenta ,au primit-o arabii se conduc ei pe ei isisi,si vedem unde ajung,au zeci de canale radio si televiziune in araba, bancota statului este scrisa in ivrit si araba, tablile indicatoare de circulatie sint scrise in ivrit araba si engleza, filmele la televizor si cinema sint subtitrate in ivrit si araba.Nu le ajunge vor mai mult. Oficial ei sint cam 1,5 milioane din 8 milioane populatia tarii. Pe cind bancnotele romanesti vor fi tiparite si in ungureste?De ce va pomenesc aceste mici amanunte, mai lasati-ne in pace cu oprimarea arabilor nici dracu nu-i oprima,se stie bine ca sint soiul de oameni carora daca le dai un deget iti iau toata mina,si vedeti ce va asteapta in urmatorii 10 ani cu cei 2 milioane de unguri,care va asigur solemn din cite-i cunosc nu se vor multumi cu limba oficiala maghiara, vor cere ce nici nu aveti curaj sa ginditi,asa ca sprijiniti Israelul in toate sedintele ONU si va ajutati pe voi insusi. Exemplul solidaritatii dintre ROMANIA si ISRAEL a fost nerecunoasterea autonomiei KOSOVO de cele doua tari si se stie de ce. Daca nu stiti va voi povesti alta data.
tomi

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult