Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Piaţa consultanţei politice din Romania în an de alegeri

Piaţa consultanţei politice din Romania în an de alegeri

scris de Matei Iliescu
4 afisari

Alegerile locale şi parlamentare bat la uşă. În iunie vom vota primarii şi consilierii locali. În toamnă vom merge la urne pentru a alege parlamentarii. În an electoral, consultanţii politici devin mai importanţi decât in restul timpului. Iată cum arată piaţa consultanţei politice în martie 2012:

Cozmin Guşă

Cu câteva excepţii, piaţa este segmentată pe bază de partizanat politic si este marcata de actori care activeaza in aceasta industrie de mai bine de 10 ani. PDL merge cu firma Kensington a lui Răzvan Săndulescu şi Cătălin Dumitru. Cei doi i-au oferit premierului Emil Boc servicii de comunicare in ultima parte a mandatului de premier.

Dar, în jurul PDL şi UNPR mai gravitează Sebastian Lăzaroiu, Valeriu Turcan, care tocmai a demisionat de la Preşedinţie pentru a se implica în campanie. Turcan si Lăzaroiu se învârt de mult in jurul PDL, oferindu-si expertiza catre acest partid.

Tot în jurul gruparii politice prezidenţiale gravitează şi Dan Andronic, noul patron al Evenimentului Zilei, fost consultant al lui Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu. dar şi fostul consilier al lui Mircea Geoana, Cozmin Guşă. Deşi nu este consultant politic de meserie, Felix Tătaru este şi el legat strâns de PDL, după ce s-a ocupat de partea de advertising a campaniilor lui Traian Basescu si a unor campanii PDL din 2008 (de ex. Campania pentru alegerea la Primaria Iaşi a lui Dumitru Oprea).

La PSD, Dan Sultănescu va conduce strategia de comunicare la nivel central a partidului. Bogdan Teodorescu, asociat cu Dan Sultănescu, fost consultant al lui Adrian Nastase în campania din 2004, este posibil să aiba şi el un cuvânt de spus în aceasta campanie. Alături de Teodorescu, asociat este şi Petru Berteanu, astazi manager online la RTV-ul lui Sebastian Ghita. În jurul PSD este şi Marius Pieleanu, care va face cercetarea sociologică pentru acest partid.

Deşi au fost la un moment dat consultanţi politici, foştii soţi Săftoiu, Claudiu şi Adriana, sunt acum în categtoria politicieni PNL, cu funcţii în judeţele Gorj şi Prahova. Unul dintre consilierii lui Crin Antonescu, Dan Mihalache (pentru o scurta perioada, 2004 a fost şeful filialei PSD Caras Severin, dar şi consilier al preşedintelui ApR în anul 2000), a luat ca şi clienţi cea mai mare parte din politicienii de vârf ai PNL. Deocamdată, din informaţiile noastre, PNL nu lucreaza cu o companie specializată.

Partidul Poporului-Dan Diaconescu şi patronul OTV, însuşi, nu au în acest moment consultanţi de meserie, ci se bazează pe anumiţi sfătuitori cu experienţă în campaniile electorale.

Alte nume cunoscute care furnizeaza servicii de marketing politic şi electoral si care au avut roluri semnificative in campaniile electorale anterioare sunt firmele lui Dan Pavel (în trecut consultant al lui Gigi Becali), compania condusă de Horia Mihălcescu (fost sef de campanile al lui Mugur Isarescu în anul 2000) şi Dorel Şandor (fost consultant al lui Petre Roman în perioada 1996-2000).

4 comentarii

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 05-03-2012 - 00:08

Domnule Matei Iliescu, frumos efortul d-stra de a sintetiza numele acestei turme de consultanti politici. Acum, cred ca si d-stra stiti ce si cit de valorosi sint acesti consultanti si ce rol au ei. De valoare nu mai pot vorbi, ea fiind aproape de zero barat, in schimb, rolul pe acare-l au acesti consultanti este unul singur: FURTUL BANILOR amaritilor de romani, platitori de taxe, sau din furturile ciocoilor care prin „parandaraturilor”, al camatariilor politicie si al spagilor de miliarde de euro, au umflat conturile partidelor mafiote ale Romaniei: pdl+usl= aceeasi mizerie.

Imi permit, totusi sa va atrag atentia asupra unei greseil in ceea ce priveste faptul ca pentru partidul PP-DD nu ati indicat nici consultant. daca nu stiati cine este consultantul (singurl de altfel) al PP-DD-ului, vi-l spun eu : POPORUL ROMAN. Aces umilit si saracit popor care aprticipa in mod DIRECT la conducerea PP-DD-ului si care, prin zeci si sute de mii de mesaje adresat otv-ului si, indirect PP-DD-ului dau cele mai exceptionale sfaturi, care sfaturi niciodata nu vor fi egalate prin importanta si strategie de nici un om de pe planeta asta.

Ciu Huhu 05-03-2012 - 04:39

DD e tigan, PP e tiganesc!!!!!!!!!!!

digital 05-03-2012 - 00:31

trebuiau să trăiască în latrina politică și limbricii ăștia,numiți consultanți….politici….
NKVD-ul ar trebui să-și dea foc,să se otrăvească,să se împuște și chiar să se spânzure,la nivel de comparație cu acești infecți care manipulează și controlează mințile oamenilor normali,din țara,asta

Ciu Huhu 05-03-2012 - 05:06

Individul din poza e total lipsit de caracter!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult