Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ping pong între Palate cu propunerile de miniştrii pentru Buget şi Cultură

Ping pong între Palate cu propunerile de miniştrii pentru Buget şi Cultură

scris de A.H.
2 afisari

Premierul Victor Ponta a anunțat vineri că a trimis președintelui Traian Băsescu propunerile pentru noii miniștri de la Cultură și Buget.

Claudiu Manda si Rozalia Biro

Propunerea pentru postul de ministrul al Culturii și cel de vicepremier din partea UDMR este Rozalia Biro, în timp ce pentru portofoliul bugetului a fost propus Claudiu Manda, deputat PSDÎntrebat dacă Băsescu este de acord cu aceste nominalizări, Ponta a răspuns: „Nu știu”. Premierul a făcut aceste declarații după o vizită la șantierul de la Teatrul Național din București.

Președintele Traian Băsescu a făcut, vineri, un apel public către premierul Victor Ponta să se gândească la alte soluții pentru portofoliile de la Buget și Cultură.

„Pentru că nu au existat condiții să discut cu premierul înainte de a face nominalizările transmit public rugămintea ca până marți, miercuri poate se gândește la alte soluții care să fie reprezentative pentru Guvernul României. Guvernul României nu este o instituție în care să faci încercări mai ales când este vorba de Cultură și Buget, trebuie să te uiți mai ales când te referi la Finanțe care este tandemul de experiență pe care îl pui în fața negociatorilor cu UE și cu FMI, acei oameni sunt experți, cunosc la milimetru totul despre resursele financiare ale României. Măcar unul, cel de la buget, dacă nu însuși ministrul Finanțelor să poată susține o discuție”, a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

Băsescu a afirmat că nominalizările lui Claudiu Manda și a Rozaliei Biro la Buget și Cultură sunt nepotrivite.

Potrivit șefului statului, Claudiu Manda, nominalizat ministru al Bugetului, nu ar putea discuta despre guvernanța economică la nivelul UE cu experiența de la Casa de cultură a studenților din Craiova și de la comisia de buget-finanțe. „Apelul meu este ca dl. prim-ministru Victor Ponta să se uite către alți tineri pentru că avem riscul uriaș să decredibilizăm promovarea tinerilor în Guvern”, a spus președintele Băsescu.

El a arătat că nu respinge nominalizările lui Claudiu Manda la Buget și a Rozaliei Biro la Cultură deoarece are o „mare îngrijorare cunoscând marfa”, adică pe premierul Victor Ponta.

„Există riscul să facă două nominalizări mai proaste și de aceea aș vrea să rezolvăm această problemă într-un mod în care să fie o îmbunătățire a funcționării Guvernului și nu o încercare să vedem dacă fostul director al Casei de cultură a studenților se pricepe să construiască un buget, înțelege ce este cu guvernanța economică, ce este cu tratatul fiscal, ce este cu excedentul de deficit dacă se aplică CAS și așa mai departe. Cum, de asemenea, sper ca premierul să discute cu UDMR pentru că au foarte mulți oameni de cultură care i-ar putea reprezenta cu cinste pe această funcție”, a spus Băsescu, precizând că în cazul în care Rozalia Biro ar fi fost propusă la Transporturi nu ar fi avut nicio ezitare, deoarece este economist și are o experiență administrativă la primărie.

El a indicat că nu respinge propunerile avansate de premier deocamdată și că așteaptă până marți-miercuri, în condițiile în care există riscul să fie alte nominalizări catastrofale. Băsescu a criticat-o pe Rozalia Biro în ceea ce privește înțelegerea limbii române.

„La Ministerul Culturii doamna Rozalia Biro, de la dânsa am aflat și a aflat toată România că nu are niciun biped în familie și, de asemenea, am aflat tot de la dânsa zilele acestea că în România se nasc tot mai puțini bipezi. Cred că avem o problemă complicată de înțelegere perfectă a limbii române pentru un membru al Guvernului și aici mai este un argument pe care îl am în vedere atunci când mă gândesc la această nominalizare: practic Ministerul Culturii nu este un minister care să aibă foarte mulți bani, dar este un minister care lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii din România, iar cultura românească este în proporție de circa 90% o cultură de limba română”, a afirmat șeful statului.

Președintele Băsescu a recunoscut că a apreciat miniștri ca Marko Bela sau Kelemen Hunor, proveniți de la UDMR.

„Nu este o observație făcută unui ministru care provine din minoritatea maghiară, dar nu aș vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveștile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei care arată o neînțelegere deplină a limbii române”, a declarat președintele.

În opinia sa, Ministerul Culturii, alături de Ministerul de Externe, este unul dintre cele mai sensibile portofolii, având o puternică și stabilă componentă de reprezentare a culturii românești, dar și o puternică notă de românism. În acest context, el a subliniat că este esențial ca ministrul Culturii să fie un bun cunoscător al limbii române.

Totodată, președintele Băsescu a precizat că nu este adeptul ideii că un minister trebuie să aibă în fruntea sa un specialist. Băsescu a menționat și că desemnarea lui Claudiu Manda la Buget este nepotrivită.

„Cea mai complexă experiență a dlui Iulian Claudiu Manda este legată de funcția de director la Casa studenților din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo este eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă, ori ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult. Justificarea că dl deputat a funcționat în Comisia de buget-finanțe nu este un argument”, a motivat șeful statului, precizând că în comisie nu se discută filosofia bugetară, prioritățile, ci se mută cel mult bani de o biserică de la un minister, de un podeț, pentru zugrăvit o școală.

În acest context, el a arătat că ar fi o eroare ca Ministerul de Finanțe și cel al Culturii să fie puse într-o astfel de situație prin nominalizarea lui Claudiu Manda și a Rozaliei Biro.

„Încerc să-mi imaginez discuția cu FMI, BM și CE cu cei doi miniștri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând să acopere găurile la CAS și să rezolve problema MTO cu sufletul, iar dl Manda încercând să rezolve problema deficitului bugetar cu experiența de la Casa de Cultură a studenților din Craiova. Vă rog să mă credeți că nu sunt într-o situație plăcută și vă asigur că am făcut toate eforturi să înțeleg logica acestor desemnări făcute de prim-ministru. Eu sunt de acord cu promovarea tinerilor și am făcut-o”, a arătat Băsescu, precizând că în cazul unora pe care i-a promovat au existat unele semne de întrebare, dar aceștia au confirmat ulterior.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, pentru Agerpres, că își menține propunerile de miniștri înaintate la Cotroceni, în ciuda solicitării președintelui Traian Băsescu de a se mai gândi asupra nominalizărilor la ministerul Culturii și la cel al Bugetului.

Premierul a precizat, ulterior, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că dacă șeful statului va respinge propunerile, așa cum îi permite decizia Curții Constituționale, va face altele noi, însă a apreciat că poziția președintelui pe acest subiect este „catastrofală „.

„(Dacă respinge propunerile-n.r.) prin decizia Curții Constituționale care îi dă voie să respingă o dată, voi face alte două propuneri, dar poziția domnului Băsescu cred că este una total politico-neserioasă sau ca să citez din domnia sa care tot dădea lecții de cultură, azi a fost mai catastrofal decât în alte dăți. Chiar a fost mai catastrofal decât el însuși”, a spus Ponta la Antena 3.

28 comentarii

MI-5 01-08-2014 - 21:57

O individa pentru care limba romana este o limba straina, ministru al culturii?
Un individ fost director la o casa de cultura ministru la buget?
ponta vrea cu adevarat sa faca praf toata Romania!

UnUL 01-08-2014 - 22:06

Răspunsul la întrebarea dumitale nu poate fi decât unul singur: DA.

Ionel 01-08-2014 - 22:17

Fiecare cu blonda lui, basistii cu Udrea si pesedeii cu unguroaica care o sa-si completeze cultura pe sub birourile din guvern ca doar e o traditie .

Ionel 01-08-2014 - 23:00

Tomi nu mai comenteaza. E posibil sa nu fi scapat de rachetele Hamasului. Sa-i fie tarana usoara, aleluia!

salut 02-08-2014 - 00:12

Nu exista „rachetele” alea, nici ca numar, nici ca putere. E propaganda jid-aneasca, ca sa omoare cateva mii dintre copiii verilor lor arabi.
In ceea ce-l priveste pe tomi (cu t mic, asa se scrie el insusi), cel mai probabil e ca, in sfarsit, l-au re-gasit infirmierii. Acum sta cu manecutele legate la spate si se uita circular-crucis la Hamasul cu halat alb ce-i face injectia de linistire.

tomi 02-08-2014 - 00:54

Ionel
01-08-2014 at 23:00

Tomi nu mai comenteaza. E posibil sa nu fi scapat de rachetele Hamasului. Sa-i fie tarana usoara, aleluia!
================
Vad Ionele ca-mi porti de grija. Si tu si cioxe si salut si karcarus sau cum pi7da matti va botezati fiecare besttie de fascist imbecil de pe forum. TOMI este numele meu si sant singurul care nu se teme de bestii legionare ca voi. Da sulla am sacapat si eu impreuna cu restul de 8 milioane de israelieni. Dar voi nu veti scapa si asta trebuie sa va fie clar. Fiecare lucru la timpul sau, bestii legionare ca voi nu vor ramane nepedepsiti, si eu sant al dreacului de rau, nu stiu sa uit si sa iert.
Am pierdut insa 61 de ostasi, bravii nostri copii, eroi ai Israelului au pierit de mana ucigasa a bestiilor de teroristi arabi. Din pacate am taiat gaturile doar la 1500 de bestii arabe dar va asigur ca parul nu este corect, el trebuie sa fie in corelatie cu cei 15 milioane de evrei din lume contra un miliard de musulmani. Cand Gaza va deveni pustiu vom putea respira usurati, si o vom face. Regret ca voi ramaneti someri fara papica ce va dau imbecilii de teroristi hamasnici din Romania cei ca va finanteaza postarile antisemite. Dar vom ajunge si la ei, si nu va dura mult.
Repet bestiilor avem armata si dotare militara mai multa ca tot NATO ul vostru de cacat laolata, nu va temeti de soarta noastra, vedeti mai bine cand vor incepe sa cada rachetele rusilor peste voi si acelea nu vor fi prea blande, asa de 20-30 de kilotone. Veti arde fratilor ca sobolanii, fac rusii gratar din voi betiilor.

salut 02-08-2014 - 01:55

Mai secatura, asa e: daca rusii isi pun mintea cu romanii, e nasol pentru romani.

Da’ tu ce compari, mai Cracanel, rachetomodelele Hamasului imbunatatite si inmultite de jid-anime cu Photoshopul cu rachetele rusilor?
Hahaha, imbecilica !

Ia fa, mai Prostea, comparatia corecta, mere cu mere, si daca tot ai adus vorba despre cum ar rezista Romania in fata Rusiei, zi si despre Pizdraiel si Tzukal in fata Rusiei.

Aud, Prostea?

Ionel 02-08-2014 - 07:45

@Tomi: Vezi ca si pakistanezii au nucleare si ai grija ce vorbesti ca o sa-ti punem interdictie de intrare in UE si nu o sa mai ai unde sa ceri azil si statut de refugiat cand o sa va dea cu bombe nucleare in cap. Ai sa stai in caminul de refugiati alaturi de teroristi afgani si iraqieni urland ca din gura de sarpe:
Tomi- Azilant politic! Ma omoara Al Qaida! Ma decapiteaza! Originar din Rumania!
Si inconjurat de o trupa de islamisti de la centrul de refugiati(multi homoxexuali) ai sa canti de unul singur ,,Noi suntem romani” si ,,Treceti batalioane romane Eufratul”!

Antibasistul 04-08-2014 - 05:17

Mda, nu voi mai posta la ZV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UnUL 04-08-2014 - 07:30

Unde nu dă Dumnezeu!

Antibasistul 04-08-2014 - 23:27

Unde Eu tac, Dumnezeu VA URLA!!!!!!!

Antibasistul 04-08-2014 - 23:51

Ramîne de VAZUT!!!!!

UnUL 05-08-2014 - 07:41

Bășinel, nu prea văd leg[tura între Dumnezeu și tine; devii tot mai „savonarolic” pe zi ce trece, ceea ce nu e un semn bun.

salut 02-08-2014 - 00:19

Mai labuta, MI-5, sau cum te-or mai striga colegii de salon. Cand Bok-ul si Scarnavia Nationala numeau ministru al tineretului pe un tanar care isi luase Bacalaureatul la 34 de ani, nu-si aduce nimeni aminte sa-ti fi postat vrei indignare proletara pe subiect.
Asa ca, mars…potaie ipocrita !

PS: e valabil si pentru Prostea de la Cluj (stiu, pleonasm !).

UnUL 02-08-2014 - 07:49

Boule, toți miniștri lui Boc și ai lui Ungureanu erau cu 10 trepte – intelectual și profesional – peste incompetenții din guvernul Tonta.

Ionel 02-08-2014 - 07:57

Aia care au dat fundatia Gojdu pe muschiulet de Kobe si tampoane? Aia trebuiau trasi in teapa.

UnUL 02-08-2014 - 08:03

Problema cu fundația Gojdu e mult mai complicată decât prostiile pe care le debitezi tu aici. Mai informează-te. (Și nu-mi cere să-ți explic eu, că mi-ar lua vreo 200-300 de rânduri și nu am nici timp nici chef!)

Ionel 02-08-2014 - 08:14

Normal ca e complicata pentru ca e vorba la cine a ajuns spaga. Problema cu basistii si liberalii e ca ca ei confunda o functie oficeala cu cea de mafiot sicilian care aduna taxele de protectie. Nu exista o afacere a statului care sa nu se termine cu zeciuiala siciliana basist-liberala.

UnUL 02-08-2014 - 08:21

Ionele, mai mari șpăgari, hoți și escroci ca PSD–ii nu găsești pe tot mapamondul, nici măcar în republicile bananiere.
Iar chestia cu „șpaga” în cazul Gojdu e deocamdată o simplă supoziție fără acoperire.

UnUL 03-08-2014 - 14:18

ERATA:
Ionele, mai mari șpăgari, hoți și escroci ca PDL–isti nu găsești pe tot mapamondul, nici măcar în republicile bananiere.
Iar chestia cu „șpaga” în cazul Gojdu e deocamdată o certitudine cu acoperire.

UnUL 03-08-2014 - 14:58

@Cretinului de la 14 li 18
Măi împuțișor, tu nu ești UnUL ci ClonUL sau ClaUnUL, la fel de infect, de împuțit și de lipsit de bun simț ca de obicei.
Oricum, dacă îți faci iluzii că mă calci pe nervi, țin să te liniștesc: Nu ești enervant, doar stupid, scârbos și ridicol.

salut 04-08-2014 - 06:37

Sigur ca da, mai secatura, ministrii care fac caderi economice de 7% sunt buni, aia care rectifica POZITIV bugetul sunt rai. Dupa cum, guvernele care maresc pensiile sunt rele, cele bune sunt doar cele ce le scad cu cel putin 30%.

Culmea e ca, dupa ce fac judecati de genul asta, basistii se mira si se intreaba de ce ii trateaza lumea drept IMBECILI.
Ia ghici de ce !

MI-5 02-08-2014 - 07:59

potaie jegoasa esti tu si tac-tu.
ala de care vorbesti era ministru la tineret unde nu conta prea mult si oricum n-a stat pe post.
Boule.

UnUL 02-08-2014 - 11:23

Oricum, în guvernul Tonta a tunat și i-a adunat. Acum s-a întâlnit Tanda (cea fără bipezi) cu Manda.

salut 04-08-2014 - 06:47

Guvernul Tonta, cu Tande, cu Mande, face rectificari POZITIVE ale bugetului. Guvernele Bok (cacat, in turceste) faceau reduceri de salarii si pensii. Restu-s vorbe, asa ca…
…valea, Prostea ! Imputi locul.

San Cruz 02-08-2014 - 11:36

Anii aveau sa treaca peste Bucuresti, securistii de reprimare și media de mult isi vor fi mancat malaiul si trait traiul! Un grup de copii venise sa viziteze un monument istoric; ghidul le explica: – Aici traiau sefii de stat si politicienii in urma cu mult timp, majoritatea barbari, in EVUL MEDIU MODERN de dupa 1943! Medicina lor era foarte proasta, primitiva, nu puteau regenera corpuri umane, casele de sanatate erau murdare, medicii mureau de foame, avand mijloace de subzistenta mici, educatia era deservita de sclavi (se numeau profesori si nu initiasera in viata lor nicio rascoala, fiind brainwashed, in intregime mass-media spunea minciuni pentru a-i proteja pe oamenii bogati). Pentru a nu muri de foame, medicii și tehnicienii din spitale cereau șpaga (un pacient nu era tratat decât dacă băga bani în buzunarul medicului), medicii cereau spaga, chirurgii in special, … Spitalele erau plasate în locuri aglomerate, nu in apropiere de plaje exotice sau lacuri alpine, nu aveau cei 50 de metri pătrați pentru fiecare pacient, piscine, climatizare, scanere pentru corp fără raze dăunătoare, energizatoare pentru regenerarea hormonilor, țesuturilor, organelor, pielii, pentru întinerire… Politicienii bagau bani in organisme de reprimare si ascultare, Romania devenise groapa radioactiva de gunoi a Europei si lumii! Bucurestiul, în afara de centru, Herastrau si cateva cartiere, era un conglomerat de praf, case vechi, drumuri prafuite si inundabile! Asa era mentalitatea satrapilor din acea vreme, supranumiti ”Dictatorii Luminati”! Cladiri inalte, zgarie-nori, nu prea existau! Lumea avea o infatisare batrana de la varste mici, mancarea era scumpa si foarte proasta, batranii zambeau cu dintii stirbi sau edentate, cu parul prost si rar! Mijloacele de transport aveau viteze foarte mici, banii se furau de nobilimea politicienilor! Restul populatiei era format din sclavi, stapanii lor le mai trimiteau o inundatie, o scumpire, mii de legi proaste, unii se autointitulau Reformatori-Exterminatori…

Virgiliu Soare 03-08-2014 - 22:37

Propunerile domnului V. V. Ponta sunt derizorii asa cum persoana celui care le emite. Dumnealui in calitate de emanat din pulpanele securisto-comuniste devenite proprietare pe activele patriei din comertul international si mai apoi pe cele interioare prin tehnica falimentarii fara o lege moderna a falimentului in ultimul deceniu de trista amintire al mileniului II, doctorul plagiator facut la apelul de seara de profesorul de drept Adrian Nastase (actualmente pensionar al sistemului penitenciar de dumnealui insusi zamislit) propune cu glasu-i de arama dogita doua personalitati care mai de care mai alese (destul de aproape de inteligenta actualului premier). E vorba de celebrul domn Manda, actualmente doctorand la cunoscuta Universitate Valahia dintr-un pitoresc oras de provincie, astazi uitat, om de o aleasa experienta in domeniul finantelor tocmai la Casa de Cultura a Studentilor din Cetatea Banilor (fara parale) o figura uman demna de exemplificarea teoriei originii omului din maimuta epusa de domnul Darwin, ca sa nu mai vorbim de celebra udemerista blonda artificial de la Oradea a carei exprimare in limba romana se apropie de cea Sarpelui cu Ochelari. Bineinteles ca doamna Rosalia Biro va ocupa postul de ministru al culturii. Cam atat intelege domnul V. V. Ponta din cultura romana in catastrofala-i guvernare. Acolo pot avea acces toti neavenitii. Domnul polonez-ceh-maghiar-sarbo-croat antiroman Gheorghe Frunda s-a exprimat la un post de televiziune din tara noastra ca doamna Rosalia Biro se duce pe la spectacolele de teatru din orasul de pe Crisuri. Ne exprimam indoiala referitor la afirmatiile politicianului de trista amintire care mai dureaza inca. Sa nu se fi intalnit cu respectiva viitoare demnitar a culturii romane la vreun manej de circ. Ar avea mai multa credibilitate. Oricum, domnule V. V. Ponta, cu aceste nominalizari va aropiati de propria domneavoasta non-valoare Nu mai aveti unde va ascunde. Orice plagiat va deconspira. Sictir!

Ionel 03-08-2014 - 22:43

Astea sunt realizarile lui Crin . Tovarase Soare ,ai sa faci bataturi pe limba! E individul ala care a renuntat la presidentie si peste 10 ani o sa-l vezi fericit prin tarile calde.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult