Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: PNL acuza Guvernul ca desfiinteaza cota unica. Finantele raspund liberalilor

UPDATE: PNL acuza Guvernul ca desfiinteaza cota unica. Finantele raspund liberalilor

scris de Ziua Veche
9 afisari

UPDATE 14.44: Ministerul de Finante a facut luni precizari referitoare la declaratia presedintelui PNL Crin Antonescu privind intentia Guvernului de a “desfiinta” cota unica de impozitare, precum si referitor la stirile despre existenta unui document oficial care prevede majorarea altor taxe: „Singurul document oficial referitor la masurile pe care le va lua Guvernul in perioada urmatoare va fi scrisoarea de intentie pe care Ministerul Finantelor Publice o va remite Fondului Monetar International, dupa incheierea discutiilor tehnice cu reprezentantii misiunii de evaluare. Toate anunturile si declaratiile din acest moment sunt doar speculatii politice”.


 

La randul sau, secretarul general al PDL Vasile Blaga, ministru in Cabinetul Boc, a demontat afirmatiile lui Crin Antonescu presedintelui PNL si a afirmat ca actuala putere nu ia in calcul modificarea nivelului cotei unice de impozitare, pedelistul sugerand ca presedintele PNL nu are competenta pentru astfel de chestiuni. “La cat se pricepe domnul Antonescu la administratie si economie, el poate sa spuna orice”, l-a ironizat Blaga pe seful liberalilor. “Nu s-a luat nicio astfel de decizie si eu cred ca acest Guvern nici nu va lua o decizie  de marire a cotei unice”, a conchis Blaga.

——————————————————————————

Liberalii au dezvaluit luni ca Executivul ar pregati desfiintarea cotei unice si majorarea unor taxe si impozite, invocand in acest sens un document intern al Ministerului de Finante. Conducerea PNL a adoptat o rezolutie in care denunta desfiintarea cotei unice de impozitare de 16% si in care este anuntata initierea unei motiuni de cenzura, a declarat seful liberalilor Crin Antonescu. In Rezolutia PNL, intitulata “Aparam clasa mijlocie de tentativa de asasinat economic a Guvernului incompetent Boc-Udrea”, se arata: Partidul National Liberal ia act cu stupoare si indignare de intentia Guvernului Boc-Udrea privind desfiintarea cotei unice de impozitare, majorarea impozitului pe profit si dublarea valorii taxelor si impozitelor locale. Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finantelor, actualul Executiv are în vedere modificarea art. 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorand la 25% impozitul lunar asupra veniturilor ce depasesc 4.000 de lei, modificarea art. 17 din aceeasi Lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% si modificarea art. 251, 258 si 263 prin care practic se dubleaza cuantumul taxelor ssi impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plati aceste sume în cursului anului 2010”.

Pregatirea acestor masuri, se arata in documentul citat, ar fi fost denuntata saptamana trecuta chiar de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. “PNL califica o astemenea initiativa a Guvernului Boc-Udrea drept o tentativa de asasinat economic la adresa celui mai productiv segment al societatii romanesti: clasa mijlocie. Apreciem ca aceste masuri reprezinta proba ultima a incompetentei si a lipsei crase de viziune economica a actualei guvernari. Prin desfiintarea cotei unice de impozitare, care a constituit motorul cresterii economice a Romaniei, cabinetul Boc-Udrea ar aplica lovitura de gratie unei economii care, si asa, dupa un si jumatate de incompetenta si demagogie la putere, abia mai respira”, a sustinut Antonescu, citind din Rezolutie. El a lansat un apel la organizatiile patronale, la organizatiile intreprinzatorilor mici si mijlocii, la societatea civila, sa se alature “demersului de aparare a economiei romanesti in fata incompetentei si a dezinteresului actualei puteri”.

PNL este adeptul unei scaderi a cotei unice de impozitare pana catre 10%, a subliniat presedintele liberalilor, subliniind: “Eu va reamintesc ca atunci cand Guvernul liberal a preluat conducerea tarii era un grad de conformare voluntara de 58%, cand am plecat era 83%, astazi e în jurul a 70% si toate lucrurile astea sigur ca se coreleaza. In orice caz, nu desfiintarea cotei sau o crestere a ei este solutia pentru impasul economic in care ne aflam”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult