Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Politicieni ai Opoziţiei şi Puterii sunt împotriva demisiei lui Blaga. Citiţi aici reacţiile lor

Politicieni ai Opoziţiei şi Puterii sunt împotriva demisiei lui Blaga. Citiţi aici reacţiile lor

scris de Ziua Veche
21 Afisari

.Victor Ponta: Traian Băsescu ar fi trebuit să demisioneze astăzi şi cu el, bineînţeles, Emil Boc 

 

”Cel care ar trebui să demisioneze este Traian Băsescu, nu Vasile Blaga. Nu am niciun fel de simpatie sau alte sentimente faţă de Blaga. (…) Traian Băsescu ar fi trebuit să demisioneze astăzi (luni – n.r.) şi cu el, bineînţeles, şi Emil Boc. Şi cred că atitudinea noastră (a PSD – n.r.) trebuie să fie în sensul păstrării unei responsabilităţi şi a Constituţiei pentru ca România să nu se ducă mai departe în dezastru şi în războiul împotriva tuturor pe care Traian Băsescu îl promovează fără niciun fel de pauză”, a spus Ponta, potrivit Agerpres.


El a afirmat că demisia lui Blaga demonstrează încă o dată că Traian Băsescu, ”pentru propriul interes şi pentru propriul război împotriva unor adversari în interior sau din afară”, atacă o instituţie a statului. ”Ministerul Administraţiei şi Internelor era, probabil, ultima instituţie pe care Traian Băsescu nu o atacase încă, după ce s-a luptat cu profesorii, după ce s-a luptat cu pensionarii, după ce şi-a bătut joc de armată, mai rămăsese MAI”, a susţinut liderul social-democrat.  

Geoană: Demisia lui Blaga ne-ar putea costa aderarea la spaţiul Schengen 

„Teamă mi-e să nu ne coste aderarea la spaţiul Schengen”, a adăugat preşedintele Senatului. Social-democratul a susţinut însă că în acest moment „s-a declanşat o fază de destrămare a autorităţii statului”, ceea ce este „regretabil”, dar „sacrificarea” lui Vasile Blaga nu va rezolva problema. Mircea Geoană a susţinut că răspunsul la această situaţie este politic, respectiv înlăturarea regimului Băsescu, transmite Mediafax. „Domnul Blaga (…), din punctul de vedere al pregătirii pentru aderarea la spaţiul Schengen, a făcut o muncă extrem de serioasă”, a subliniat preşedintele Senatului.

Năstase: Băsescu ar fi trebuit să îşi dea demisia, el a generat problemele 

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN, că, în opinia sa, Traian Băsescu ar fi trebuit să demisioneze, nu Vasile Blaga, întrucât şeful statului a generat problemele. Năstase a spus că demisia ministrului Internelor, Vasile Blaga, ar fi „o victorie pe termen scurt” a lui Traian Băsescu, însă pe termen lung va fi o pierdere, transmite Mediafax.

El a menţionat că se creează mai multe centre de putere în interiorul PDL, tehnica ţapului ispăşitor funcţionând în continuare. Năstase a spus că decizia preşedintelui şi prim-ministrului de a renunţa la serviciile Poliţiei este „foarte ciudată”. „Dacă discutăm despre relaţiile instituţionale, este vorba despre preşedintele României, nu de Traian Băsescu, şi este vorba despre Poliţia română şi nu de poliţiştii care au demonstrat. Din acest punct de vedere, cred că este un gest incalificabil şi el aruncă o umbră absolut neplăcută asupra unei instituţii importante”, a afirmat el. Năstase a apreciat că Traian Băsescu se pregăteşte să îşi construiască „un mic Vatican” în curtea de la Cotroceni. „Îşi creează propria Poliţie, proprii miniştri prin cei care elaborează diverse programe de guvernare, prin consilierii săi pe care i-a adus acolo. Este un fel de retragere a lui din spaţiul general al ţării, nemulţumirea îl face să se retragă în acel loc”, a spus preşedintele CN al PSD. Năstase a mai apreciat că decizia lui Traian Băsescu schimbă modul de funcţionare a unor activităţi de protecţie, iar preşedintele era obligat să accepte regulile care sunt stabilite în ceea ce priveşte protecţia sa. El a mai spus că s-ar fi mirat ca premierul Emil Boc să nu procedeze la fel ca Traian Băsescu. „Asta arată până la urmă cine este şeful Executivului. În mod normal, Emil Boc trebuia să ia măsuri disciplinare dacă era cazul, dar dincolo de asta trebuia să apere una din instituţiile care se află în subordinea sa. Aşa, a lăsat practic iniţiativa către Traian Băsescu şi lucrul acesta nu îl pune într-o lumină bună”, a declarat Năstase. El a apreciat că demisia ministrului Vasile Blaga este una de onoare. „Dintr-un anumit punct de vedere, eu pot să îl înţeleg, pentru că bănuiesc că a fost supus unor presiuni mari, fără să se înţeleagă până la urmă cauzele profunde ale acestei reacţii”, a spus Năstase. El a afirmat că demisia lui Blaga ar putea duce şi la negocieri în ceea ce priveşte punerea în aplicare a aderării României la spaţiul Schengen.  

Crin Antonescu: „Minima soluţie” a crizei este plecare Guvernului Boc 

„E clar că şi ceea ce se petrece la MAI şi ceea ce se petrece în toate instituţiile arată o criză fără precedent, un fenomen de disoluţie a autorităţii şi arată că România nu are prim-ministru şi nu are, cu adevărat, guvern. Ne asemănăm cu o republică bananieră în care liderul maxim, Traian Băsescu, modifică legi, desfiinţează fie şi la figurat, instituţii fundamentale ale sistemului de ordine publică şi statului de drept, destituie/demisionează în funcţie de buna sau proasta sa dispoziţie”, a declarat Crin Antonescu, citata de Realitatea.net. „Credem că este momentul ca, în cel mai scurt timp, noi, ca opoziţie, să încercăm să promovăm moţiunea de cenzură, să încercăm să răsturnăm acest guvern şi să dăm României un guvern care să poată trece peste această perioadă dificilă”, a spus Antonescu. Liderul PNL a criticat faptul că premierul Emil Boc a renunţat la serviciile Poliţiei şi Jandarmeriei. „Toţi trebuie să înţelegem că s-a ajuns mult prea departe şi că menţinerea unui guvern fantomă, guvernul Boc, cu un prim ministru caraghios, iresponsabil care anunţă ca o păpuşă mecanică că renunţă la serviciile unui minister aflat în subordinea sa directă, pentru că aşa a pus stăpânul său nu mai poate continua. În România, tensiunea socială creşte, situaţia economică se agravează, iar sisteme esenţiale ale unui stat cum este cel de ordine publică, de educaţie, de sănătate se descompun sub ochii noştri”, a adăugat Crin Antonescu care a făcut un apel la colegii din opoziţie care au „un dram de responsabilitate” să dea la o parte orice considerente de natură tactică pentru a oferi României o alternativă de guvernare.

Boc despre demisia lui Blaga: Această decizie este un act unilateral 

Prim-ministrul Emil Boc a declarat luni că demisia lui Vasile Blaga din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor este un gest personal şi unilateral, prin care acesta şi-a asumat responsabilitatea pentru greşelile altora. „Este vorba despre un gest personal şi unilateral al domnului Blaga. Domnul ministru Blaga şi-a asumat responsabilitatea pentru greşelile altora. E o decizie aşa cum am spus luată de ministrul de Interne”, a declarat premierul. Întrebat dacă a cerut demisiile şefului Jandarmeriei şi Poliţiei, şeful Executivului a afirmat că „a avut o discuţie cu privire la cele întâmplate şi a făcut o evaluare a celor existente”. „Decizia de demisie îi aparţine domnului Blaga”, a mai menţionat premierul.  

Theodor Stolojan: Vasile Blaga are susţinerea partidului, nu cred că ar trebui să-şi dea demisia 

„În situaţia în care ne aflăm acum nu cred că domnul Blaga ar trebui să-şi dea demisia. (…) Primul-ministru şi Guvernul au încă posibilitatea de dialog, de a-l determina să renunţe la demisie”, a declarat Stolojan, fără a preciza dacă ministrului de Interne i s-ar fi cerut de către partid să renunţe la portofoliu. Întrebat dacă PDL îl susţine pe Vasile Blaga, oficialul democrat-liberal a declarat: „Da. Nu cred că nu îl susţine partidul. Sunt convins că îl susţine”, transmite Agerpres. Stolojan a mai afirmat că Vasile Blaga este unul dintre miniştrii cu cea mai mare credibilitate în cadrul Guvernului. De asemenea Stolojan nu s-a pronunţat dacă şeful Jandarmeriei şi al IGPR ar trebui să-şi prezinte demisia. „Întâi să vedem răspunderea individuală a celor care au determinat transformarea unui miting legal autorizat într-un miting ilegal neautorizat”, a mai spus Stolojan.

De asemenea, chestionat dacă Ministerul de Interne va reveni în continuare PDL, Stolojan a precizat că în coaliţie există un ”echilibru”, care nu se schimbă.  „Nu cred că este o întrebare care trebuie pusă. În coaliţie există un echilibru, echilibrul nu se schimbă”, a spus Stolojan. 

Oltean: PDL trebuie să respingă demisia lui Blaga care poate afecta aderarea la spaţiul Schengen 

„Personal, aş regreta plecarea lui Vasile Blaga de la minister. Este un moment totalmente nepotrivit pentru o asemenea demisie. Vasile Blaga este un excelent ministru, deci, din acest punct de vedere, nu i se poate reproşa absolut nimic lui Vasile Blaga. Partidul cu certitudine va trebui să analizeze şi cred că va trebui să ia o decizie prin care să respingă o asemenea atitudine”, a declarat Ioan Oltean, la RFI România. Întrebat dacă, în cazul în care Vasile Blaga îşi dă demisia, conducerea PDL ar trebui să o respingă, Oltean a răspuns: „Categoric! Eu voi fi unul dintre cei care se vor opune categoric unei demisii a lui Vasile Blaga, în calitatea mea de vicepreşedinte şi membru al Biroului Permanent Naţional, pentru că apreciez că momentul este totalmente inoportun şi ceea ce s-a întâmplat în ziua de vineri nu i se poate reproşa lui Vasile Blaga”. Ioan Oltean apreciază că este posibil ca un nou ministru să nu poată intra rapid în atribuţiile şi în cunoaşterea întregului sistem declanşat de Ministerul de Interne pe procedurile europene şi acest lucru ar putea duce la amânarea datei la care România trebuie să intre în Spaţiul Schengen, transmite Mediafax. „Nu putem risca un asemenea moment, printr-o demisie care ar putea fi evitată”, a adăugat vicepreşedintele PDL. Oltean susţine şi că plecarea lui Vasile Blaga din Guvern ar avea un impact negativ asupra Partidului Democrat Liberal. „De aceea, eu cred că partidul va trebui să analizeze cu foarte multă atenţie acest demers politic şi să ia o atitudine care nu să contribuie la menţinerea unei imagini pozitive a partidului, ci să menţină o anumită stare obiectivă şi pozitivă la nivelul ministerului, să menţină garanţia că România va intra în spaţiul Schengen la termenele stabilite. Acest lucru ne interesează în primul rând şi mai puţin imaginea PDL”, a mai declarat Ioan Oltean. În opinia sa, plecarea lui Vasile Blaga din Guvernul Boc ar diminua şi mai mult imaginea acestui Guvern şi chiar a premierului Boc. „Vasile Blaga este un excelent ministru, a dat ministerului o anumită anvergură şi a dat Guvernului o anumită ţinută. PDL nu are în acest moment un om care să-l înlocuiască pe Vasile Blaga”, consideră vicepreşedintele PDL. 

Raluca Turcan: Cred că demisiile şefului poliţiei şi a chestorului principal ar fi suficiente 

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a susţinut luni înaintea şedinţei conducerii centrale a partidului că demisiile şefului poliţiei şi a chestorului principal ar fi suficiente, recunoscând, totodată, că există o presiune foarte mare în contextul ultimelor declaraţii ale preşedintele Băsescu, transmite Agerpres. „Este o decizie foarte dificilă. Bineînţeles că există o presiune foarte mare în special în contextul declaraţiilor domnului preşedinte dar, în opinia mea, cred că demisiile şefului poliţiei şi a chestorului principal ar fi suficiente”, a declarat Raluca Turcan la întrebarea dacă Vasile Blaga ar trebui să renunţe la portofoliul Ministerului de Interne. 

Laszlo Borbely: UDMR i-a cerut ministrului Vasile Blaga să nu îşi dea demisia 

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, care este şi vicepreşedintele executiv al UDMR, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că reprezentanţii Uniunii i-au cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, să nu demisioneze din funcţie. ‘Am discutat în cadrul coaliţiei această problemă şi i-am cerut să nu îşi dea demisia pentru că din punctul nostru de vedere a fost un ministru bun care şi-a făcut treaba. Ar fi fost în interesul României, în perspectiva aderării la Schengen, să rămână la Ministerul Administraţiei şi Internelor’, a declarat Borbely. Acesta a subliniat că decizia lui Vasile Blaga de a demisiona a fost una unilaterală, dar că spera ca premierul Emil Boc să aibă o discuţie cu ministrul demisionar înainte de a fi de acord cu gestul acestuia. ‘Este în interesul ţării să îşi continue activitatea. UDMR îl va susţine în continuare’, a conchis Laszlo Borbely.  

Marko Bela: Blaga trebuie să rămână la MAI pentru aderarea la Spaţiul Schengen 

„Noi am avut o şedinţă în coaliţie şi acolo am spus clar că UDMR consideră că domnul Blaga a avut o activitate pozitivă în fruntea Ministerului de Interne, este un ministru performant şi un important membru al Guvernului şi noi nu am fost de acord cu demisia domniei sale şi l-am şi rugat să revină asupra demisiei. Mai am un argument foarte important şi anume că în fruntea Ministerului de Interne ar trebui să existe o continuitate în ceea ce priveşte aderarea noastră la Spaţiul Schengen şi trebuie să facem totul să nu ratăm termenul de martie 2011 şi, din acest punct de vedere, domnul Vasile Blaga a fost performant, a făcut un efort permanent ca România să îndeplinească toate condiţiile în ceea ce priveşte criteriile Schengen”, a declarat preşedintele UDMR, citata de Agerpres. El a subliniat, însă, că decizia va aparţine premierului şi PDL-ului în cadrul coaliţiei. „E decizia premierului, poate să accepte această demisie, poate să o refuze. Premierul a ascultat opiniile, dar decizia este a domniei sale. Dar nu ne este totuna nici nouă, celor din UDMR, cum merge MAI şi cine conduce ministerul. În mod normal, nu UDMR decide. În legătură cu persoana respectivă decid partidul respectiv şi primul-ministru”, a menţionat Marko.  

Daniel Constantin (PC): Prin demisia lui Vasile Blaga se pune în pericol aderarea României la Schengen 

„Apreciez foarte mult gestul dânsului de a-şi da demisia de onoare. Este primul ministru din toate cabinetele Boc de la unu până la cinci care îşi dă o demisie de onoare. (…) Nu cred că Blaga trebuia să-şi dea demisia, cu atât mai mult cu cât prin demisia dânsului se pune în pericol şi aderarea României la spaţiul Schengen”, a afirmat, luni, pentru AGERPRES, Daniel Constantin. Totodată, liderul conservator consideră că nu Blaga este vinovat pentru mitingul poliţiştilor de săptămâna trecută. „Vinovaţi sunt cei care i-au adus pe poliţişti în situaţia de a ieşi în stradă şi aici bineînţeles, fără să fac o obsesie din Traian Băsescu, cred că dânsul, prin faptul că şi-a asumat aceste reduceri de salarii, mergând mai departe şi la pensii, reducând şi cheltuielile strict necesare pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, este primul şi principalul vinovat pentru faptul că poliţiştii au decis să recurgă la această modalitate de protest”, a susţinut Daniel Constantin.

 

0 comentariu

Huhu 17-03-2010 - 15:57

VAI DE ROMANIA SI POPORUL ROMAN!!!!!!!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS