Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Politicienii, despre memorandumul de la Toplita al Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures

Politicienii, despre memorandumul de la Toplita al Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.Emil Boc – „Constitutia Romaniei se aplica, nu se negociaza” – „oficializarea limbii maghiare este lipsita de fundament” 


Potrivit articolului 13 din Constitutie, limba oficiala a statului roman este limba romana, iar conform articolul 152 din Legea Fundamentala aceasta nu poate face obiectul revizuirii Constitutiei, se arata intr-un comunicat remis de presedintele PD-L, Emil Boc, citat de Agerpres.
Liderul democrat-liberal sustine, in comunicat, ca „orice discutie cu privire la oficializarea limbii maghiare este lipsita de fundament constitutional”. „Partidul Democrat Liberal isi reafirma pozitia ferma potrivit careia Constitutia Romaniei se aplica, nu se negociaza”, conchide comunicatul semnat de Emil Boc.
 

 

 Victor Ponta – „Tinutul Secuiesc nu este Romania pentru ca Tinutul Secuiesc nu exista!” 

Social-democratii nu vor merge niciodata sa legitimeze, prin prezenta lor, intrunirile unor organizatii care militeaza impotriva Constitutiei Romaniei, a declarat presedintele PSD, Victor Ponta, de la tribuna adunarii Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures.
Liderul social-democrat a facut referire la manifestatia care a avut loc la Cluj-Napoca, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cand mai multi membri ai organizatiei ‘Noua Garda Maghiara’ au afisat o pancarta cu mesajul „Tinutul Secuiesc nu este Romania”, la actiune luand parte atunci si ministrul Sanatatii, Cseke Attila, scrie Agerpres.
„Ma aflu astazi aici, in primul rand, pentru a onora invitatia dumneavoastra si pentru a va asigura ca eu, personal, si reprezentantii PSD nu vor merge niciodata sa legitimeze prin prezenta lor intrunirile unor organizatii care militeaza impotriva Constitutiei si a legilor tarii. Este un legamant pe care il fac in fata tuturor – nu o sa vedeti niciodata un membru al PSD nici la o manifestare, nici intr-un guvern cu cei care nu respecta Constitutia tarii’, a spus Victor Ponta.
Liderul social-democrat le-a transmis romanilor din cele trei judete ca nu sunt singuri si vor exista multi cei care se vor lupta pentru dreptatea lor.
Victor Ponta a tinut sa sublinieze, in premiera, ca are si „o datorie morala” fata de strabunicul sau, Gheorghe Ponta, care in anul 1917 a dezertat din armata austro-ungara si a trecut granita pentru a obtine cetatenia romana.
Ardealul este Romania, niciun roman nu trebuie sa plece din locul in care s-a nascut pentru a se simti in tara lui si, intr-adevar, cred ca Tinutul Secuiesc nu este Romania pentru ca Tinutul Secuiesc nu exista„, a spus presedintele PSD.
 

 

Norica Nicolai – „Harghita, Covasna si Mures reprezinta Romania”  

Vicepresedintele PNL, europarlamentarul Norica Nicolai, si-a exprimat, sambata, la Toplita, amaraciunea fata de cazurile de discriminare sau de abuz la care sunt supusi romanii din Covasna, Harghita si Mures si i-a asigurat pe participantii la manifestare ca liberalii vor fi alaturi de ei, potrivit Agerpres.
Europarlamentarul liberal a criticat clasa politica romaneasca si a subliniat ca „marea nenorocire a acestei tari nu este lipsa de talent a oamenilor politici, ci marea lipsa de caracter a clasei politice actuale”.
Norica Nicolai a tinut sa le spuna romanilor din toata tara, veniti la Toplita, ca acest pamant este unul ‘profund romanesc, care apartine si romanilor si maghiarilor’ si a subliniat ca „Harghita, Covasna si Mures reprezinta Romania, iar pentru liberali toti cetatenii acestei zone sunt cetateni romani”.
Deputatul european a criticat ‘agresivitatea unor lideri obisnuiti sa culeaga voturi cu discursuri iredentiste, neeuropene, cu accente de nationalism extrem’ si a subliniat ca acestea ‘trebuie sa dispara intr-o abordare de discurs si comportament european’. 

 

Marko Bela – Drepturile maghiarilor „nu lezeaza niciun drept de la romani 

Romanii din Harghita si Covasna trebuie sa inteleaga foarte bine ca daca maghiarii din Romania in general sau din Tinutul Secuiesc vor dobandi mai multe drepturi pentru pastrarea identitatii, acestea nu lezeaza niciun drept de la romani. Eu as fi primul care ar ridica glasul daca s-ar intampla asa ceva „, a declarat, corespondentului Mediafax, presedintele UDMR. Marko a adaugat ca, probabil, participantii la adunarea de la Toplita „au fost indusi in eroare” de catre politicienii prezenti. „Dar nu la ei m-as referi, ci la acei politicieni aflati pana de curand la guvernare si care acum reprezinta cel mai mare partid de opozitie din Romania. Noi acum comemoram 20 de ani de la evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures. M-as fi asteptat la mai multa responsabilitate de la politicienii romani, decat ca tocmai acum sa participe la manifestatii antimaghiare. N-as fi crezut ca domnul Ponta sa fie atat de disperat ca sa fie la un eveniment politic cu Corneliu Vadim Tudor, sa se alinieze cu Corneliu Vadim Tudor„, a spus Marko Bela.El considera ca „disperarea” lui Ponta arata ca acesta a luat, din pacate, „o decizie iresponsabila”, de „instigare a spiritelor si de atatare a unor sentimente antimaghiare” care „nu isi au locul in Romania anului 2010”. Gestul domnului Ponta denota iresponsabilitate si disperare, dar nu imi pot explica de ce a recurs la asa ceva. Cand cineva se teme ca pierde popularitate si vizibilitate, incearca sa recurga la nationalism„, a adaugat Marko Bela. 

 

Corneliu Vadim Tudor – „Trebuie sa traiti in pace” 

Trebuie sa traiti in pace aici, pentru ca noi plecam si voi ramaneti. Mesajul PRM pentru dumneavoastra este unul de fratie, de concordie cu toate minoritatile care taiesc aici, pe aceste meleaguri binecuvantate, cu o singura conditie: toata lumea sa respecte statul national unitar roman. Nu exista niciun tinut Secuiesc, aici este Romania„, a spus Vadim, citat de Mediafax. El i-a asigurat pe romanii din cele trei judete ca Legea statutului minoritatilor nu va fi adoptata, la fel cum „nu va avea trecere” oficializarea limbii maghiare „in Romania”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult