Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Politicienii nemultumiti de votul uninominal

Politicienii nemultumiti de votul uninominal

scris de Ziua Veche
20 afisari

Reprezentanţii partidelor parlamentare care au participat, marţi, la o dezbatere a „Pro Democraţia” despre legislaţia electorală, s-au declarat nemulţumiţi de actualul sistem de vot şi au criticat ceea ce au numit „fraudarea”, prin diverse metode, a alegerilor, transmite Mediafax. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut că la parlamentare din 2008 sistemul de vot uninominal a eşuat. El a apreciat că legea alegerilor parlamantare „a ieşit mult mai rău” decât varianta propusă, iniţial de preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu.Ponta a spus că la acele alegeri s-a putut vorbi despre fraude de informare, de organizare, de desfăşurare şi de rezultat, cea din urmă realizându-se prin faptul că PSD, deşi a obţinut cel mai mare număr de voturi, nu a primit şi cel mai mare număr de mandate.

„Există o fraudă la vot evidentă în momentul în care accepţi că un partid care nu candidează poate să fie reprezentat în Parlament”, a apreciat liderul social-democrat, el susţinând că un parlamentar care părăseşte partidul care l-a adus în Parlament ar trebui să îşi piardă mandatul.

La rândul său, deputatul PSD Adrian Năstase a precizat că personal a fost împotriva sistemului de vot uninominal. „Am constatat cu toţii, şi cred că şi opinia publică, falimentul acestui sistem electoral”, a arătat el. Potrivit afirmaţiilor sale, prin aplicarea acestui sistem, Parlamentul s-a deprofesionalizat, Năstase apreciind că au intrat în forul legislativ foarte mulţi oameni lipsiţi de experienţă politică. „Foarte mulţi au intrat mai curând într-o formulă de masă de manevră, s-a văzut foarte bine şi la voturi”, a spus deputatul.

El a susţinut că sistemul uninominal a slăbit foarte tare partidele politice, Năstase apreciind că „un sistem democratic nu poate funcţiona fără un sistem puternic de partide”.

Năstase s-a pronunţat pentru adoptarea unui sistem electoral mixt, după modelul german, în care mecanismul de vot uninominal, care să permită competiţia între candidaţi, să fie compensat cu listă naţională.

„Suntem între două extreme, sistemul acesta uninominal care evident că la momentul acesta în România nu a propus rezultatele aşteptate şi celălalt sistem, care a fost demonizat, sistemul de vot pe liste, şi la care nu cred ca ne putem întoarce fără să avem oprobiul general al opiniei publice, şi atunci varianta oarecum acceptabilă ar fi o variantă de mijloc, această variantă de sistem mixt”, a declarat social-democratul.

Deputatul a mai susţinut că este nevoie de adoptarea unui Cod electoral.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a opinat că s-ar putea da o şansă actualului sistem electoral pentru a vedea „cum se şlefuieşte cu modalităţile de a-l face mai pregnant”.

El a menţionat că, la puţin timp după alegerile parlamentare din 2008, majoritatea luărilor de poziţie au relevat în special deficienţele sistemului de vot uninominal după care a fost organizat acest scrutin.

„Populaţia este, în general, dezamăgită de prestaţia clasei politice şi, din acest punct de vedere, e dezamăgită şi de sistemul de vot, deşi nu cunoaşte mare lucru despre sistemul actual”, a opinat democrat-liberalul, care a adăugat că şi partidele au aceeaşi percepţie.

Pe de altă parte, Rădulescu a spus că unul dintre beneficiile sistemului de vot uninominal este că a condus la alegerea în Parlament a unor „oameni aflaţi în stima comunităţilor locale, într-un punct foarte înalt al carierei lor”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Mihai Voicu, a criticat faptul că România are cinci tipuri de alegeri la care foloseşte cinci tipuri de sisteme electorale diferite, la primar – un sistem majoritar în două tururi, la preşedinţii de consilii judeţene – un sistem majoritar într-un singur tur de scrutin, la consiliile locale şi judeţene – sisteme de liste locale proporţionale, la alegerile europarlamentare – lista naţională, iar la alegerile parlamentare – un sistem uninominal cu finalitate proporţională.

El a subliniat că aceste cinci alegeri au fost exercitate, succesiv, de cetăţeni la distanţă de şase luni în ultimii trei ani.

„Cred că problema sistemului electoral (…) este undeva mai la sfârşit în preocupările de a rezolva problema democraţiei din România. Orice sistem electoral am schimba mâine, problemele de finanţare a campaniei electorale, de mită electorală, de fraudare a alegerilor , de turism electoral, de schimbare forţată a voinţei cetăţenilor, vor rămâne”, a apreciat liberalul.

Potrivit acestuia, schimbarea legislaţiei electorale ar trebui să fie făcută pe o bază consensuală sau „pe o bază cât mai mare de acceptare” din partea forţelor politice importante şi a societăţii civile.

Mihai Voicu s-a pronunţat pentru adoptarea unui sistem de vot care să fie stabil pentru o perioadă mai lungă de timp. „Admitem, cel puţin noi, ca PNL, că nu vom modifica noi, de capul nostru, sistemul electoral şi cred că nici măcar o formă de majoritate la limita lui 50 la sută plus unul nu e bine să modifice sistemul electoral”, a fost de părere parlamentarul.

Deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că dacă se va opta pentru sistemul mixt, compensarea ar trebui să fie făcută pe un sistem pe listă de partid. El a spus că Uniunea ar opta ca o parte dintre colegiile uninominale să fie luate ori prin sistemul majoritar relativ, ori majoritar absolut, în două tururi de scrutin, şi să se facă şi o compensare pe listă, cu persoanele care au candidat în colegiile uninominale. „Eu zic că avem un sistem pentru alegerile locale bun, hai să nu îl stricăm şi pe acesta numai ca să fim în consens cu ce avem prost la parlamentare”, i-a rugat deputatul Uniunii pe colegii de la celelalte partide care participau la dezbatere.

Deputatul UDMR a spus că la alegerile parlamentare ar trebui să se revină la „un sistem poporţional clar şi concret, cu compensare pe listă naţională”, ori acestea ar trebui să fie organizate potrivit unui „sistem mixt foarte curăţat”

 

0 comentariu

LEGIUNEA GEMINA 21-03-2010 - 17:34

Cand cineva, din actualul regim doreste sa scape de un om care nu mai corespunde din punct de vedere politic ii trimite un control financiar – pe simplul motiv ca institutiile statului nu au directori financiari care sa preia atributiile economice ale ordonatorilor de credite. Sa zica mersi Oprea daca scapa cu NUP!

jan dinu 21-03-2010 - 21:29

Gata „misiunea „ta a luat sfirshit !!
Treci pe „statul „de plata al PN ..leului
– Patriciu – CrinA…
Ce scursura umana arati a fi …cu recidive care sunt prea vizibile
majoritatilor cetatenilor !
Esti un parazit !
Jan Dinu – USA

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult