Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta: „Iresponsabilul” Băsescu trebuie să lase deoparte campania electorală

Ponta: „Iresponsabilul” Băsescu trebuie să lase deoparte campania electorală

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, 19 octombrie că speră ca preşedintele să lase deoparte campania electorală şi „interesele sale personale” şi să se gândească la România.

Ponta: Băsescu trebuie să lase deoparte campania electorală

Aflat la sediul central al USL, Victor Ponta a declarat, potrivit Agerpres, că acuzaţiile aduse lui şi USL referitoare la statul de drept de către şeful statului acesta dovedeşte că este „iresponsabil”. El a menţionat că „Nimic nu este mai iresponsabil şi mai antieuropean, din motive de campanie electorală, decât să tot strigi că ţara al cărei preşedinte eşti nu este un stat de drept”, adăugând că „Ideea Uniunii Europene este de a avea până la urmă o solidaritate şi o dezvoltare comună.” Liderul Executivul a ţinut să precizeze că nu a avut „nicio problemă nici cu DNA-ul, nici cu ANI, e foarte bine că avem DNA, şi ANI şi justiţie, dar politica agricolă comună şi politica de coeziune sunt fundamente ale UE. Nu se poate să meargă Traian Băsescu la Bruxelles să spună ‘nu mă interesează că România nu mai are bani pentru politica agricolă comună, nu mă interesează că România nu mai primeşte bani pentru coeziune, mă interesează să nu-i supăr pe cei care în vară m-au ajutat să rămân preşedinte împotriva a 7,4 milioane de români’. În final, despre asta este vorba. De ce nu m-a lăsat dl Băsescu să merg la Bruxelles? Pentru că are de plătit datorii acolo, iar noi îi cerem să se gândească la România, nu la scaunul lui şi la datoriile lui personale”.

Ponta a afirmat că din punctul său de vedere coabitarea „îl ţine pe preşedinte Băsescu până la campania electorală”. „După campania electorală, când o să vadă ce rezultate obţin cei pe care acuma îi ajută, o să facem din nou un tip de coabitare, pentru că nu avem de ales. Povestea asta pe care dl preşedinte Băsescu o tot spune, că el ştie mai bine ce trebuie făcut pentru România decât 60 la sută dintre români, a mai spus-o cineva înainte de 1989. (…) Şi era tot cu ‘escu’ în coadă şi zicea ‘poporul român n-are dreptate, eu ştiu ce-i mai bine pentru România’. Aşa zice şi dl Băsescu astăzi: ‘eu ştiu mai bine ce trebuie pentru România’. Eu nu i-am făcut nimic preşedintelui, dimpotrivă, l-am lăsat să-şi exercite atât atribuţiile prevăzute de Constituţie, cât şi acele atribuţii pe care nu le are în Constituţie”, a mai spus premierul.

El a susţinut că nu l-a împedicat în niciun fel pe preşedinte să-şi desfăşoare activitatea, afirmând că de fapt acesta „nu lasă nici Parlamentul, nici Guvernul să lucreze”.  Victor Ponta a menţionat că la şedinţa de guvern de miercuri va exista un punct de vedere scris în legătură cu poziţia finală a României în legătură cu propunerile de buget ale Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020. „Dar vă anunţ că în aceste zile toţi secretarii de stat, consilierii mei, experţii guvernamentali care au lucrat în această perioadă au fost la Cotroceni şi l-au învăţat pe preşedinte ce să spună, că domnia sa nu ştia ce s-a negociat. (…) Domnia sa ştie un singur lucru: că merge la Bruxelles şi că are două variante – ori se bate pentru România, ori se bate pentru nişte prieteni de-ai lui”, a afirmat premierul.

În opinia sa, propunerile preşedinţilor Comisiei Europene şi Parlamentului European „nu înseamnă tot ceea ce-şi dorea România”, dar reprezintă o cale corectă în ceea ce priveşte atât fondurile de coeziune, cât şi politica agricolă comună. Întrebat despre folosirea dreptului de veto în privinţa României, premierul a apreciat că „preşedintele Băsescu n-are o altă soluţie inteligentă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult