Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta: Declaraţiile oficialilor maghiari în cazul Jozsef, neprietenoase

Ponta: Declaraţiile oficialilor maghiari în cazul Jozsef, neprietenoase

scris de A.B.
9 afisari

Victor Ponta susţine că declaraţiile unor oficiali maghiari pe tema reînhumării poetului Nyiro Jozsef nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar şi atenţionează că va discuta problema cu prim-ministrul Ungariei.

pontaPremierul anunţă că Guvernul îşi menţine o atitudine fermă de a considera drept inacceptabilă înhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef pe teritoriul României, decizie bazată pe faptul ca acesta a fost o persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, anti-semite şi pro-fasciste. „Guvernul României susţine cu fermitate decizia Prefecturii judeţului Harghita de a ataca în contencios administrativ adeverinţa de înhumare a lui Nyiro Jozsef, apreciind şi atitudinea primarului din Odorheiul Secuiesc şi reiterând că, la acest moment, orice demers în acest sens trebuie suspendat”, a declarat pentru Mediafax Ponta.

Guvernul României consideră necesar să aibă o poziţie echilibrată şi europeană, chiar în faţa unor acţiuni vădite de provocare comise de formaşiuni politice şi extremiste angrenate în campania electorală pentru alegerile locale. În acest context, credem că este regretabilă implicarea directă în această acţiune şi în campania electorală a forţelor politice extremiste, a preşedintelui Parlamentului Ungariei, László Kövér, şi a preşedintelui partidului de extremă dreapta, Yobbik, Gábor Vona” a spus Ponta. De asemenea, premierul apreciază faptul că o parte dintre iniţiatorii acestui demers au ales să aştepte decizia instanţei, precum şi atitudinea moderată a reprezentanţilor UDMR, care nu s-au raliat unor acţiuni extremiste şi unor demersuri electorale nepotrivite, menite să escaladeze în mod nefericit în dezbaterea publică, şi precizează că autorităţile au dorit să evite orice fel de incident între partea română şi cea maghiară pe marginea acestui subiect. În acelaşi timp, Ponta consideră esenţială continuarea dialogul dintre autorităţile române şi cele maghiare, fără ca acesta să fie afectat de incidentele din prezent.

„Vom respecta în continuare drepturile minorităţilor în România şi suntem ferm angajaţi pe această direcţie care ajută relaţiile dintre ţările noastre. Dar aceasta nu înseamnă că vom tolera gesturi ale unor extremişti făcute doar în interes de campanie electorală. În faţa unor acte cu caracter provocator şi extremist, Guvernul României va avea o atitudine europeană, în spiritul legii şi al Constituţiei României, un spirit pe care l-am avut mereu în ceea ce priveşte promovarea drepturilor minorităţilor”,  a explicat Ponta. Mai mult, remierul român susţine totodată că declaraţiile din ultimele zile ale unor oficiali maghiari, printre care şi preşedintele Parlamentului Ungariei, nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar şi că va ridica această problemă la prima rundă de discuţii pe care o va avea cu omologul său maghiar, Viktor Orban, la finalul săptămânii viitoare, la Bucureşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult