Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta despre CE: Un conflict preşedinte-premier este în defavoarea României

Ponta despre CE: Un conflict preşedinte-premier este în defavoarea României

scris de A.B.
2 afisari

Victor Ponta declară, referitor la reprezentarea României la Consiliul European, că un conflict premier-preşedinte nu este în favoarea României.

ponta

antena3.ro

„În mod sigur, cu înţelepciune, o să rezolvăm. Punctul meu de vedere nu este în niciun caz conflictual, nu este în avantajul României să accentuăm un război între instituţiile statului şi preşedinte. Propunerea mea este de conlucrare, nu de conflict”, a afirmat Ponta, înainte de reuniunea grupurilor parlamentare ale USL. Premierul a precizat că declaraţia sa de marţi din plenul Parlamentului va prezenta şi un punct de vedere al Guvernului pe teme de interes naţional: aderarea la Schengen, MCV, gradul şi capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, punctul de vedere al României referitor la dezbaterea europeană privind adăugarea la Tratatul de guvernanţă fiscală a unui pact de creştere economică şi crearea de locuri de muncă iniţiat de Comisia Europeană. Primul-ministru va împărţi câte un exemplar din declaraţia sa fiecărui parlamentar, motivând că este o chestiune de respect şi aşa se procedează în toate ţările europene.

Victor Ponta a menţionat că s-a întâlnit pe tema declaraţiei cu toate grupurile parlamentare, cu excepţia PDL, urmând ca reprezentanţii acestora să-i spună punctul de vedere din plenul Parlamentului. Premierul şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu parlamentarii PDL. „Nu vreau să fiu ironic, dar înţeleg de la dânşii că au câştigat alegerile. Cred că le mai trebuie să analizeze câteva zile ce este corect, dar eu mi-am exprimat disponibilitatea. Nu sunt doar problemele unui partid sau altuia, campania electorală s-a încheiat, sunt premierul unui Guvern al României şi am obligaţia de a asculta toate grupurile parlamentare”, a precizat pentru Agerpres Ponta. În ceea ce priveşte participarea preşedintelui şi a premierului la Consiliul European, Ponta spune că aceasta nu este posibilă, conform prevederilor adoptate în 2010 în Tratatul de la Lisabona. El consideră că este necesară o împărţire a atribuţiilor. „Aşa este constituţional, nu să excludem pe cineva – preşedinte sau premier -, ci practic să avem o împărţire a atribuţiilor aşa cum şi Constituţia a împărţit atribuţiile între preşedinte şi premier”, a adăugat Ponta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult