Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta despre protestele privind votul din diaspora

Ponta despre protestele privind votul din diaspora

scris de Z.V.
4 afisari

Victor Ponta consideră legitimă nemulțumirea românilor din diaspora care nu au reușit să voteze în primul tur, dar susține că recentele proteste sunt o pregătire de confiscare a acestei teme de către Traian Băsescu și Klaus Iohannis, și „un plan ticălos împotriva României”.

Ponta despre protestele privind votul din diaspora (foto:banatulmeu.ro)

Ponta despre protestele privind votul din diaspora (foto:banatulmeu.ro)

Premeriul a explicat că nemulțumirea celor din diaspora care nu au reușit să voteze este legitimă, motiv pentru care vor fi puse în aplicare, în turul al doilea, unele măsuri.”Nemulțumirea e legitimă a românilor din diaspora, soluțiile logistice există și se vor pune în aplicare. Pentru a doua parte, și acolo există soluții legale. Și cei ca domnul Băsescu, domnul Blaga, domnul Iohannis, domnul Predoiu și toată gașca care vor încerca săptămâna viitoare să conteste rezultatul votului, și pentru ei există sancțiuni legale. Pentru că aici, în 2012, au scăpat și știți cum au scăpat și probabil se bazează pe aceleași lucruri și acum — că merg la Curtea Constituțională, că a să spună… Eu cred că de data aceasta nu se mai poate. Și îi asigur pe toți românii. Îi rog să vină la vot să voteze ceea ce cred ei că e bine și îi asigur că duminica viitoare nu își va mai bate nimeni joc de votul lor cum s-a întâmplat în 2012 (…) Nemulțumirea celor din diaspora care au cerut să voteze și nu au votat pentru că nu reușit în programul secțiilor de vot este legitimă și au dreptate. Și dacă vor să voteze românii și în țară și afară, trebuie să voteze (…) și vor avea cabine de vot, oameni în secție, ștampile, vor avea tot ce trebuie. Nu știu eu detalii, dar vor vota cei de afară”, a spus Ponta.

Înaintea acestei declarații, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidențiale a vorbit despre reacția adversariilor săi politici legată de voturile din diasporă.”Domul Băsescu, în primul rând, cel care, știți, el deja scria, să-l dăm afară pe Corlățean dar nu se încheiase votul, mai erau încă două ore de vot, după aceea a scris o scrisoare către membrii BEC ca să-i preseze, încercând să-l ajute pe domnul Iohannis. După care cei de la ACL, care au organizat o parte din protestele de ieri, au confiscat românilor din diaspora această temă, au transformat-o într-o temă electorală a lor. Veniți să ne luptăm cu … Atenție! Votul din diaspora trebuie exercitat de toți românii care vor să voteze, dar nu înseamnă că trebuie să voteze doar ăia ai lui Iohanis. Au votat cu diverși candidați și vor vota cu diverși candidați. Deci ei le-au confiscat voturile și nemulțumirea. Din informațiile pe care eu le dețin, totul este o pregătire de confiscare a acestei teme de către domnul Băsescu și de către domnul Iohannis care e secundar, ca de obicei în această schemă. Domnul Băsescu este cel care va avea puterea, care duminica viitoare, dacă nu este un scor foarte mare, să vină să conteste alegerile și să zică: Dom’le, râmân eu președinte, Traian Băsescu, până se judecă contestațiile, până… E un plan ticălos împotriva României conceput de domnul Băsescu și în care domnul Iohannis joacă un rol doar”, a afirmat Ponta, în seara de duminciă, 9 noiembrie, la Antena 3.

Prim-ministrul a precizat că atât votul românilor din diaspora cât și cel al românilor din țară este la fel de important. „Eu nu sunt de acord că votul din diaspora este bun și votul din țară este rău. Că cei 160.000 care au votat în diaspora, o parte pentru mine, o parte pentru domnul Iohannis, pentru Macovei, ei sunt buni, iar cei 9 milioane și jumătate care au votat sunt toți cumpărați, sunt toți proști, sunt toți inculți. Au fost făcuți în toate felurile românii din țară. Atenție, 9 milioane și jumătate au venit în țară, au votat civilizat: unii pentru mine, alții pentru Iohannis. Deci ideea că cei din afară sunt superiori celor din țară, nu mi se pare corectă. Și nici cei din țară nu sunt mai buni decât cei din afară. Suntem toți români și suntem egali. Și dacă noi îi respectăm pe cei care votează în diaspora, cred că și ei trebuie să respecte votul celor din țară. Propaganda lor creează niște falii îngrozitoare. Am văzut cum e împărțită România în două: între Ardeal și Banat care a votat cu Iohannis și restul țării. Nu tot Ardealul și Banatul au votat cu domnul Iohannis. Eu am primit un milion de voturi. Un milion de ardeleni și bănățeni și maramureșeni m-au votat. Este enorm”, a afirmat Ponta, conform Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult