Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta, dispus se demisioneze. În ce condiții părăsește Guvernul

Ponta, dispus se demisioneze. În ce condiții părăsește Guvernul

scris de A.H.
7 afisari

Victor Ponta se arată dispus să demisioneze, urmând să își depună mandatul de prim-ministru doar dacă ar avea garanţia că preşedintele ales, Klaus Iohannis, va numi un premier de la actuala coaliţie.

Ponta, dispus se demisioneze.

Ponta, dispus se demisioneze.

„Tehnic, era un lucru pe care eu l-aş fi făcut cu siguranţă dacă nişte tradiţii care există în ţările occidentale s-ar aplica şi la noi. Adică, mai direct – şi le-am spus şi colegilor mei: dacă aş avea garanţia că domnul preşedinte în funcţie, Băsescu, sau viitorul preşedinte, domnul Iohannis – eu mă duc mâine şi îmi depun mandatul de prim-ministru – spune «Am înţeles, numesc un prim-ministru de la coaliţia actuală», eu aşa aş face. Cred că ar fi foarte bine să avem un nou prim-ministru”, a spus Ponta, la DCNews.

El a arătat că, potrivit tradiţiei politice româneşti, preşedintele numeşte premierul său, chiar trecând peste o majoritate parlamentară, aşa cum s-a întâmplat de multe ori.

Solicitat să spună explicit dacă şi-ar depune mandatul de premier în condiţiile în care Iohannis ar numi un prim-ministru de la actuala coaliţie, Ponta a răspuns: „Aşa ar fi normal, pentru că dincolo de actul de guvernare, pe care îl apreciez ca îndeplinind punctele esenţiale în primele doi ani, dincolo de asta, prin faptul că am candidat la funcţia de preşedinte şi am pierdut, e o responsabilitate personală”.

„Mai departe, dacă ar exista ideea unei majorităţi clare până în 2016, cred că am putea să continuăm şi cu un alt prim-ministru”, a spus Ponta.

El a subliniat faptul că ideea continuării guvernării nu e legată de persoana sa şi a menţionat că a spus acest lucru şi în şedinţa CExN de joi.

„Însă, o asemnea discuţie, dacă va exista, da, eu cred că putem continua cu aceeaşi majoritate, cu un alt prim-ministru. Ideea continuării guvernării nu e legată de persoana mea, ci e legată de majoritate, de program politic şi de voturile pe care le-am obţinut în 2012”, a subliniat Ponta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult